Üretim parkurunda yabancı menşeli makinaların ağırlıkta olduğunu ifade eden MPG Makina’nın Pazarlama Müdürü Mustafa Büyük ile bir araya geldik. Parkur yatırımlarında üretim teknolojileri bakımından kriterleri aynı oranda karşılıyorsa yerli ürün tercih edeceklerini ifade eden Büyük; gelecek dönem müjdesini verdi: MPG Makina, gelecek dönemde daha yüksek tonajlı iş makinaları üretimine imza atmayı hedefliyor.

Araç üstü ekipman sektöründe Kombassan Holding bünyesinde faaliyet gösteren MPG Makina, Ar-Ge’ye önem vererek güçlü makinalar imal ediyor. Konya 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde 1988 yılında kurulan MPG Makina, 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 66 bin metrekare alan üzerinde kurulu tesislerinde 250 adet/yıllık kapasitesiyle üretim yapıyor.

İş makinaları kapsamında fabrikanızda hangi ürünler üretiliyor?

Firmanızda 20 ton/metreden, 450 ton/metre kapasitesine kadar katlanır bomlu hidrolik mobil vinçler, 60 tondan 200 tona kadar teleskobik mobil vinçler, dönerli tip ağaç sökme dikme makinaları, 73 metre insan kaldırma amaçlı platformlar ve değişik türde hidrolik ataşmanları imalatı yapılmaktadır.

Şu an nerelere ihracat gerçekleşiyorsunuz?

Şu an için Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika bölgelerine ihracat yapmaktayız. Her geçen gün ihracat bölgemiz genişlemektedir.

Makina parkurunuzda üretim için hangi makina ve aksamlara ihtiyaç duyuyorsunuz? (Bükme, kesme makinaları, kaynak, vinç gibi…) Üretimde hangi süreçler yaşanıyor?

Üretim için gerekli olan kesim büküm makinaları dahil tüm ekipmanlara sahip olan firmamız da CNC, robotik kaynak sistemleri gibi ileri üretim metotlarının kullanıldığı tesislerde, ürünler üretimin her safhasında kalite kontrol testlerinden geçmektedir.

"YILLIK 250 ADET VİNÇ ÜRETME KAPASİTESİNE SAHİBİZ"

İmalathanenizde gerçekleşen üretim süreciyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

MPG Makina; yıllık ortalama 250 adet vinç üretme kapasitesine sahiptir. Üretimlerimiz sipariş usulüne dayalıdır. Bununla beraber standartlaşmış ürünlerimizde stoklu çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Gelen talepler standart ürünlerimizi kapsıyorsa bu taleplere bir hafta içerisinde cevap veriyoruz ve teslimatı gerçekleştirebilme kapasitesine sahibiz. ISO 9001-2008/TUV NORD, TSE, GOST-R, CE kalite belgelerine sahip olan firmamız; ayrıca TS-EN 12999 kalite standartlarına göre faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Firmanızda kullandığınız makinaların satın alma sürecinde nasıl işliyor?

Makina parkurumuzda kullanacağımız tüm makinalar teknik analizleri yapılarak satın alınmaktadır. Satın alınan firmaların kurumsallığı, satış sonrası servis hizmeti kalitesi önem verilen kriterlerdir.

Kullandığınız makinalarda yerli ve yabancı firma oranı nedir?

Çözüm ortaklarımızın tamamına yakını maalesef yabancı. Gönül tabi ki yerliden yana ama kullanılan ham maddeler ve yardımcı maddelerin kalite standartlarını maalesef yabancı markalarla karşılayabiliyoruz. Temennimiz ihtiyaç duyulan ürünlerin daha kalitelisinin ülkemizde yapılması ve kullanıma sunulmasıdır.

Size göre yerli üretim makine ile yabancı menşeli makina arasındaki farklar nelerdir?

Yerli ile yabancı arasında kalite farkı var. Aslında bu fark kullanılan malzemeden çok işçilik ve işi ciddiye almamaktan, işe önem vermemekten kaynaklanıyor.

"BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ KALİTE"

Özellikle makina satın almalarınızda dikkat ettiğiniz unsurlar ve kriterler neler?

