Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, içinden geçtiğimiz Koronavirüs (COVID-19) salgınının yaşandığı sancılı süreçte, makinada yerlileşmenin önemini bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi.

“VİRÜSÜN YARATTIĞI HASAR BÜYÜK”

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de yaşanan süreçte küresel makina ticaretinde önemli bir daralma olduğunu ve Türkiye’deki makina üreticilerinin de aynı hızla süreçten etkileneceğine dikkat çeken Karavelioğlu, Türkiye ihracatının yüzde 40’tan fazlasını gerçekleştirdiği ilk beş pazarda virüsün yarattığı etkilerin çok büyük olduğunu dile getirdi.

Karavelioğlu, iyimser tahminleri olarak Almanya ve İtalya’ya ihracatın yüzde 10’a, İngiltere ve Fransa’ya ihracatın yüzde 8’e kadar azalacağını, ABD’nin durumunu kestirmek için erken olduğunu ifade etti. 

Virüsün etkisi yılın ilk yarısında kontrol altına alınabildiği takdirde makina alt gruplarının ihracatındaki daralmaların yüzde 5-15 bareminde tutulabileceğini kaydeden Karavelioğlu, virüsle mücadelede medikal makina ve ekipman üretimi gibi dallara olan ihtiyacın stratejik bir sektör olan makinada yerlileşmenin önemini yeniden gösterdiğini söyledi.

“SİVİL SAVUNMA MESELESİDİR”

Karavelioğlu, sektörün istihdam ve üretim sürdürülebilirliğini tehdit altında gördüklerini, sektörün kalkan altına alınması ve makina sektöründe de muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin ertelenmesi gibi geniş önlemlerin uygulanması gerekliliğini vurguladı.

Sektöre kalkan olmanın tam manasıyla sivil savunma meselesi olduğunu belirten Karavelioğlu, “Zorlu süreci dayanışma içinde hep birlikte atlattığımızda, ülke ekonomisinin yeniden güçlenmesinde makina sektörü rekabetçiliği ve ihracat gücüyle yine büyük rol üstlenecektir.” ifadelerini kullandı.