ANKARA (AA) - Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Bozkurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı gerçekleştirilen elektrikli yerli ekskavatörün, fabrika yatırımının ardından 1-1,5 sene içerisinde satışa sunulacağını söyleyerek, "Elektrikli ekskavatörü almak için Türkiye'nin her yerinden, yurt dışından da arayanlar var."  şeklinde konuştu.

Başkan Bozkurt, basın mensuplarına, yüzde 100 elektrikli ve lastik tekerlekli olmasıyla dünyada ilk olma özelliğine sahip olan Hidromek HICON 7W ekskavatöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Makinenin 7 tonluk şehir içi lastik tekerlekli ekskavatör olarak üretildiğini vurgulayan Bozkurt, "Makinemizin en büyük özelliği pille çalışıyor olması. Lityum iyon pilleri olan yüzde 100 elektrikli motorlarıyla 1,5 saatte şarj edilip 8 saat çalışabilecek bir makine. Dünyada ilk defa Hidromek tarafından üretildi. Bu projede, makinenin tam olarak tamamlanmasıyla yüzde 85-90 yerlilik hedefliyoruz. Şu anda yerli pil kullanıyoruz. Bazı yerlerini ve ünitelerini kendi üretimimiz içine alıyoruz. Elektronik yazılım kısmını yurt içinde çözüyoruz." dedi.

Makinenin mekanik kısımları için kendilerinin geçmişte çalışma yaptıklarını, elektrifikasyon işlerinin ise TÜBİTAK desteğiyle yürütüldüğünü hatırlatan Bozkurt, "Makinemizi, 2021'in son günlerinde bitirmiş olacağız. Makine, hızlı şarjla 1,5 saatte, normal şarjla 3 saatte şarj edilebiliyor." işeklinde konuştu.

Makinenin satışına ilişkin de bilgi aktaran Bozkurt, ekskavatörün teknik işlerinin tamamlandığını ancak satışa sunulması için 1-1,5 yıllık süreç gerektiğini bildirdi. Bozkurt, makinenin üretimi için fabrika yatırımı yapılacağını anımsatarak, "Fabrikayı 2021'in sonunda, 2022'nin ilk aylarında çalışır hale getireceğiz. Montaj hattından da lastikli makinemiz hizmete çıkacak. Makinemiz 2022'nin ilk çeyreğinde satışa sunulacak."dedi.

Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 140 bin metrekarelik bir fabrika kuracaklarına dikkat çekenBozkurt, 7 tonluk bu ekskavatör yanında 70 tonluk makineler de üreteceklerini belirtti.. Bozkurt, büyük makinelerde ise hibrit teknolojilerin kullanılmasını düşündüklerini aktardı.