Gelecek üç yıl içerisinde yurtdışında yeni yatırımlar palanlayan Aktaş Holding, mevcut pazarlardaki payını artırıp yeni pazarlara giriş yapmayı hedefliyor. Aktaş Holding, dünyada raylı sistem yatırımlarının 3’te 2’sini oluşturan Çin, Hindistan ve Japonya pazarlarında boy gösterecek.

100’den fazla ülkeye doğrudan ihracat gerçekleştiren Aktaş Holding, hava süspansiyon sistemi üretiminde dünyanın en büyük firmaları arasında yer alıyor. Beş yıl önce başlattığı büyüme stratejisindeki hedeflerini adım adım ilerleyen Aktaş Holding, Çin, Kıta Amerika’sı ve Hindistan’da büyümeye devam ederek, bu bölgelerde 30’dan fazla ana üretici firmaya üretim yapma imkanı buldu. Son üç yıldır büyüme rakamlarında geometrik bir ivme kazanan grup, yılsonuna kadar OEM’lerin cirodaki payını yüzde 30’a yükseltmeyi planlıyor. Satış sonrası pazarında da sıçrama yapma hedefinde Aktaş Holding, 2018 yılı için büyüme oranını dolar bazında yüzde 35-40’larda gerçekleştirmesi öngörüyor. Aktaş Holding, mevcut pazarlardaki payın artırılmasını amaçlıyor. Bu bağlamda, otomotivde farklı ve henüz bulunulmayan Güney Amerika ve Afrika’nın bazı ülkelerinin yanı sıra Güney Asya gibi pazarlara giriş yapmayı planlıyor. Ayrıca yedek parça pazarında da ciddi bir ivme kazanılması bekleniyor.

“YENİ FABRİKA YATIRIMI YAPACAĞIZ”

Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol, önümüzdeki üç yıl içerisinde büyümenin dışında, en az bir tane yurtdışı üretim yatırımı yapacaklarını belirtti. Sami Erol, Amerika, Hindistan veya Rusya’da yeni üretim yatırımları yapılmasını öngördüklerini söyleyerek, gelecek yıllar için planladıkları bu yatırımı muhakkak hayata geçireceklerini kaydetti. Erol'a göre pazar büyüklüğü açısından Amerika, Çin, Hindistan ve Avrupa potansiyeli en yüksek bölgeler. Sami Erol, grubun ürünlerinin teknolojik olduğu için bu pazarların, kendileri için diğer bölgelere göre daha verimlli olacağı görüşünde.

Sami Erol, satış sonrası pazarda Rusya’nın bazı bölgelerinde pazar lideri olduklarını belirterek, yaptıkları işbirliklerine dönük çeşitli fizibiliteler oluşturduklarını söyledi. Erol, mevcut pazar fırsatları dikkate alındığında bu bölgelerde satışlarına paralel kapasite yaratılması gerekeceğini dile getirdi. Sözlerine Rusya'nın bu nedenle sadece bulunduğu coğrafya ve yakın coğrafyasındaki Türk Cumhuriyetleri için önemli bir yatırım fırsat bölgesi olarak öne çıktığını söyleyerek devam eden Sami Erol, önümüzdeki dönemde istedikleri koşullar oluşursa, üç yıl içerisinde bir yatırım planladıklarını aktardı.

ÇEŞİTLİ PAZARLARA RAYLI SİSTEM EKİPMANLARI ÜRETECEĞİZ

Sami Erol, Aktaş Holding’in otomotiv, raylı sistemler ve havacılık gibi alanlarda faaliyet gösteren Ulaşım Grubu’nun raylı sistemleri öne çıkardığını ifade etti. Raylı sistemlerde hem titreşim önleyici hem süspansiyon sistemlerindeki ürünleri hem de raylı sistemlerin yatırımlarında girdiler ürettiklerini ifade eden Erol, Hindistan, Japonya ve Çin gibi dünyada raylı sistem yatırımlarının 3’te 2’sini yapan pazarları hedeflediklerini belirtti. Sami Erol, mevcutta Hindistan üzerinde ciddi çalışmaları ve temasları olduğunu belirterek, süspansiyonda Hindistan’ın diğer OEM’lerine de üretim yapmaya başladıklarını söyledi. Erol, grup olarak, dünyanın her yerini karış karış gezerek, potansiyeli olan pazarları tespit etmeye devam ettiklerini ifade etti.

“ÜÇ ANA BÖLGEDE ÖNEMLİ SATIŞ HACİMLERİ YAKALADIK”

Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol, iyi bir yıl geçirdiklerini, çok dış etken olmasına rağmen bu seneyi de iyi geçireceklerini söyledi. Sami Erol Çin, Kıta Amerika’sı ve Hindistan bölgesinin kendilerine çok önemli ivme kazandıracağını kaydederek, geçen yıllarda bunların tohumlarını ektiklerini ve artık meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getirdi. Erol'a göre bu gelişmeler, beş yıl önce oluşturdukları strateji planının güncellenerek gelen süreçlerinin meyvesi konumunda. Amerika’da orijinal ekipman satıcısı firmalara iş yapmaya başladıklarını ifade eden Erol, satış sonrası firmaların dışında da artık giderek daha fazla OES ve OEM’lere satış yaptıklarına dikkat çekti. Sami Erol, bu rakamın artmasının yanı sıra üretim miktarlarının da artmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

GLOBAL STRATEJİ PLANI ADIM ADIM İLERLİYOR

Aktaş Holding’in toplam büyüklüğü 110 milyon dolar seviyesindeyken, otomotivin payı yüzde 75-80 civarında. Sami Erol, otomotiv dışı ürünlere yapılacak yatırımlarla otomotivdeki bu payın yüzde 50-60’lar seviyesinde kalmasını arzu ediyor. Erol'a göre büyümelerinin yüzde 30-40’lar seviyesinde olması durumunda, yeni yaptıkları yatırımlar sıfırdan olduğu için otomotivdeki büyümeden daha etkili olacak. Otomotiv tarafında iki önemli yatırımları olduğunu belirten Sami Erol, ilk olarak Avrupa-Bulgaristan’daki fabrikalarını büyüttüklerini ve onun kapasitesini artırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Aktaş Holding global strateji planlarında adım adım ilerliyor. Otomotiv tarafındaki yatırımlar ve kapasite artırımı çalışmalarına hız verilirken, bunun yanına diğer alanları da koymaya devam ediliyor. Sami Erol, endüstriyel hortum diye tanımladıkları hava, su, yakıt, kumlama ve hidrolik hortumlarına uzanan üretim yatırımlarının da devam ettiğini kaydetti. Bu yatırımın her yıl gelişerek devam edeceğini dile getiren Erol, dolayısıyla Aktaş Holding olarak faaliyetlerinin ,her bir alanını birlikte geliştirmeyi öngördüklerini sözlerine ekledi.