Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) iş birliği ile Reed TÜYAP tarafından düzenlenen Ağaç İşleme Makinaları, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı "WoodTech"in 34’üncüsü Tüyap Fuar Merkezi’nde 5 gün boyunca 350 milyon TL’lik ticaret hacmi ile tamamlandı.

"BAŞARILI VE VERİMLİ BİR FUARI GERİDE BIRAKTIK"

Sektörünün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük buluşma noktası olan fuar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, fuarın hem katılımcılar hem de ziyaretçiler açısından oldukça verimli geçtiğini belirtti.

Katılımcıların fuarın fiziki olarak gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti aktaran Kaçak, "Katılımcılarla yaptığımız görüşmelerde, gerçekten makina ihtiyacı olan, ticaret yapmak isteyen bir ziyaretçi profiliyle karşılaştıkları yönünde geri dönüşler aldık. Özellikle hafta içi günlerde yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının neredeyse eşit olduğunu söylediler. Yabancı ziyaretçilerin ilgisi ve yoğunluğu pandemi de göz önüne alındığında katılımcıları memnun etmiş görünüyor. Özellikle Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Ukrayna ve Balkanlar'dan gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisi söz konusuydu." şeklinde konuştu.

Ticaret hacminin 350 milyon TL olduğunu, 10 bine yakını yabancı, 40 binden fazla da yerli olmak üzere toplamda 50 bini aşkın ziyaretçinin fuarı ziyaret ettiği bilgisini veren Kaçak, "Katılımcıların yüzde 90'ı fuara katılmaktan memnun olduğunu belirtti. Yine, katılımcıların yüzde 95'i ziyaretçilerin niteliğinden memnun." dedi.

"TÜRK FİRMALAR, AVRUPA’YA BAYİLİK VERECEK"

Pandemiye rağmen herkesin memnun kaldığı kaliteli bir fuar geçirdiklerini ifade eden Kaçak, Avrupalı rakipleriyle yarışan teknolojilerin fuarda sergilendiğini vurguladı.

Seri üretim hatları, robot teknolojileri, yüzey işleme makinaları, panel ve masif mobilya makinaları ile dijitalleşmenin öne çıktığı birçok ürünün sergilendiğini söyleyen Kaçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

“Bazı nedenlerle fuara gelemeyen ziyaretçiler ihtiyaç ve ilgileri doğrultusunda hibrit fuarda katılımcılarla görüşmeler gerçekleştirdi. Fuarın hibrit olması, reel fuara katkı sağladı ve memnuniyeti artırdı. Katılımcılarla yaptığımız görüşmelerde fuar sonrası önemli satış ve bayilik anlaşmaları yapacaklarının bilgisini aldık. Farklı birçok firma, Avrupa ve Rusya’ya bayilik verecek. Fuarda da önemli satışlar gerçekleşti ancak sonrasında da işbirliklerin ve ticaretin yoğun devam edeceğini düşünüyoruz. Ticaret rakamlarının daha da ivme kazanacağı, Türk makina sektörünün dünyanın farklı coğrafyalarına yayılacağını öngörüyoruz.” 

"İHRACATTA HEDEFİMİZ 140 MİLYON DOLAR"

Sektörün mevcut durumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kaçak, son 5 yılda dış ticaret fazlası veren sektörün son 20 yılda 11 kat büyüdüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl ihracat rekoru kırdıklarının ve 110 milyon dolarlık dış satım ile yılı tamamladıklarının altını çizen Kaçak, "2021'in ilk altı ayında üretimimiz, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 38, ihracatımız yine aynı dönemde yüzde 45 oranında arttı. Son 5 yılda ise ihracatta yüzde 69'luk bir artış yakaladık. Bu yılı da 140 milyon dolarlık ihracatla kapatmayı planlıyoruz. Sektörümüzün küresel büyüklüğü 12 milyar avro civarında. Türkiye, bu alanda ihracatta dünyada ilk 10 arasında ve küresel pastadan yüzde 2 oranında pay alıyor." diyerek sözlerini noktaladı.