"FİRMALARIMIZIN YENİ PAZARLARA AÇILMASINI SAĞLAYACAK"

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) ile İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) tarafından organize edilen fuar kapsamında sektör temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Varank, alanındaki tek ihtisas fuarı olan KOMATEK'in bu yıl 40'ı yabancı 220 firmaya ev sahipliği yaptığını belirtti.

Gösterilen ilgiyle fuarın Avrasya'nın en büyük iş makinaları fuarı olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken Varank, bundan böyle etkinliğin Türk şirketlerinin yeni pazarlara açılmasına imkan veren buluşma noktası olduğunu ifade ederek "Sergilenen yenilikçi ürün ve teknolojilere bakınca, bu fuar için Ar-Ge pazarı dersek herhalde yanlış olmaz.” dedi.

"İHRACATIMIZ, BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BAŞARILAR GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Dünyada ve bölgede yaşanan olumsuzluklara karşın Türkiye'nin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde yüzde 9,1 yıl genelinde de yüzde 11'lik bir büyüme elde ettiğini kaydeden Bakan Varank, G-20, OECD ve AB ülkeleri içinde en yüksek performansı gösteren ülke olduklarının altını çizdi.

Söz konusu büyümenin sanayi sektörü rehberliğinde gerçekleşmesinin gurur vesilesi olduğunu söyleyen Varank, "2021'deki istihdamda bir önceki yıla göre 3,2 milyonluk bir artış söz konusu. Bu artışla işsizlik oranı yüzde 11,4'e geriledi. İhracatımız, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş başarılara imza atıyor. Geçen yılı 225 milyar dolarlık ihracatla kapattık. Bu sene de trend artarak sürmekte. İnşallah enflasyondaki dalgalanmanın da son bulmasıyla büyük ve güçlü Türkiye hedefine daha çok yaklaşacağımız bir döneme gireceğiz." şeklinde konuştu.

MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ

"SEKTÖRÜN İHRACATININ 27 MİLYAR DOLARI BULMASINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Sektördeki katılımcıların son dönemdeki gelişmelerin ekonomi, özellikle imalat sektörleri üzerindeki etkilerinden bahsettiğini aktaran Varank, Kredi Garanti Fonu (KGF) ihtiyacının olabileceğini belirten katılımcılara istinaden, açık 60 milyar liralık KGF paketinin bulunduğunu, tüm üreticilerin ve işletmelerin söz konusu paketten yararlanarak süreci daha sağlıklı yürütebileceklerini belirtti.

Makina sektörünün 17 bin 680 firmayla faaliyet gösterdiğini, sektörün 153 milyar dolar hasılatı geçtiğini ve 23 milyar dolar ihracat rakamını yakaladığını bildiren Varank, 2022'de sektörün dış satımının 27 milyar doları bulmasını öngördüklerini dile getirdi.

BATI AKDENİZLİ İMALATÇILARA DESTEK PAKETİ MÜJDESİ

Bakan Varank, "Milli Teknoloji Hamlesi" yaklaşımıyla ithal edilen stratejik öneme sahip ürünlerin yerli olarak Türkiye'de üretilmesi amacıyla önemli bir hamle yaptıklarını vurgulayarak, bu kapsamda makinayı, "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı"nın öncelikli sektörlerinden biri olarak belirlediklerini ve başlattıkları çağrı ile 20 projeye 2 milyar TL'lik destek kararı açıkladıklarını ifade etti.

KOSGEB ve TÜBİTAK vasıtasıyla sektöre sundukları Ar-Ge, yenilik ve dijital dönüşüm odaklı desteklerin tutarının 1,5 milyar TL'yi aştığını kaydeden Varank, desteklerin devam edeceğini söyledi ve yeni bir destek müjdesi verdi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı aracılığıyla yeni bir destek programı tasarladıklarından bahseden Varank, program çerçevesinde  Antalya, Burdur ve Isparta şehirlerindeki imalat sanayi şirketlerinin yatırımlarına 1 milyon TL'ye kadar faizsiz kredi desteği sunacaklarını ve başvuruların 10 Nisan 2022'ye kadar süreceğini aktardı.

Fuar kapsamında Bakan Varank'ın yanı sıra Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, İMDER Başkan Vekili Ahmet Bozkurt ve İSDER Başkanı Serkan Karataş da birer konuşma gerçekleştirdi. (AA)