Avrupa'da tek lokasyonda toplamda 5 fabrikasıyla binek, hafif ticari ve ağır vasıta ticari araçlar için jant üretimi yapan Maxion İnci Jant Grubu, yakın dönemde Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiği üçüncü fabrika yatırımıyla, yıllık jant üretim kapasitesini 13 milyona çıkararak Avrupa, Amerika, Afrika ve Yakın Doğu pazarlarındaki liderlik konumunu daha da güçlendirdi. Üretimde yüksek teknolojiye sahip ve son derece verimli makina parkuru sayesinde üretim süreçlerini kontrol altına alarak, yüksek kalitede ve düşük maliyetle imalat yaptıklarını söyleyen Maxion Wheels Türkiye ve Afrika Operasyonları Başkan Yardımcısı Hakan Ünlü ile kapak bölümümüz özelinde detaylı bir röportaj gerçekleştirdik. İşte Hakan Bey’in yanıtları: 

Şirketinizin yapılanmasını kısaca anlatmanızı rica ediyoruz. Şirketiniz alanında hangi ilklere imza attı?

Öncelikle Maxion İnci Jant Grubu hakkında kısa bir bilgi vermek isterim. Dünyanın en büyük jant üreticisi Maxion Wheels ile İnci Holding'in ortaklığından doğan şirketimiz, Avrupa'da tek lokasyonda toplamda 5 fabrikasıyla binek, hafif ticari ve ağır vasıta ticari araçlar için jant üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 200 milyon jant üretim adedine ulaşacağız. Bu başarımızla 1.800 kişiye istihdam sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem Türkiye'de hem de global arenada, üretimimiz ve sürdürülebilir iş modelimizle birçok ilke imza attık. Özellikle Ege bölgesinde jant üretimine başlayarak bu alanda bir öncülük yaptık ve bölgenin, dünyanın jant üretim merkezi olma yolunda ilerlemesine destek olmaya devam ediyoruz. Dijital dönüşüm, inovasyon, operasyonel mükemmellik ve insan kaynakları alanında birçok ulusal ve uluslararası ödüllü projeye imza attık. Sürdürülebilirlik ve Çeşitlilik-Kapsayıcılık kültürüyle otomotiv tedarik sanayisinde geleceğin kapılarını aralıyoruz. Toplumsal Etki Programımız kapsamında ise gönüllülerimizle birlikte topluma dokunmayı sürdürüyoruz.
2023 yılının ilk yarısına gelirsek; otomotiv sektöründe yaşanan genel dalgalanmalara rağmen, şirket olarak hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerledik. Özellikle ihracatımızın toplam cirodaki yüzde 70'lik payı, global pazarda ne denli etkin olduğumuzu gösteriyor. Bu yılın sonuna doğru, özellikle sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı projelerimizi daha da ileri taşımayı, global pazar payımızı artırmayı ve bölgesel liderliğimizi daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz.
2022 yılında Maxion Jantaş 2 fabrikasının devreye alınmasını başarıyla yürüttük. Bu yıl içinde, Türkiye’de sektöründe ilk yatırım olma özelliğini taşıyan sıvama teknolojisi ile üretilecek ağır vasıta ve ticari alüminyum jant fabrikasının inşaatına başladık.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2023 yılının ilk yarısını şirketiniz ve sektörünüz açısından değerlendirir misiniz? Yıl sonu için hedefleriniz nelerdir? 

