İş dünyasının kullandığı teknolojiler, hızla yol alıyor. Son yıllarda Endüstri 4.0 ve mobil ağların daha yüksek kapasiteyle çalışması, yeni nesil bulut bilişim uygulamalarının devreye alınmasına yardımcı oluyor. COMPAREX Turkey CEO’su Irmak Pakdemir, kurumların yakın gelecekte karşılarına çıkacak yeni trendleri ve bunların iş dünyasına muhtemel yansımaları hakkında yorumlarını aktardı.

Irmak Pakdemir'e göre dijital dönüşüm hiçbir zaman bitmeyecek bir yolculuk ve bulut bilişim de iş yaşamının yeni normali haline gelmiş durumda. Farklı pazar araştırmalarında tekrar tekrar gündeme gelmesi de bu popülaritenin önemli bir göstergesi. Pakdemir, bugünden alınacak önlemler ve yapılacak yatırımlarla geleceğe şimdiden hazırlanmanın mümkün olduğunu söylüyor.

GELECEK ZATEN BAŞLADI

Pakdemir'e göre teknoloji, günümüzde tuhaf bir şeyden iş dünyasının her şeyine dönüşmüş durumda. Nesnelerin interneti, yapay zeka, Software-as-a-Service ve Blockchain gibi kavramlar son dönemde dilimizden düşmüyor. Irmak Pakdemir, bu teknolojilerin birbirinden bağımsız gibi görünmekle birlikte uyumlu ve eş zamanlı olarak kullanıldığına dikkat çekiyor. COMPAREX Turkey CEO’su özellikle 2020 sonrasında 5G’nin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni bir kilometre taşını daha geride bırakacağımızı dile getirdi.

NESNELERİN İNTERNETİ SINIRLARI AŞACAK

Yüksek performanslı bulut bilişim platformları, Endüstri 4.0’la birlikte iş dünyasında hızla yerini alan teknolojinin olmazsa olmazlarından biri. Bu alanda anlık veri iletimini ve analizini gerektiren servisler, bulut bilişim yatırımlarının daha da artmasına neden olacak. Pakdemir, IDC verilerine göre dünya genelindeki nesnelerin interneti harcamalarının 2018 sonunda 772 milyon dolara ulaşacağını belirtti. Ayrıca bu tutarın 2021’de 1 trilyon dolara yükseleceğinin de altını çizen Irmak Pakdemir, bu tutarların beraberinde bulut tabanlı platformların da hızlı bir ivme almasına yardımcı olacağını kaydetti.

5G VE BULUT İLİŞKİSİ

5G teknolojisinin 2020 yılında düzenlenecek Tokyo Olimpiyatları ile test aşamasından çıkıp resmi olarak kullanıma alınması planlanıyor. Bu durum bulut platformlarındaki yükselişe neden olan etkenlerden biri. Günümüzde hem cihaz üreticileri hem de yazılım geliştiriciler ciddi hazırlık yapıyor. Irmak Pakdemir, 5G’nin milisaniyeler mertebesindeki veri iletim hızı sağlayacağını belirttiyor. Bu hız da akıllı şehirler, sürücüsüz otomobiller, endüstriyel üretim ve yeni nesil internet servisleri gibi çok sayıda yeni fırsatlar ortaya çıkaracak gibi. Pakdemir, bu durumların yakın gelecekte bulut bilişimin iş dünyası ve kamu nezdinde -yeni normal- olarak adlandırılmasına neden olacağını söyledi.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ÇÖZÜMLERLE TANIŞMA ZAMANI

Bulut bilişimin anahtar rolü üstleneceği yapay zeka teknolojileri, yakın geleceği etkisi altına alacak ve hayatımızda sürekli var olacak. Pakdemir, yapay zeka destekli servislerde yaşanacak hızlı bir artışın bulut bilişim platformlarını tetikleyeceğini vurguluyor. Yapay zeka, anlık veri analizinde şimdiden söz sahibi olmaya başladı ve kaliteli bir servis için bulut bilişim altyapısına ihtiyaç duyan bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

SAAS PLATFORMLARI ÖZELLEŞİYOR

Software-as-a-Service tanımının kısaltması olan SaaS yeni bir teknoloji olmamakla birlikte artık alt kırılımlarıyla daha fazla alanda özelleşmiş hizmetleri ortaya koyuyor. Irmak Pakdemir, Gartner’ın güncel bir araştırmasında bu tip servislere yönelik harcamaların 2017 sonu itibariyle 260 milyar dolar olarak ölçüldüğüne dikkat çekiyor ve 2020 sonunda 411 milyar dolara yükseleceğinin hesaplandığını belirtiyor.

BLOCKCHAİN YENİ İŞ YAPIŞ ŞEKLİ OLMAYA ADAY

Irmak Pakdemir, Blockchain’in adının daha çok Bitcoin gibi kripto paralarla anıldığını söylüyor. Pakdemir, buna karşın bu teknolojinin yaşamın her anında etkisini hissettireceğine dikkat çekiyor. Irmak Pakdemir, Blockchain ismini kanser araştırmalarından seçimlerin daha güvenilir bir teknolojik alt yapıya sahip olmasına, finans dünyasından lojistiğe kadar birçok alanda duyduğumuzu dile getiriyor. Bulut bilişim platformlarının bu alanda da kritik bir rol üstleneceğini söyleyen Pakdemir, Blockchain-as-a-Service platformlarının kurulmaya başlandığını kaydetti.

GÜVENLİK HER ÇAĞDA ÖNEMLİ

Takvimler hangi tarihi gösterirse göstersin güvenlik her zaman önemli konulardan biri olmuştur. OMPAREX Turkey CEO’su Irmak Pakdemir, bu yaklaşımın bulut bilişim üzerinde de kendini gösterdiğini ifade etti. Bulut bilişim harcamalarına paralel olarak güvenlik yatırımlarının da artacağını söyleyen Irmak Pakdemir, yeni iş modelleri ve servislerle veri artışında yaşanan hızın tarihi rekorlara imza atacağını belirtti. Pakdemir ayrıca Forrester’ın 2017 ortasında açıkladığı bir rapora göre bulut bilişim odaklı güvenlik yatırımlarının 2021’de 3,5 milyar dolara ulaşacağını da sözlerine ekledi.