Konaklama, yiyecek – içecek, bankalar, işletme yönetimi ve ticari yazılımlar konusunda çalışmalar yapan Güder, yoğunlukla milli yazılım projeleri üzerinde çalışmaktaydı.


Tüm bu çalışmalarının yanı sıra MİLGEM Projesinin de beyin takımında olduğu bilenen Güder’in naaşı yarın öğle namazına müteakip Karacaahmet Mezarlığı Şakirin Camisi’nden kalkacaktır.


Bilgisayar Yüksek Mühendisi Gazi Güder, milli yazılım konusunu konuşmak üzere yakın zamanda ST Endüstri Radyo’da İhracatın Yol Haritası programında Can Karadut’un konuğu olmuştu. Programı http://radyo.stendustri.com.tr/issizlik-sorununu-cozmek-istiyorsak-milli-yazilimlara-odaklanmaliyiz/ adresinden dinleyebilirsiniz.


ST Endüstri Medya ailesi olarak Gazi Güder’e Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.

Gazi Güder Kimdir:


1951 yılında, İskenderun’da doğdu.


1973 1976 yılları arasında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın değişik savaş gemilerinde elektronik sistemlerden sorumlu subay olarak görev aldı.


1974 yılında, Her iki Kıbrıs Barış harekâtı sırasında T.C.G. GEMLİK muhribinde elektronik subayı olarak görev aldı.


1976 yılında, gerekli ve çok sayıda sınavları kazanarak, Monterey, Californiya, ABD’de yüksek lisans eğitimine başladı.


1977 yılında, Amerika – Kaliforniya’da Bilgi Sistemleri ( INFORMATION
SYSTEMS) üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 


1979 yılında, tümüyle bilgisayar kontrollü savaş gemisi olan TCG.TAYFUN Hücumbotunun inşası, kurulması ve işletilmesi konularında görev aldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Merkezi, BP, SHELL vb. kuruluşlar arasında eşgüdümü sağlayıp bunların büyük çoğunluğunun yurtiçinden temin edilebilir duruma gelmesini sağladı.


1979 yılında, bilgisayar sistemi kontrollü HARPOON güdümlü mermi (füze) sistemlerinin kursuna katılarak Teknisyen Öğretmenliği sertifikası aldı.


1979 yılında, arızalı Elektronik Savaş Sistemlerinin onarımıyla ilgili olarak, İngiltere’den gelen uzmanların başaramaması sonrasında, sistemleri onararak çalıştırması nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından takdirname ile ödüllendirildi.


1980 yılında, askeri görevi sırasında İstanbul Üniversitesi İşletme fakültesinde doktora çalışmasına başladı.


1981 yılında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının tek bilgisayar merkezi olan GOBİM – GÖLCÜK OTOMATİK BİLGİ İŞLEM MERKEZİNDE (MAIN FRAME sistem) sistem mühendisi olarak görev yaptı. Çok sayıda projede, Proje Lideri olarak görev almıştır.

1982 yılında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Merkezi Komutanlığında ikmal subaylarına 14 hafta süreyle bilgi işlem sistemleri konusunda öğretim görevlisi olarak eğitimler verdi.


1982 1983 yıllarında, Donanma Komutanlığı Askeri mahkemesi yargıçlar heyetinde muharip subay üye (yargıçlardan biri) olarak görev yaptı.


19821983 yıllarında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Komutanlığı Bilgi İşlem Sisteminin oluşturulması, bilgi bankasının kurulması.


1984 yılında, faks aygıtını Türkiye’ye ilk kez getiren firma olan Tekofaks A.Ş.’de kısa bir süre Genel Müdür olarak görev yaptı.


1984 yılında, Garanti Bankası’nın Türkiye genelinde Otomasyon Projesi Sorumlusu olarak Tercüman şirketler grubuna ait MİSTAŞ Bilgisayar A.Ş.’ne geçti. Projenin olağandışı nedenlerle iptali sonrasında halen çalışmalarını sürdürmekte olduğu Densan Elektronik San. Ve Tic. A.Ş. firmasını kurdu. Kuruluşundan bu yana tüm çalışmalarını bu firmada Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak sürdürmektedir.


1985 yılında, bilgi işlem ve bilgisayar konularında ilk Türkçe yayınlardan biri olan BİLGİ İŞLEM TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ adlı eseri yayınlandı. Bu kitap uzun süre “en çok satan kitaplar” listesinde kaldı ve birçok defa kaynak kitap olarak gösterildi. Söz konusu kitap Türk Dil ve Tarih Kurumu repertuarına girmiştir.


1987 yılında, Türkiye’de ilk kez olmak üzere o dönemde piyasaya yeni sürülen sayısal telefon santraliyle bilgisayar arasında iletişimi ve santralden alınan bilgilerin (içerik hariç) kaydının tutularak kurumların gereksinimine uygun biçimde raporlanmasını sağlayan ÇAKARAS (Çağrı Kayıt Raporlama) Sistemini, KİD Kompüter, İletim, Denetim Ltd. Şti. sahibi bilgisayar mühendisi Ayhan MALKOÇ ile birlikte hem donanım hem de yazılım olarak tasarladı, geliştirdi ve uyguladı.

1988 1990 yılları arasında, bankacılık sektöründe Türk Merchant Bank, Kent Bank ve Dış Bank için değişik konularda çok sayıda yazılım sistemi geliştirdi.


1990 1992 yılları arasında, KOBİ çalışmalarına en güzel örneklerden birisi olarak CAM ve ISICAM sektörü için kurumsal kaynak planlama sistemini geliştirdi.


