Form Makina, merkezi İstanbul’da olmak üzere 1992 yılından bu yana tezgah konusunda makina sanayine hizmet veriyor. Gerek satış gerekse servis ağıyla bugün yaklaşık 100 kişilik deneyimli bir kadroya sahip olan firmanın İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa merkezlerinden Türkiye’deki tüm Mazak tezgahlarına sınırsız destek veriliyor.


Sizce takım tezgahı sektörünün gelişimi ülkemizde ne boyutta? Yerli üretimin geldiği noktayı değerlendirir misiniz?
Türkiye’de maalesef birtakım dezavantajlar yasansa da sektör hızla büyümeye devam ediyor. Sektörde finans çok önemli bir konu! Avrupa’da makinalar bir telefonla gönderilir, üç ay sonra parası ödenir. Biz de ise böyle bir sistem yok. Biz de paranın tamamı ödenmeden hiçbir şekilde makinanın gitmesi söz konusu olmaz. Çoğunu leasingle satıyoruz, leasingciler bu sektörde oldukça iyi bir ihtisas yaptı. Gerçi bizim makinamızı alan firmaların bu tip sorunları pek olmuyor. Ama bunun dışında bankadan kredi almaya kalktığınızda, 500 bin liralık ipotek vermeniz gerekiyor. Banka ekspertiz gönderiyor, vereceği para az olabiliyor. Avrupa’da makine alımlarında yıllık faizi yüzde 1 ya da 1,5’larda, burada ise gün geçtikçe yükseliyor. Bunların hepsi sorun… 

Hem satış noktasında hem de kullanıcılar özelinde eğitim, makina sanayinde önemli bir konu… Sizin markanızda bu noktada ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Kalifiye eleman sıkıntısı elbette var. Ama biz servis elemanımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Form Makina’nın çalışma stratejisinde “Kıdemli çalışanların tecrübesi ve genç personelin dinamizmini” yatıyor. Bu şekilde Form Group tecrübesini genç çalışanlarına aktarırken dinamik kalmayı hedefliyor. Teknik okullardan mezun olan kişileri alıp, onları burada eğitiyoruz. Çok makinamız olduğu için servis noktasında tecrübe kazanılması kolay oluyor. Fakat satış kısmında zorluk yaşanmıyor değil. Rekabet kızgın olduğu ve satıcılar sürekli sahada olup birbirini tanıdığı için çeşitli problemler yaşanabiliyor. Ancak yapım itibariyle çok baskın bir yönetim işleyişimiz yok. Çalışanlarımıza rahat bir çalışma ortamı sunuyoruz, nitekim firma içi sirkülasyonumuz çok fazla olmuyor.


Son yaptığınız yatırım veyahut projeniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? İş gündeminizde neler var?
Form Makine Özellikle 3d yatırımlarına 2018 yılında hız verdi. Ankara Atılım Üniversitesi ile yaptığımız çalıştay, sektörde bir ilk oldu. Ayrıca TOSB çatışı altında yapılan Katmanlı İmalat Teknolojileri seminerimiz oldukça yüksek bir katılım ile başarı sağladı. Başta HP olmak üzere pek çok dünyaca ünlü markanın distribütörlüğünü almış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra Endüstri 4.0 eğitimlerimiz Mazak iş birliği ile devam ediyor. Ayrıca United Grinding Grup içerisinde çok önemli bir markanın da Türkiye distribütörlüğüne Ekim ayı itibari ile başlayacağız. Form Makina bünyesinde otomasyon ve robot birimi de hayata geçmiş bulunmakta. Bugün 8 kişilik ekibimizle ve alanında en iyi markalardan biriyle yaptığımız partnerlik anlaşması ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projelendirmeden başlıyoruz ve devreye alana kadar ki tüm süreçleri biz takip ediyoruz.


2019 öngörüleriniz nelerdir?
Ülke olarak zorlu süreçlerden geçiyoruz, bu süreçte değerli yatırımcıların ve sanayicilerimizin yanında olacağız. Çeyrek asrı aşan tecrübemiz ve geniş ürün yelpazemiz ile seçenekler ve çözümler sunarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu ülkeye ve çalışkan insanlarına güvenimiz tam.