MAKFED Makina Zirvesi’nin Basın Sponsoru ST Endüstri Radyo’nun canlı yayın konuğu olan Pilz Türkiye Genel Müdürü Yavuz Çopur, makina emniyeti olgusunun, Pilz’in 1968 yılında çift el emniyet rölesini piyasaya sunması ile birlikte başladığını kaydederek, “Pilz 1948 yılında kurulan bir Alman bir aile şirketi. 1968 yılında dünyanın ilk çift el emniyet rölesini icat ediyorlar ve bu noktalara kadar otomasyonda makina emniyetiyle alakalı herhangi bir insan emniyetiyle alakalı herhangi bir olgu yok. Dolayısıyla iki eli meşgul ederek işçinin elini presin içine makinanın içine sokmasını önleyen zihniyet Pilz’in 1968 yılında çift el emniyet rölesi ile başlıyor. Bu anlamda Pilz emniyet otomasyonun kapılarını açan mucit firma diyoruz.  1968‘den sonrada ürettiği birçok yenilikçi ürünlerle emniyet otomasyonu sektörüne önemli katkılar sağlayan önemli bir firma. Bugün itibariyle baktığınızda 3 bin civarı çalışanı olan dünyanın 33-34 ülkesinde doğrudan kendi şirketleriyle temsil edilen 5 kıtadaki temsilcilikleriyle çalışan global bir firmayız” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Pilz’in bu yıl Türkiye’de 17. senesini kutladığını aktaran Çopur, “2008 yılında daha işe girdiğimin ikinci yılında ‘Cross Selling’ ödülünü aldık.  Almanya’da belli bir ürün grubunun o yıl satılan adedi kadar Türkiye‘de ‘Cross Selling’ sayesinde satış yaptık. Pilz bünyesinde birçok ödülle beraber bu 10 yılı da tamamladıktan sonra Pilz Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 6 tane ülkenin sorumluluğunu almış durumda. Türkiye olarak bizim servis ekiplerinden ayrı bir ekip kurarak ‘Services Hot Merkezi’ olacağız. Türkiye olarak iki önemli atılım yaptık; Kuzey Afrika’da kilit rol oynayan ülkelerde, hem ürün satışı hem de mühendislik projelerinin icrası için operasyona başlıyoruz.  Ayrıca makina emniyet ve danışmanlığı hizmetlerimizi sadece Türkiye‘de dört dörtlük vermekle kalmadığımız gibi bundan önceki 3-4 yıl boyunca da adam- saat olarak Avrupa ülkelerine ihraç ettiğimiz makina emniyet uzmanlığı bilgimizi taçlandırdık. “Services Hot” olarak Ortadoğu Bölgesi’nde Pilz’in şubelerinin bulunmadığı coğrafyadaki servis işlerini Türkiye üzerinden yapacağız” dedi. 

“Türkiye’de Pilz’in Genel Müdürü olarak hiçbir Alman şirketinin genel müdürünün yapmadığı bir iş yaptım. Türkiye‘de KOBİ statüsündeki bir yazılım firmasıyla el sıkıştık ve yazılım fonksiyon fikirleri bize ait olmak üzere yazılımın geliştirilmesini onlarla beraber yaptık. 3 tane yazılım geliştirdik. Bir tanesi ‘maintenance online predictively’ yani otonom kestirimci bakım uygulaması. İkincisi ‘stay online safety’ emniyetli çalışma uygulaması. Üçüncüsü de ‘smart energy management’. Bu üç uygulamadan iki tanesi yapay zeka algoritmalarıyla çalışıyor. Türkiye’deki partnerimiz iki üniversiteyle Ar-Ge işbirlikleri yaparak önemli adımlar attı ve bu geliştirdiğimiz yazılımları da Pilz’in global product roadmap’ine entegre edeceğiz” dedi.

Nisan ayında Pilz Yönetim Kurulu Başkanımız Susanne Kunschert Türkiye’ye geldi. Türkiye’de yaklaşık 15 gün kaldı, İstanbul’da 6 gün geçirdi. Bu süreçte kendisine, geliştirdiğimiz  yazılımlarla geldiğimiz durumu özetledik. O da bu konuyla ilgili destek vereceğinin sözünü verdi, Almanya’ya döner dönmez bu konuyla alakalı girişimler başladı. Uluslararası Servis Grubu’ndan yazılım geliştirme direktörü bizlerle irtibata geçti ve yazılımlarla alakalı entegrasyon çalışmalarını başlattık. Özetle Ortadoğu’da service up olduk, satış ve proje geliştirmeyle alakalı yükümlülük aldık ve Türkiye’de geliştirdiğimiz yazılımları da Avrupa’ya entegre ediyoruz.  Bu benim gibi sadece kendisinden kar-zarar tablosundaki performans endikasyonları beklenen bir insan için beklenmeyen bir görevdi ama beklenip beklenmemesi önemli değil. Fırsatların olması ve bunun şirketime ve ülkeme fayda getirmesi önemli; biz de bunu gerçekleştirmiş olduk.