Zeytinburnu Tekstil Sanayici İş Adamları Derneği (ZETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sartık, ilçede tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve 40 bin kişi istihdam eden 4 bin işletmenin, bu yıl 2,1 milyar dolarlık ihracat yapmasının beklendiğini bildirdi.

"SEKTÖRÜN MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ"

Kumaş, hazır giyim ve konfeksiyon ile bu sektörlerin yan kollarında çalışan 4 bin işletmenin olduğunu kaydeden Sartık, söz konusu fimaların üretim, dağıtım, satış ve pazarlama alanında faaliyet gösterdiğini ifade etti.

İlçenin sektörün merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini, gün geçtikçe ismini Türkiye dışında da duyurmaya başladığını söyleyen Sartık, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Tekirdağ gibi şehirlerde üretim tesisi olan firmaların Zeytinburnu'nda satış ve pazarlama için şubelerinin bulunduğunu dile getirdi.

Ağırlıklı olarak örme kumaş üreticilerinin ilçede faaliyetlerinin bulunduğunu aktaran Sartık, "Örme kumaşa bağlı hazır giyimciler burayı üs haline getirmiş durumda. Çocuk giyiminden kadın pijamalarına, iç çamaşırından geceliğe ve eşofman takımlarına kadar örme kumaşa ve hazır giyime dair hemen her şeyin bulunduğu ilçemizde, tüm konfeksiyon ürünlerine de ulaşılabiliyor." diye konuştu.

"ÇALIŞAN SAYISININ 50 BİNLERE ULAŞMASINI BEKLİYORUZ"

Zeytinburnu'ndaki 4 bin işletmede yaklaşık 40 bin çalışanın istihdam edildiğini belirten Sartık, tekstil ve hazır giyimde önemli bir paydaş olduklarını, ilçede aynı zamanda deri sanayinin de ciddi faaliyetlerinin bulunduğunu ve her iki sektör nedeniyle ilçeye her gün farklı ilçelerden ve yerlerden gelen çalışan ve müşteri sayısının dönem dönem 200 binlere ulaştığını vurguladı.

Türkiye'de üretilen eşofman, iç çamaşırı ve pijama tarzı örme kumaş ürünlerinin yüzde 70'inin söz konusu ilçeden Türkiye geneline ve yurt dışına pazarlandığını bildiren Sartık, ilçede yeni iş yeri ve mağaza açmak için çok talep olduğunu, çalışan sayısının 50 binlere ulaşmasının beklendiğine dikkat çekti.

Sartık, yeni işletmelerin açılması için zaman zaman yer bulunamadığını, bu konuda çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

"YURT DIŞINA CİDDİ BİR BAVUL TİCARETİ VAR"

İlçedeki şirketlerin 2021 yılında 2,1 milyar dolarlık hazır giyim ve kumaş dış satımı yapmasının beklendiğini, 2020'ye kıyasla ihracattaki artışın yüzde 10'larda olacağını aktaran Sartık, pandeminin ardından Türk üreticilerinin yeni döneme hızlı uyum sağladıklarını ve dış satımda rekorlar kırdığının altını çizdi.

En çok ihracatı kumaşta Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Fas, Cezayir, İtalya, Yunanistan, Fransa ve İspanya'ya yaptıklarını, hazır giyimde ise Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri ile Körfez ve Orta Doğu coğrafyasının öne çıktığını ifade eden Sartık, diğer ülkelere yönelik satışlarda lojistik ve yüksek vergi sorunlarının bavul ticaretiyle aşıldığını, ilçeden yurt dışına ciddi bavul ticareti olduğunu dile getirdi.

"TEK SES OLMALIYIZ, GÜÇ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ"

Türkiye'nin tekstildeki gücünü daha etkin kullanabilmesi ve küresel bir güç olabilmesi için  sadece bu konuyla ilgilenen devlet tarafında bir yetkilinin olması gerektiğini savunan Sartık, sektörde tek ses olmanın önemine işaret etti ve "Tekstilde tek seslilik, güç birliği ve etkin bir tanıtım-pazarlama çalışmasıyla ihracatımızı 20 milyar dolarlardan 100 milyar dolara çıkartabiliriz." ifadelerini kullandı.

Sartık ayrıca, cari fazla veren tekstilde de bilim kurulu oluşturulması, hedeflerin belirlenmesi ve katı kurallar konulması gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)