Polymak, Mart 1998 yılında kuruldu. Perpa’da 25metrekarelik bir alanda kurulan firma; 2008 yılında Ümraniye’ye taşındı. Polietilen1000 ya da Polietilen UHMW olarak bilinen yüksek yoğunluklu mühendislik plastiklerini satarak piyasaya girdi. Daha sonra bu ürünlere konveyör komponentlerini ilave eden firma böylelikle gıda, içecek sanayi ve temizlik sektöründeki firmalara çözüm sundu. Daha sonrasında test, sızdırmazlık kontrol aletleri ve doğal gaz dolum tabanca ve uçlarını portföyüne dahil etti. Bu konuda dünyanın en iyi firmaları arasında yer alan Alman Weh firması ile anlaştı. Yıllar içerisinde bayileşme yoluyla Konya, Ankara, İstanbul’da bayiliklerle anlaştı. Bursa’da kendi ofisini 2013 yılında açtı. Son olarak Polymak, 2017 Eylül ayında İzmir’de kendi satış ofisini müşterileri ile buluşturdu.

Poymak’ın merkezini Ümraniye’deki binanız mı oluşturuyor?

Evet, burası her katında 500 metrekare alanın olduğu toplam altı kattan oluşan bir yapıdır. Toplamda 3 bin metrekarelik bir alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu alanda yönetim bölümümüz, ofisimiz ve depo alanlarımız bulunuyor. 

Stoklarınızda hangi ürünler ağırlıklı olarak bulunuyor?

Sattığımız bütün ürünlerin stokları depo alanlarımızda mevcuttur. Bizim, müşterilerimizin ihtiyacını anlama ve karşılama gibi bir sorumluğumuz var. Bu nedenle de depo alanlarımızda yeterli olandan daha fazla stok tutuyoruz.

Hangi sektörlerle yoğun olarak çalışıyorsunuz?

Çalıştığımız sektörler arasında makina imalat sanayi, otomotiv, pencere ve kapı makinaları üreticileri, reklam sektörü, gıda-içecek-temizlik ürünleri sektörü ile doğal gaz sektörü var. Doğal gaz ülkemizde yeni yeni gelişme gösteren bir alan, henüz LPG kadar yaygın değil… Onun dışında yurt dışındaki duruma baktığımızda Türkiye’de bu konuda yapılacak çok şey var. Biz bu alanda da birçok firmayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesela doğal gazla çalışan otobüs yapan bütün firmalara kendi ürünlerimizi sunuyoruz. Bunların arasında Man, Mercedes, Isuzu, Temsa, Karsan, BMC gibi markalarda bizim ürünlerimiz kullanıyor. Ayrıca tırlarda da kullanılıyor. Özellikle Socar ile ciddi şekilde çalışıyoruz. Türkiye’nin değişik yerlerinde doğal gaz dolum hatları var. Bu yerlere de doğal gaz dolum tabancalarını veriyoruz.

Termin süreniz ne kadar?

Stokta yeterli ürünlerimiz olduğu için çoğu zaman aynı gün gönderim yapıyoruz. Yüklü siparişlerde de üç iş günü içerisinde gerçekleştiriyoruz. Alman firmasından aldığımız ürünler ise biraz terzi usulü oluyor. Onların da tabii bir dizayn ve imalat süreci olduğu için yalnızca o noktada bir ay ya da iki ay gibi süreler oluşabiliyor.

Hali hazırda 2017 içerisinde ürün anlamında yeni anlaşmalarınız oldu diye biliyorum. Biraz ondan bahsedelim…

Bizim üç ana grubumuz var: Ciromuzun ¾’ünü kapsayan doğrusal hareket elemanları grubunda genel anlamda mekatronik ürünler diye geçiyor... Biz şimdiye kadar bunların mekanik kısmına ait olan ürünleri satıyorduk. Şimdi ise elektronik kısmına ağırlık vererek eksiklerimizi kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Yeni ürünler olarak step motor ve step motor driver, servo motor ve servo motor driver, PLC kontrol, CNC kontrol, motion kontrol, speandle, servo motor dişli kutusu (servo redüktör), takım değiştirici ve robot. Bunların hepsine önümüzdeki bir ya da iki aylık dönemde ürün gamımıza ilave etmiş olacağız. 
Biz Japon Miki Pulley kaplin firmasının temsilcisiyiz. Onlar yeni bir ürün yaptılar: Manyetik kaplin. Kaplin iki şeyi bir arada döndüren bir sistemdir. Burada ise bir bağlantı gerekir. Yani fiziki bir bağlantı gerekir. Bu yeni çıkan ürün ise sihirbazlık gibi… Nasıl ki wireless gibi bağlantı olmadan bir sistemle internete girebiliyorsak bu da aynı mantıktan hareketle bir bağlantı olmadan mıknatısın manyetiğini kullanarak kaplini kullanabiliyorsunuz. 

Bilya ucu işleme tesisinizden bahseder misiniz? Bu tesisteki çözümlerinizden kimler faydalanabiliyor?

Bizim sattığımız ürünlerden vidalı mil kısmında teknik resme göre işlenip kullanıma hazır hale getirilmesi gereken bir iş vardır. Biz bu konuda Türkiye’deki en iyi bilya ucu işleme tesisine sahibiz. Müşterilerimizin kendisine ait olan ve yahut bizden aldığı vidalı milleri teknik resme göre işleyip çok iyi bir şekilde kendisine verebiliyoruz. Bu konuda birçok yerden sipariş alıyoruz. İlk başlarda ayda beş, on tane işlerken şimdi bu konuda bir, iki hafta gibi çok daha kısa teslim sürelerine sahibiz. 

Önümüzdeki süreçte seminer alanınız için ne gibi şeyler yapmayı planlıyorsunuz?

Biz bir alanımızı ayırdık. Orayı seminer salonu haline getireceğiz. Yabancı sunumları dilimize çevirip, katılımcıların daha iyi anlamasını sağlamak için telsiz sistemi aldık. Biz eğitime çok sıcak bakan bir kurumuz. Özellikle yeni ürünlerde eğitim ihtiyacı çok daha fazla açığa çıkıyor. Bu da bir noktada yeni eleman ihtiyacını da doğuruyor. 

Eleman alımları mı gerçekleştireceksiniz?

Bünyemize elektronik mühendisi ve otomasyon yazılımlarını yapabilen ve program kodlayabilen arkadaşlara ihtiyacımız var.  Bunlar hem eğitim verecek hem de müşterinin yerine gidip, uygulamayı görüp ona yönelik uygulamanın kodlarını yapacaklar. 

Başka ne gibi hususlarda yatırımlarınız olacak?

Pazarlama açısından polymakonline sitesini devreye sokuyoruz. O kanal üzerinden de satış gerçekleştireceğiz. Yurt içindeki bayi ağımızı artırmaya yönelik çabalarımız var. Biz artık yurt dışına açılacağız. Bu alanda yeteri kadar tecrübemizin olduğuna inanıyoruz. Bu konuda 2018 itibariyle Hannover Fuarı’nda stant kiraladık. Ancak bur noktada bir önemli husus var ki; biz artık satışını yaptığımız markaların reklamını o ürünle yapmayacağız. Onun yerine kendi markamızla öne çıkmayı hedefledik. Hatta Hannover’de kendi markamıza yönelik ürünleri satacağız. Çalıştığımız markaların OEM müşterisi olarak yeni bir kurumsal kimlik düzenlemesi yaşayacağız. Yani tedarik kaynaklarımız değişmeyecek ama yalnızca ürünlerin üzerindeki markalar kendi markamız olacak. Yatırımı kendi markamız yapacağız.