Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) Başkanı Mustafa Erol, ağaç işleme makinaları sektörünün 2020'yi Covid-19'a rağmen, 2019'daki rakamlarla kapatacağını vurgulayarak, 2021'de ise  üretim ve ihracatın yüzde 10-15 civarında artmasını beklediklerini dile getirdi.

Erol, her şirketin web sitesinde dijital satış ortamı yaratmasının da satışları tetikleyeceğini belirtti.

"BEKLE VE GÖR STRATEJİSİ UYGULADIK"

Sektör paydaşları için 2021 yılına yönelik tavsiyelerde bulunan Erol, 2020'ye iyi bir başlangıç yaptıklarını ancak pandemi çıkınca işlerin değiştiğini, geçmişte deneyimlemedikleri için "bekle ve gör" stratejisi uyguladıklarını ve beklemeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Öngörüsünün mevcut tablo doğrultusunda gerçekleştiğine dikkat çeken Erol, 2020 yılını 2019 verileriyle kapatmak üzere oldukları bilgisini verdi.

Söz konusu sürecin mobilya sektörüne yaradığını, insanların pandemi nedeniyle evde vakit geçirmek zorunda kaldıkları için mobilya değişikliğine gittiklerini belirten Erol, söz konusu durumun 2021'de Türkiye'de ve dünyada mobilya sektörüne ve dolayısıyla ağaç işleme makinalarındaki üretime olumlu yansıyacağını söyledi.

"ÜRETİMİ 220 MİLYON, İHRACATI 100 MİLYON DOLARLA KAPATACAĞIZ"

Devletin uyguladığı yerinde ve başarılı metotlar sayesinde fabrikaların sorunsuz çalıştığına dikkat çeken Erol, "Mobilya sektöründe bazı şirketler 6 ay sıra veriyor. Bu yüzden  makina parkurlarını yenilemek istiyorlar. Devletin destekleri de devreye giriyor. Yılı, yaklaşık 220 milyon dolar üretim ile kapatacağımızı düşünüyorum. 2021’de bunun yüzde 10-15 artmasını bekliyoruz. İhracat açısından da bu yıl 95-100 milyon dolarla kapatacağız. Keza dünyadaki mobilyaya olan yönelim itibariyle, ihracatın 2021’de yüzde 15 artacağını düşünüyorum." dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının yükseldiğine işaret eden Erol, yükselişin artarak yüzde 250'lere ulaşacağına inandığını ve kış döneminde evinde kalanların mobilya değiştireceğini dile getirdi. 

"YENİ PAZARLAR KEŞFETTİK, ÇEŞİTLİLİK ARTTI"

Sektörün yılı bu şekilde tamamlama nedenlerinden birinin makina fuarı gerçekleştiren tek ülkenin Türkiye olmasından kaynakladığını söyleyen Erol, ihracatın devam ettiğine dikkat çekerek, "Biz esnek bir ülkeyiz. İşletmelerimiz konuyu ve işin ciddiyetini anlayarak ona göre pozisyon aldılar. Avrupa’nın kapalı olması bizi yeni pazarlara yönlendirdi ve böylece pazar çeşitliliğimiz arttı. Bazı ülkelerle ciddi problemlerimiz var ancak bu durumun kısa vadeli olduğuna inanıyorum. Belki ülkeler alışverişi kapatabilir, ama yatırım mallarını kapatamaz. Makina konusu farklı bir dünya. 2021’de ben bunun S. Arabistan veya diğer Arap ülkelerinde çok kısıtlı kalacağını düşünüyorum ve pazarımızda çok limitli olarak bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum. Ağır bir yaptırım yapsalar da bizi çok etkilemeyecektir. Bazı ülkeler de bize sempati duyuyor, artı eksiyi kapatıyor." ifadelerini kullandı. 

"DİJİTAL SATIŞA VE SANAL FUARA ÖNEM VERİLMELİ"

Kurumsallaşmaya önem verilmesinin, günlük döviz takibinin yerine orta ve uzun vadeli plan yapılmasının önemine vurgu yapan Erol, şirketlerin web sitelerini dijital satış ortamına dönüştürmeleri ve buna ağırlık vermelerinin, sanal fuar ortamı oluşturmasının satışları artıracağına doğrudan etki edeceğini kaydetti.   

Erol ayrıca, dernek olarak sanal fuar hayallerini bir nebze de olsa gerçekleştirdiklerini, dernek ve sektör olarak buna daha da önem vermeleri gerektiğinin altını çizdi.