Canik markasıyla dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden biri haline gelen Samsun Yurt Savunma (SYS) tarafından geliştirilen ve kısa zamanda önemli bir ihracat başarısı ortaya koyan Canik M2 QCB ağır makineli tüfek, yakın zamanda Türkiye'de envantere girecek, ardından da daha hızlı versiyonlarıyla kullanıcıların karşısına çıkacak.

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

"YURT DIŞINA BAĞIMLIYDIK, ARTIK TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ"

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu ATO Congresium’daki SEDEC etkinliğine katılan SYS, etkinlikte uçaksavar Canik M2 QCB, Mete tabancası, ateşli silah aksesuarlarının yer aldığı birçok ürününü tanıttı.

SEDEC etkinliğinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getiren SYS Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, etkinlik kapsamında çok sayıda delegasyonla bir araya gelme fırsatı bulduklarını, yabancı delegasyonların katılımıyla birlikte önemli bir ihracat potansiyelinin oluştuğuna işaret etti.

Bilhassa Canik M2 QCB'nin firmalarının yanı sıra Türkiye için de önemli bir ürün olduğunun altını çizen Gençer, tamamen yurt dışına bağımlı olunan bir ürünün artık yüzde 100 yerli ve milli olduğunu belirtti. Ürünün platform makineli tüfeği genel konsepti altında bir ağır makineli tüfek olduğunu bildiren Gençer, Halk arasında uçaksavar olarak da biliniyor. 12,7 x 99 milimetre çapında mühimmatı bulunuyor. Her türlü platforma entegre edilebiliyor. Ayrıca platformsuz olarak piyadelerimiz de kullanabiliyorlar. Her türlü platforma entegre edilebilmesi dolayısıyla stratejik bir ürün." biçiminde konuştu.

"YAPMASI VE KALİFİYE ETMESİ DÜNYADAKİ EN ZOR MAKİNELİ TÜFEKLERDEN"

Halihazırda kuzeyde bir savaş olduğunu, birçok bölge savaşların yaşandığını ifade eden Gençer, "Silahlar platformlarla bir yerden bir yere gidiyor. Büyük kalibreleri ne kadar hareketli şekilde bir yerden bir yere taşıyabiliyorsanız o kadar stratejik önem kazanıyor. M2 QCB ile 3,5 yıllık bir çabanın ödül kısmındayız. Çok zorlu bir serüveni geride bıraktık. Yapması ve kalifiye etmesi dünyadaki en zor makineli tüfeklerden birisi." dedi.

6 AYDA 10'UN ÜZERİNDE ÜLKEYE GÖNDERİLDİ

Ürünün dış satım potansiyelinin de oldukça yüksek olduğuna değinen Gençer, pek çok ülkeden sipariş aldıklarını, teslimatların 2021 sonunda başladığını söyledi.

Kafkasya, Orta Doğu ve Batı Afrika'dan birçok ülkeye teslimatların yapıldığını, yakında Türkiye ile teslimatların süreceği bilgisini veren Gençer, makineli tüfeğin 6 ayda 10'un üzerinde ülkeye gönderildiğini ve halen ellerinde 2 bin 500 adetlik sipariş olduğunu dile getirdi.

"DAHA HIZLI VERSİYONU 2023'TE KULLANIMA SUNULACAK"

SYS Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençer, projenin bundan sonraki seyrine dair ise şu açıklamalarda bulundu: 

"Önümüzdeki 8-10 aylık dönem, M2 imalatı için dolu durumda. Bu da bizler için sevindirici, ülkemiz için katma değer kazandırmış olacağız. Bununla birlikte silahın yeni varyantlarıyla da bu katma değeri artırmayı düşünüyoruz. Öncelikli olarak bu modelin M2F dediğimiz biraz daha hızlı versiyonu yakında piyasaya sürülecek. Ardından M3 isimli daha hızlı bir versiyonu 2023'ün ilk çeyreğinde kullanıma sunulacak." (AA)