TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen "Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO 2020 Ticaret Fuarı"nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2026 yılında Türkiye'nin yerli otomobili Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)'nun yerlilik oranının yüzde 68'ler seviyesine ulaşacağını belirtti.

Dünyada önemli rekabetçi bir projeyi hayata geçirdiklerini, söz konusu araçların 2022'nin sonunda yola çıktığında yerlilik oranının yüzde 51 olacağı bilgisini veren Bakan Varank, fuarın sürprizin TOGG standının gerek yurt içi gerekse yurt dışı katılımcılarının ilgisiyle karşılanacağını dile getirdi.

"SIFIRDAN BİR MOBİLİTE EKOSİSTEMİ OLUŞTURDUK"

Projenin araba üretmekten ziyade bir vizyonu olduğunu kaydeden Bakan Varank, sıfırdan bir mobilite ekosistemi kurmak için çıktıkları yolda birçok yerli tedarikçinin TOGG ailesine katıldığını, bunların arasında ana üreticiyle çalışmamış start-up firmalarının ve girişimcilerin olduğuna dikkat çekti. 

"HAKLARI, MÜHENDİSLİĞİ VE YÖNETİCİ KARARLARI BİZE AİT"

Batarya üretiminin küresel bir markayla iş birliğiyle Türkiye'de gerçekleştirileceğini söyleyen Bakan Varank, yapılan eleştirilere ise, " 'Arabanın birtakım parçaları yurt dışından getiriliyorsa nasıl yerli araç oluyor?' diye soruyorlar. Ancak şunu fark etmeleri gerekiyor. Dünyada rekabetçi bir ortam var. Otomobilin fikri mülkiyet hakları, mühendisliği, yönetici kararları tamamen Türkiye'ye ait. Biz burada yabancı bir ürünü getirip araca entegre etmemiz gerekiyorsa, bunu çekinmeden yaparız. Çünkü biz dünyada rekabetçi olacak, büyük önem taşıyan bir projeyi hayata geçiriyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, TOGG ile devamlı iletişimde olduğunu, 2022'de yüzde 51 olan yerlilik oranının 2026'da yüzde 68'lere çıkacağının altını çizdi.

Ardından beraberindeki heyetle birlikte TOGG standını ziyaret eden Bakan Varank, TOGG'un üretim süreciyle ilgili yetkililerle görüştü. (AA)