2023 yılının ilk yarısı, şirketimiz ve sektörümüz açısından zorlu bir dönem oldu. Dünyayı etkisi altına alan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler, tüm sektörleri olduğu gibi bizi de etkiledi. Ancak, bu zorluklara rağmen, hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ettik.
İlk yarıda, 2022 yılı içerisinde Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji maliyetlerindeki artış, üretim maliyetlerimizi olumsuz etkilemeye devam etti. Bu nedenle, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişe yönelik yatırımlarımızı hızlandırdık. Bu yatırımlarımızın, uzun vadede maliyet avantajı sağlayacağına inanıyoruz.
Enflasyon, kur, çalışan beklentileri 2023 yılında, maliyetlerdeki bozulmanın ana sebebi oldu. Buna yönelik fabrikalarda otomasyon projelerine hız verdik. Operasyonlarda verimlilik artırıcı projeleri önceliklendirerek çalışanlarımızı süreçte destekliyoruz.
Sürdürülebilirlik de gündemimizin önemli bir parçası. Bu doğrultuda, üretim süreçlerimizde çevresel etkimizi azaltmak için çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca, çalışanlarımızın sürdürülebilirlik bilincini artırmak için çeşitli eğitimler ve projeler hayata geçiriyoruz. Bu sayede, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için üzerimize düşeni yapıyoruz.
İnsan kaynağımız, en değerli varlığımız. Bu nedenle, çalışanlarımızın gelişimine ve memnuniyetine büyük önem veriyoruz. Çalışanlarımıza yönelik çeşitli eğitim, gelişim ve kariyer fırsatları sunuyoruz. Ayrıca, çalışanlarımızın iş-özel yaşam dengesini korumalarına destek oluyoruz. Bu sayede, çalışanlarımızın mutlu ve üretken olmaları için çalışıyoruz.
Yıl sonu için hedeflerimiz arasında, Avrupa, Amerika, Afrika ve Yakın Doğu'nun en büyük ağır ve ticari araç jant üreticisi olarak liderlik konumumuzu daha da güçlendirmek yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ihracatını ve dolayısıyla ülke ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz. Bu hedeflere ulaşmak için, tüm iş arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
 
Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız? Bu yıl ya da 2024 için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

KOCAER ÇELİK KAPASİTE ARTIŞ YATIRIMINI TAMAMLADI KOCAER ÇELİK KAPASİTE ARTIŞ YATIRIMINI TAMAMLADI

Yakın dönemde yaptığımız yatırımlardan en önemlisi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiğimiz üçüncü fabrikamız. Bu yatırımla, yıllık jant üretim kapasitemizi yaklaşık 13 milyona çıkararak Avrupa, Amerika, Afrika ve Yakın Doğu pazarlarındaki liderlik konumumuzu daha da güçlendirmiş olduk.
Yeni fabrikalarımız, ileri otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamaları ile donatılmış, akıllı bir tesis. Bu sayede, üretim verimliliğini artırarak maliyetlerimizi düşürmeyi ve daha kaliteli ürünler üretmeyi hedefliyoruz.

Yeni fabrikamızın çıktıları şu şekilde:
•    Yıllık jant üretim kapasitesi: 13 milyon adet
•    İhracat artışı: 65 milyon USD
•    İstihdam artışı: 200 kişi
•    Yıllık üretim hedefi: Kapasitenin yüzde 90 alakasyonu

2025 yılında ise, dövme alüminyum kamyon jantı üretimi yapacağımız 6. fabrika yatırımımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımla, toplam jant üretim kapasitemizi yaklaşık 15 milyona çıkarmayı ve ihracatımızı 150 milyon USD'ye yükseltmeyi hedefliyoruz.
Yatırımlarımız, uzun vadeli stratejik hedeflerimizle uyumlu büyümeye odaklanmaktadır. Bu yatırımlar sayesinde, global pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmayı ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Bu yatırımların hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ederim.

Üretimde yararlandığınız makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?  

Üretimde yararlandığımız makina parkurumuz, yüksek teknolojiye sahip ve son derece verimli. Bu makinalar, üretim süreçlerini kontrol altına alarak, yüksek kalitede ve düşük maliyetle ürün üretmemizi sağlıyor.
Son dönemde bu alanda yaptığımız yatırımlar, üretim verimliliğimizi artırmaya ve daha kaliteli ürünler üretmeye odaklanıyor. Bu yatırımlar sayesinde, üretim süreçlerimizde otomasyona daha fazla yer vererek, insan hatasını en aza indirmeyi ve hatasız üretim yapmayı hedefliyoruz.

Yatırımlarımızın sağladığı avantajlar şu şekilde:
•    Üretim verimliliği arttı
•    Maliyetlerimiz düştü
•    Kalitemiz yükseldi
•    Çevresel etkimiz azaldı

2022 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiğimiz ikinci ağır vasıta jant fabrikamız, bu alandaki en önemli yatırımlarımızdan biri. Bu yatırımla, yıllık jant üretim kapasitemizi yaklaşık 13 milyona çıkardık. Yeni fabrikamız, ileri otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamaları ile donatılmış, akıllı bir tesis. Bu sayede, üretim süreçlerimizde otomasyona daha fazla yer vererek, üretim verimliliğimizi artırmayı ve daha kaliteli ürünler üretmeyi hedefliyoruz. Yatırımlarımız, uzun vadeli stratejik hedeflerimizle uyumlu büyümeye odaklanmaktadır. Bu yatırımlar sayesinde, global pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmayı ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Otomotiv ve Tedarik Sanayi sektöründe bir üretici olmanın kolay/zor yönleri neler? 