Bizim için birinci öncelik her daim kalite ve kalite anlayışımız olmuştur. Bu doğrultuda kaliteyi tutturabilmek için her türlü teknolojik alt yapıda imkanlarından yararlanıyoruz. Amacımız bu teknolojiyi sürdürebilir hale getirmek ve bunun için kurumsal hafızayı güçlendirecek her türlü yazılımdan da yararlanmaktayız. Bu işi 1988 yılından beri yapıyor olmamız ve 1988 yılından bu yana oluşan tüm tecrübelerimizi bir kurumsal hafızada biriktirerek bunu uygulamaya sokmak bizim en büyük avantajımız. Ürünlerimizi teknolojik gelişmelerden elde ettiğimiz bilgi ve know-how’la süsleyerek kalite bilincimizi en üst noktaya getirmeye gayret ediyoruz.

Satın alım sonrası bakım süreçleriniz nasıl işliyor? Makina sektörü size 7/24 hizmet sunabiliyor mu?

Satın alırken 7/24 hizmet sunabilen firmalarla çalışmayı tercih ettiğimiz için problem olmuyor.

Ürettiğiniz ürünlerin kontrol sürecinin nasıl işlediğini anlatır mısınız?

Üretimimizde Kesimden başlayarak üretimin her safhasında kalite kontrol testleri yapılmakta, bu sayede ürün tamamlandığında ortaya çıkacak problemlerin önüne daha üretim aşamasında engel olunmaktadır.

Ne sıklıkta imalathanenize yeni makina almaya ihtiyaç duyuyorsunuz? Makina parkurunuza yakın zamanda yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?

Üretimde kullanılan makinalar genellikle uzun ömürlüdür. Şu anda elimizde bulunan makinaların hepsi son sistem olduğu için herhangi bir makina yatırımı düşünmüyoruz. Ürün kalitesine katkı sağlayacak yeni teknolojiler çıkarsa da yeni makina almayı düşünürüz.

Bu doğrultuda yapacağınız yatırım yerli mi olur yoksa yabancı mı?               

Eğer üretim teknolojileri bakımından kriterleri aynı oranda karşılıyorsa tabi ki yerli ürün tercihimizdir.

"DAHA YÜKSEK TONAJLI VE METRAJLI MAKİNALAR ÜRETECEĞİZ"

İş makinaları alanındaki gelecek dönem projelerinizle ilgili kısaca bilgilendirme yapar mısınız?

Sektörümüz bugün olduğu gibi gelecekte de hizmetlerine devam edecektir. Ancak bundan sonraki projelerimiz daha çok alt yapısının da kendimizin üreteceği daha yüksek tonajlı ve daha metrajlı makinalar olacaktır.

"SEKTÖRÜN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ OPERATÖR SORUNU"

Yerli makina sektörü hakkında düşünceleriniz nelerdir? Ülkemiz makina sanayini nasıl buluyorsunuz?

Yerli makina sektörü aslında önü açık olan bir sektör. Ancak gerek imalatçı gerek kullanıcılarımız devlet tarafından belirlenmesi gereken kriterler belirlenmediği ya da ihtiyacı karşılamayan kriterler yüzünden kendi kriterlerini oluşturmak zorunda kalmaktadır. Ancak ürün piyasaya sürüldüğünde ise belirsiz olan kriterler ile kontrol edilme yoluna gidildiği için müşterilerimiz ve biz bazı zorluklarla karşılaşmaktayız. İlgili odalarımız, derneklerimiz ilgili kurumlarla görüşüp sektör ile ilgili bilgilendirmeler yapıldıkça bu sorunlar çözülecektir. Kriterleri belirlenmiş, problemleri çözülmüş haliyle bu sektörün çok daha iyi olacağı kanaatindeyim. Sektörün şu an en büyük problemlerinden biri de operatör sorunudur.

2018 döneminde herhangi bir yatırım yapma düşünceniz var mı? Hedefleriniz nelerdir?

2018 yılında herhangi bir yatırım düşünmüyoruz.

MUSTAFA BÜYÜK KİMDİR?

Mustafa Büyük, 1970 yılında doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 18 yıldır MPG Makine’de çalışmalarını sürdüren Büyük, halen aynı firmada Pazarlama Müdürü olarak görev alıyor.