Kısa ve orta vadedeki yatırımlarını durdurduklarını ve Ar-Ge çalışmalarına odaklandıklarını ifade eden Yılmaz Makina Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Yılmaz, yeni normale ilişkin olarak üretim takibi, planlama, satış ve tedarik zinciri olmak üzere birbirine dijital olarak bağlı yeni nesil yapay zekayla yönetilen üretim yöntemlerinin artacağını söyledi. 

“İŞ PLANLARIMIZI, SALGINI ÖNLEMEYE YÖNELİK YAPTIK”

Salgın süresince asgari düzeyde personel çalıştırarak, salgının yayılmasını önlemede katkımız olması düşüncesiyle hareket ediyoruz. Halihazırda yapılan haftalık ve aylık iş planlarında bu kriteri de düşünerek titizlikle planlama yapılıyor. Kısa çalışma ödeneği hakkındaki yönetmeliğe uygun olarak, her hafta sipariş durumuna göre yeteri kadar çalışanımızla, azami hijyen koşullarını ve sosyal mesafeyi gözeterek çalışma alanında yapılan düzenlemelerle işlerimize devam ediyoruz. Bu dönemde Ar-Ge merkezi çalışanlarımız, evlerinden çalışmalarına devam ediyor. Diğer ofis çalışanları sisteme uzaktan bağlantılı şekilde kendi evlerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Gün içinde telekonferans üzerinden toplantı ve görüşmeler yapılıyor.

“SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞANLAR RAHAT HAREKET EDECEK”

Küresel salgın ilan edildikten sonra ilk başlarda sınır kapılarındaki yoğunluk, nakliye ve gümrük işlemlerindeki aksamalar, sevkiyatlarımızı etkiledi. Kısa süre içerisinde ihracat ekibimizin itinalı çalışmaları sonucunda yeni kanallar ve yöntemler kullanarak bu sorunların üstesinden geldik. Şu an sevkiyatlarımızda bizi aşırı etkileyen aksamalar olmuyor fakat doğal olarak birtakım sıkıntılar çıkabiliyor. Bu dönemde daha çok sipariş üzerine çalışan ve alımlarını uzun vadeli ödemelerle yapan firmalar daha rahat hareket edebilirler düşüncesindeyim. Gereksiz stok ve kısa vadeli ödemelerle kredi borçları firmaları çok yoracaktır. 

“İŞGÜCÜMÜZÜ DAHA VERİMLİ KULLANACAĞIZ”

Küresel salgının etkilerinin yıl sonuna kadar uzayacağı düşüncesindeyim. Bu öngörü ile kısa ve orta vadedeki yatırımlarımızı şimdilik durdurduk veya itinalı incelemeler ve araştırmalar sonrasında alımlar yapmaya karar verdik. İşçi çıkartmayı planlamıyoruz fakat mevcut kadroyu daha verimli çalıştırmak için bazı adımlar atıyoruz. Özellikle bu dönemde Ar-Ge tarafına ağırlık veriyoruz. Stokların azaltılması konusunda planlama, tedarik zinciri ve Ar-Ge birimleri ile yapılan ortak çalışmalarla stok maliyetlerinin azaltılmasını hedefliyoruz. Satış ve pazarlama ayağında ise, siparişe dayalı çalışma planı için pazar araştırmalarımız devam ediyor.

“YAPAY ZEKAYLA YÖNETİLEN ÜRETİM YÖNTEMLERİ GÖRECEĞİZ”

Günümüzde tüketici ürünlerinin kolaylıkla internet üzerinden sipariş edilebildiğini görüyoruz. Makina sektöründe de birtakım ürünlerin bu yolla sipariş edildiğini göreceğiz. Müşterilerle yapılan görüşmeleri telekonferans yoluyla ve hatta yakın gelecekte sanal gerçeklik kullanılarak ürünlerin uzaktan müşterilere tanıtılması gibi yöntemleri kullanmaya başlayacağımızı düşünüyorum. Satış sonrasında karşılaşılan teknik sorunlar müşterinin makinası sanki yanınızda gibi uzaktan sanal gerçeklik veya dijital ikiz yoluyla daha hızlı ve kolay bir şekilde çözülebiliyor olacak. Üretim takibinden planlamaya, satışa ve tedarik zincirine kadar birbirine dijital olarak bağlı yeni nesil yapay zekayla yönetilen üretim yöntemleri göreceğiz. 

“SEKTÖRÜMÜZ İÇİN OFİS ORTAMINDA ÇALIŞMAK ŞART!”

İş gereği evde pek fazla kalamadım fakat mecburi durumlarda evde ailemle vakit geçirmek iş stresinden uzaklaşmama yardımcı oldu. Ailemden arta kalan zamanlarda hobilerim doğrultusunda bazı araştırmalar yapma imkanı yakaladım. Ayrıca işimle alakalı araştırmalar yapıyorum. Her işin gerektirdiği belli bir iş disiplini vardır. Ofis çalışanı belli bir konsantrasyon ihtiyacı duyar. Dışarıdan gelen herhangi bir ses veya müdahale çalışanı rahatsız edip işlerini bozabilir. Bu gibi durumlar için en azından makina sektöründe kesinlikle ofis ortamının şart olduğunu düşünüyorum.