1991 yılında, Diyarbakır Yol – Koop Tüketim Kooperatifinin başka firmalardan alınmış bilgisayar donanım ve yazılımlarındaki sorunları, hiçbir ücret almaksızın ve gereken yazılımları da sil baştan yeniden geliştirmek suretiyle gidererek sistemi sorunsuz çalışır ve kullanılır hale getirdi.


1992 yılında, Site ve uydu kent yönetimleri için Kent Yönetim Sistemi yazılımını geliştirmiştir. (Bayramoğlu İmar ve İdare A.Ş.).


1992 1998 yılları arasında, The Marmara Otel zincirinin Bilgi İşlem danışmanlığını yaptı. Bu görevi sırasında bilgi sistemlerinin yeniden düzenlenmesi yanında üst yönetim için o zamana göre Türkiye’de ilk ve tek olan M.I.S. (Management Information System, Yönetim Bilgi Sistemini) geliştirdi, oluşturdu ve yazılımını yaptı. Tümüyle otomatik olarak (insan müdahalesi olmadan) yürüyen bu raporlama sistemini geçerli Türk yasalarına uygun olmak üzere ve A.B.D. de kullanılan “Uniform Sistem Of Accounts For Hotels” düzenini esas alarak uygulayıp geliştirdi.


1997 yılında, Trakya Üniversitesi Şarköy Turizm Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki öğrencilerin eğitimlerinde kullanılmak üzere Otel Yönetim Sistemi yazılımlarının ücretsiz olarak temin edilmesini sağladı.


1999 yılında, meydana gelen deprem felaketinde kişisel ve ortağı olduğu kurumların da her türlü desteğinin yanında, gönüllülerin de katkısıyla, İstanbul Valiliğinden alınan izinle ilk andan itibaren kendi kapasitelerince yardımların sağlanmasını, düzenlenmesini ve ihtiyacı olan depremzedelere ulaştırılmasını gerçekleştirmiştir.


2005 yılında, döneminin en büyük e-devlet projelerinden olan ve Oyakbank sponsorluğunda yürütülen T.S.K. Akıllı Kart projesinin bir bölümünün yapımını üstlenmiştir. Üstlenilen bölüm tümüyle T.S.K. için özel olarak tasarlanan ve geliştirilen Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ya da İşleme Yönetim Sistemi olarak adlandırılan bir yazılım sistemidir.


2006 2007 yıllarında, gönüllülerle birlikte konusunda Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük sosyal sorumluluk projesi olan “Ulusal Köy Kütüphaneleri Projesini” tasarladı, düzenledi, finansmanını sağladı. “Kitapsız, kütüphanesiz köy kalmasın“ sloganı ve hedefiyle yediden yetmişe gönüllü katılımcılarla birlikte yürütülmesini ve başarılmasını gerçekleştirdi.
*Bu projeyle 600 civarında köy okuluna kütüphane kurulmuş, fakir yurttaşlarımız için yüz binlerce kıyafet, giysi ve gene fakir çocuklarımız için yüz binlerce kırtasiye malzemesi desteği sağlanmıştır.


2006 yılında, Sinop ili Boyabat ilçesinde yeni açılan Anadolu Elektronik Meslek Lisesi ve Anadolu Bilgisayar Meslek Liselerinin boş olan kütüphanelerinin donatılmasına yüksek lisans eğitimini yaparken yurtdışında aldığı kitapları da dahil olmak üzere çok sayıda kitap bağışlamak suretiyle büyük katkıda bulundu. Okulların laboratuarları ve çocuklarımızın eğitiminde gereksinim duyulan parça, alet, adavat vb. malzemelerin çoğunun tedarikini gerçekleştirdi. Bu sunumda yayımlanmış yazılar kısmında bulacağınız “BİR BOYABAT MASALI” adlı makalesiyle okullarla ilgili büyük farkındalık yaratması sonucu yalnızca okulların kütüphanesi donatılmakla kalmadı. 


2007 yılının nisan ayında, dünyayla rekabet edebilmek hedefi ve amacına yönelik olarak geliştirmekte olduğu İ.Y.S. (İşletme Yönetim Sistemi) yazılımı, bir devlet kurumu olan KOSGEB tarafından, oluşturulan akademisyenler heyetinin değerlendirmesi sonucunda destekleme kararı alındı.

2010 yılında, yiyecek ve içecek sektörü için R.Y.S. (Restoran Yönetim Sistemi) yazılımını tasarladı ve geliştirme işlemlerini tamamladı.


2011 2012 yıllarında, gemi acenteleri için sektöre özel, konusunda Türkiye’de ilk ve tek yazılım olan G.A.O.S. (Gemi Acenteliği Otomasyon Sistemi) yazılımını tasarladı, geliştirdi ve gerçekleştirdi. Söz konusu yazılımın dünya çapında iki rakibi bulunmaktadır.


2014 yılında, dünya çapında dev firmalarla rekabet etmeyi amaçlayan ve hedefleyen İ.Y.S. (İşletme Yönetim Sistemi) (ERP yazılımı olarak da adlandırılmaktadır) yazılımını tasarladı, geliştirdi ve gerçekleştirdi.


2015 Halen kendi kurduğu firma olan DENSAN Elektronik San. Tic. A.Ş. de Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini yürütmektedir. DENSAN firması sistem kurmak, yazılım geliştirmek ağırlıklı olmak üzere her türlü bilgisayar, onarım, altyapı, internet, bilgi işlem ve bilişim hizmetlerini vermekteydi.


2015 “Türkiye ve Yazılım”, “Türkiye’de Yazılım”, “Yazılımın Türkiye’nin Kalkınmasındaki Yeri” ya da benzeri olarak adlandırılabilecek çalışmasını hazırlamaktaydı.