Otomotiv ve Tedarik Sanayi sektöründe bir üretici olarak faaliyet göstermek, hem büyük fırsatlar sunan hem de belirli zorluklar içeren bir alanı kapsıyor. İlk olarak, bu sektörde yer almak, sürekli teknolojik yenilikler ve değişen müşteri talepleriyle başa çıkma gerekliliği sunuyor. Yenilikçi ürünler geliştirmek ve üretim süreçlerini sürekli iyileştirmek, başarılı bir üretici için temel bir unsur. Ayrıca, otomotiv sektörü, sıkı düzenlemelere tabi olmasıyla biliniyor ve bu da üreticilerin yüksek kalite standartlarına ve güvenlik gereksinimlerine uymalarını zorunlu kılıyor. Bu, operasyonlarımızı sürdürürken önemli bir zorluk olabilse de aynı zamanda güvenilirlik ve müşteri güvenini kazanma fırsatı da sunuyor.
Özetle, Otomotiv ve Tedarik Sanayi sektöründe bir üretici olmanın zorluklarına rağmen, doğru stratejilerle bu alanda başarılı bir şekilde faaliyet gösterebiliyoruz ve bu sektörün sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirebiliyoruz.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

2004 yılında hayata geçirdiğimiz operasyonel mükemmellik yolcuğunda ilk önceliğimiz sürekli veri akışını sağlayacak MES sistemlerinin hayata geçirilmesiydi, sonrasında altı sigma ve yalın tekniklerinin iyileştirme süreçlerinde tüm organizasyon tarafından benimsenmesi ve kullanmasını hedefledik. Saha çalışanlarımızı da süreçlere dahil edebilmek için Beyaz Kuşak eğitim programını ilk kademe yöneticilerimiz ve operatörlerimize verdik. Eş zamanlı olarak TPM metodolojisini ana yapı içerisine entegre ettik.
2017-2018 döneminde Dijital Dönüşüm yatırımımız için çalışmaya başladık. Hedefimiz, geliştirdiğimiz otomasyon altyapısı ve geliştirilecek yazılım ile “izlenebilirlik” olarak tanımlanan, ürün/parça bazında kimliklendirme yapıp, o ürünün tüm proses ve kalite ve verilerini ilgili kimlikle eşleştirmek sonrasında da “makina öğrenimi” yolu ile sıfır hata için veri analitiği çalışmalarını tamamlamaktı. Her yıl ürün portföyünün yüzde 30-40 arasında bir miktarın yeni ürün olduğu bir sektörde rekabetçi kalabilmek için elimizdeki tüm kritik kaynakları aynı “verimlilik” odağına yönlendirmiş durumdayız. 
Bugün fabrikamızda dijitalleşmesi tamamlanan hatlarımızda lazer markalama sistemleri, dijital hata işaretleme-hata önceliklendirme, kalitesizlik maliyetlerini önleme amaçlı “interlock” dediğimiz, olumsuz kalite sonucunda makinanın otomatik olarak üretimi kesmesi, veri analitiği ile fire azaltma çalışmaları uygulanmakta. Kurum kültürümüzün merkezine koyduğumuz “OPEX” sürekli İyileştirme çalışmaları kapsamında fabrikalarımızda yürüyen onlarca Yalın 6 sigma projesi ve diğer iyileştirme çalışmaları artık dijital ve eş zamanlı veri izleme kabiliyetlerimiz ile daha da güçlenmiş durumda. 
Üretim kanadında ürün devreye alma/iyileştirme çalışmalarına anlık proses verileri ile çok daha hızla ve net cevaplar bulabilirken, bakım tarafında da kestirimci bakıma yönelik bu gücümüzü kullanıyoruz. Bu bağlamda mümkün olduğunca kendi kurumsal hafızamızı oluşturmak, esnek ve hızlı olabilmek için bünyemizde otomasyon uzmanı, yazılım geliştirme ve veri bilimci arkadaşlarımızı istihdam ediyoruz. Bugün işletmemize baktığımızda kaynaklarını çok verimli şekilde harmanlayan OPEX, Dijital Dönüşüm, Üretim, Kalite ve Bakım departmanlarını görebiliyoruz.

