Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, robotlarına kattıkları ruhun tescilli yapay zeka markaları MAISART teknolojisi olduğunu ifade etti.
"HAREKET TEKNOLOJİSİNDE ÖNEMLİ YENİLİKLER OLACAK"
Evden uzaya kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleriyle öne çıkan Mitsubishi Electric firmasından Tolga Bizel, MAISART teknolojisinin insan davranış ve düşüncelerine benzeyen algoritması hakkında bilgiler verdi ve öngörülerde bulundu.
Firma olarak 1980’li yıllarda başladıkları robotik alanındaki çalışmalarını hızlandırarak çağın ilerisinde hassas, hızlı, dar alanda çalışabilecek ve aynı zamanda insanlarla iş birliği yapabilecek robotlar geliştirdiklerini belirten Bizel, Sanayi 4.0’a yanıt veren dijital fabrika konseptleri e-F@ctory ve şirketlerin yapay zekadan en üst seviyede yararlanmasını sağlayan MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) teknolojileriyle birçok çalışmada yer aldıklarını söyledi.
Bu sayede robotların basit ve zorlu işlerden daha komplike ve ince işleri yapabilir duruma geldiklerini aktaran Bizel, "Yakın gelecekte robotlardan beklenen en büyük değişiklik hareket teknolojisi alanında olacak. Yapay zeka algoritmasına sahip robotlardan ürünün yerini değiştirmesi, hassas, kusursuz ve daha esnek çalışması beklenecek." dedi.
"ÖĞRENME SÜRELERİ 1-2 SAATE KADAR DÜŞTÜ"
MAISART ile firmaların yapay zeka teknolojisinden en üst seviyede fayda sağlamaları için çalıştıklarının altını çizen Bizel, "Bu teknolojimiz sayesinde beklenmedik arızaların önlenmesi ve arızaya yol açacak parçalar hakkında kullanıcıların önceden ikaz edilmesi mümkün hale geliyor. Makina öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinası geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Bu sayede fabrika ve tesislerde verimliliği artırmak üzere makinelerdeki beklenmedik durumları işaret eden makina anormalliklerinin hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi sağlanıyor." şeklinde konuştu.
Bizel, geleneksel sistemlere oranla güç sensörüyle daha hızlı ve sisteme zarar vermeden çalışan, öğrenerek performanslarını artıran robotların, öğrenme sürelerinin ise 5 saatten 1-2 saate kadar düştüğünü vurguladı.
"İNSANLARLA İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞACAKLAR"
Gelecekte robotların insanlarla iş birliği içinde çalışacağı fabrikaların artacağını, bugüne kadar genelde tek başlarına çalışan robotların insanlarla birlikte güvenli ve uyumlu bir şekilde çalışacaklarını kaydetti.
Bizel, tescilli yapay zeka markalarından aldıkları güç doğrultusunda Türkiye’de de üretim bantlarında insanla birlikte çalışacak robot yatırımlarının bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini ve bunun için çalışmayı sürdürdüklerini ifade etti.
Söz konusu markalarının önemini vurgulayan Bizel, sözlerini şöyle tamamladı:
"İNSANLA BERABER HAREKET EDECEK"
"Yapay olarak zeki robotlarla simbiyotik bir toplum inşa etmek mümkün olacak mı ve ağrıyı hissedebilen bir robot bu toplumun önemli bir bileşeni olabilecek mi? Bu tür robotlar fiziksel ve duygusal olarak insanlara yardım sağlayabilir mi? soruları soruluyor. Firma olarak şunu söyleyebiliriz ki; bizim robotlarımıza kattığımız ruh MAISART teknolojisidir. Gelecekte robotlarımızın yapay zeka teknolojileri içeren bir çeşit ruhu olacak ve insanla bu ruh birlikte hareket edebilecek."