Yüzey işlem prosesi doğası gereği birçok parametreyi içinde barındıran oldukça kompleks bir mühendislik işlemidir. Herhangi bir üretim yöntemi sonrası parça istenilen şekle getirilir. Örneğin döküm, dövme, talaşlı imalat ya da Eklemeli Üretim (3D Printing) yöntemleri sonrası parça istenilen şekle getirilmiş olur fakat nihai kullanım için yüzeyi henüz hazır değildir.  Kimi zaman üretim yönteminden kaynaklı, kimi zaman da üretim süresi kısa olsun diye nihai yüzey ilk üretim sonrası istenilen seviyede olmaz. Yüzey üzerinde üretim teknolojisinden kalan çapaklar, izler, kaba bir yüzey oluşturur. İşte bu noktada parçayı nihai kullanım amacına göre istenilen yüzey kalitesine getirilmesi için gerçekleştirilen uygulamaya Yüzey İşlem denir. 

İngilizce’de Post Process, Surface Finishing gibi isimlerle adlandırılan kullanım öncesi son yüzey işlemde parça, beklentilere göre çok hassas, çok parlak, hafif mat ya da biliniyorsa bunların mühendislikle ifadesi olan Ra, Rz yüzey pürüzlülük değerlerine getirilir. Burada prosesi etkileyen birçok değişken vardır:

-    Parça şekline, delikli olup olmadığına ya da iç-dış geometrisine göre seçilmesi gereken aşındırıcı tipi ve şekli, 
-    Parçanın malzemesine göre seçilmesi gereken aşındırıcı malzeme türü, 
-    Beklenilen üretim kapasitesine göre aşındırıcı seviyesi,
-    Proses tipi 

gibi çok sayıda değişken arasından 

•    Uygun makine, 
•    Aşındırıcı sarf malzeme, 
•    Proses parametreleri, 
•    Süre, 
•    Kapasite, 
•    İşlem zamanları gibi etkenler belirlenerek müşteriye en doğru çözüm sunulur. 
 

İLK YAPAY ZEKA UYGULAMASI: SMART SELECTION 

KROMAŞ, geliştirdiği yapay zeka algoritması ile yukarıda detayları anlatılan kompleks mühendislik süreçlerini “Akıllı Seçim Asistanı” ile artık müşterilerine destek olacak şekilde sanal platforma taşıdı. Parçalarına yüzey işlem prosesi uygulamak isteyen müşteriler isterlerse uzmanlarımızla görüşebilecekken, isterlerse web sayfamızda “Smart Selection” Akıllı Seçim asistanı ile parçalarına ve kapasitelerine uygun makine, proses ve taş seçimlerini otomatik olarak yapmak ya da yapılan seçimleri kontrol etme imkanına sahip olacaklar. Şimdilik sadece dairesel makineler ve buna uygun parçalara yapılan yapay zeka algoritması, tüm makine grupları için de uzman proses ve analiz mühendisleri ile çalışılmaya devam ediyor. KROMAŞ’ın kendi mühendisleri ile oluşturduğu bu algoritma hem sektörde ve ülkemizde hem de dünyada yüzey işlem konusunda ilk yapay zeka uygulaması olması açısından da oldukça önemli. KROMAŞ, kendi mühendisleriyle oluşturduğu bu algoritma ile hem sektörde hem ülkemizde hem de dünyada yüzey işlem konusunda ilk akıllı algoritma uygulaması olma özelliği taşıyor.