Fabrikadaki üretim/bakım/revizyon süreçlerini anlatır mısınız?  

Türkiye operasyonlarında ağır vasıta ticari ve binek araçlar için sac ve alüminyum jant üretiyoruz. Sac jant fabrikalarımızda HRC olarak farklı kalite kalınlık ve genişlikte gelen ruloları 4 ana proseste (kasnak-disk-montaj ve boyahane) soğuk şekillendirme kaynak operasyonlarından geçirerek müşteri beklentilerine göre boyahane prosesinden geçiriyoruz. 
Alüminyum işletmelerimizde ise müşteri spesifikasyonlarına göre üretilen ve külçe olarak temin ettiğimiz alaşımlı hammaddeyi, ergitme ocakları aracılıyla sıvı metal haline dönüştürüyor potalar yardımıyla, alçak basınçlı döküm tezgahlarımıza transferini sağlıyoruz. Dökümden çıkan brüt jantlar X-RAY ve ısıl işlem proseslerine müteakiben talaşlı imalat, tesviye ve fırçalama proseslerine giriyor sonrasında müşteri beklentilerine göre 3 aşamalı boya prosesine tabi tutuluyor. Fabrikamızda yürütülen tüm planlı otonom, kestirimci bakım faaliyetleri, kurmuş olduğumuz SCADA enerji takip ve arıza izleme yazılımlarıyla anlık bazda prosese müdahale şansı veriyor. Aynı çerçevede alt yapı ve yardımcı tesisler için de sürekli takip sistematiğimizi uzun yıllardır kullanıyoruz. 

Şirketinizin dijital dönüşüm vizyonu nedir? Varsa örnek başarılı uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Maxion İnci Jant Grubu olarak dijital dönüşüm, bizim için sadece bir teknolojik değişim değil, aynı zamanda iş modelimizi, çalışma şeklimizi ve kültürümüze yeni bir bakış açısı getirmeyi de ifade ediyor.
Dijital dönüşüm vizyonumuz, tüm süreçlerimizde verimliliği ve rekabetçiliğimizi artırmak, yeni iş fırsatları yaratmak ve çalışanlarımızın gelişimini desteklemek. Bu doğrultuda, dijitalleşmeye yaptığımız yatırımları hız kesmeden sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiğimiz başarılı dijital dönüşüm projelerinden bazıları şunlar:
•    PaylaşMax Dijital İletişim Platformu: Çalışanlarımızın birbiriyle ve şirketle iletişimini kolaylaştırmak için hayata geçirdiğimiz bu platform, 2022 yılında Employer Brand Stars Awards'ta "Dijital Kullanımı" kategorisinde Uluslararası Altın Ödülüne layık görüldü.
•    Dijital Akademi: Çalışanlarımızın dijital becerilerini geliştirmek için kurduğumuz bu akademi, çalışanlarımızın geleceğe hazırlanmasına katkı sağlıyor.
•    Büyük veri ve yapay zeka uygulamaları: Üretim süreçlerini optimize etmek, ürün ve hizmet kalitesini artırmak ve yeni ürün ve hizmetler geliştirmek için büyük veri ve yapay zeka uygulamalarını kullanıyoruz.
•    Akıllı fabrika uygulamaları: Üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek için akıllı fabrika uygulamalarına yatırım yapıyoruz.

Dijital dönüşüm yolculuğumuzda, çalışanlarımızın desteği ve katkısı bizim için çok önemli. Bu yolculukta birlikte daha da güçleneceğiz ve geleceği şekillendireceğiz. 2030 yılına kadar tüm fabrikalarımızı akıllı dijital fabrikalara dönüştürmek hedefiyle ilerliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için, dijital dönüşüme yatırımlarımızı sürdürecek, çalışanlarımızın dijital becerilerini geliştirecek ve yeni iş modelleri geliştireceğiz. Dijital dönüşüm, bizim için sadece bir trend değil, geleceğin en önemli gerekliliklerinden biri. Bu dönüşümü başarıyla tamamlamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.