Habasit uzmanları, gıda işleme sektöründe yaygın olarak kullanılan Termoplastik Poliüretan (TPU) kayışların karşılaştığı zorlukları ve ömrünü etkileyen 4 önemli nedeni sıraladı.

Atıştırmalıkların, bisküvilerin, ekmeklerin tatlı ve tuzlu dünyasında, TPU kayışları genellikle gıda işlemenin işçileri ve gizli kahramanlarıdır. TPU, kayış yüzeyini daha uzun süre pürüzsüz ve kolay temizlenebilir tutması, aşınmaya karşı yüksek direnç gibi çok yönlü özellikleri ile oldukça önemli bir yere sahip.

TPU kayışları geniş bir çalışma sıcaklığı aralığına sahip, yağ ve grese karşı dirençli ve yapışkan hamurla başa çıkacak özelliklerdedir. Ayrıca kaplama taşınan malların tadını etkilememektedir.

TPU kayışların nitelikleri çok önemlidir, çünkü gıda işleme kayışları, yalnızca kayış ömrünü değil, aynı zamanda işleme tesisinin operasyonel verimliliğini de etkileyebilecek çok zorlu ortamlara tabidir. 

İşte TPU kayışlarının karşılaştığı 4 temel zorluk:

1.YÜKSEK SICAKLIKLARDA ÇALIŞMA

Fırın uygulamalarının içeri ve dışarı beslemesi için kullanılan TPU kayışları, fırından sıcak ve taze olarak çıkan pişmiş kurabiyelerden sürekli olarak yüksek sıcaklıklara maruz kalır ve bunları emer.

Günümüzde pişirme işlemlerinin çoğu, 110 ⁰C'ye (230 ⁰F) ulaşabilen sabit bir bant çalışma sıcaklığına sahiptir. Bu tür sıcaklıklara sürekli maruz kalmaya uygun olmayan kayışların, özellikle hijyene duyarlı uygulamalarda, kayış yüzeyindeki yorulma ve çatlama nedeniyle daha sık değiştirilmesi gerekecektir.

Diğer bir risk, bazı durumlarda üretim hattının tamamen durdurulmasıyla sonuçlanabilecek bir arızalardır. Bu, yüksek sıcaklıklarda sürekli çalışmaya uygun kayışlar kullanılarak önlenebilir. 

2. NEMLİ SÜREÇLER VE YAĞLI ORTAMLAR

Lezzetli bir bisküvi elde etmek için pişirme işlemleri, hamurdan nemin uzaklaştırılmasının iyi bir şekilde kontrol edilmesini gerektirir. Bu işlemin nasıl gerçekleştiği, nihai üründen beklenen gevreklik düzeyine ve ayrıca hamurun içeriğine bağlı olacaktır. Ham üründe bulunan nem ve yağlar, özellikle çalışma tarafında, kayışın içerdiği kumaş tarafından emilebilir. Bu, gıda güvenliği için ciddi zorluklar oluşturan mikrobiyal büyüme ve biyofilm oluşumu riski yaratır.

TPU malzemeleri de doğal olarak su ile reaksiyona girerek bozulmaya eğilimlidir ve bu da nemli işlemlerde kayışın eskimesini hızlandırabilir. Yağ girişi, sonunda sürtünme katsayısında değişikliklere yol açabilir veya hattın genel çıktısını etkileyen büzülmeye ve hatta katmanlara ayrılmaya neden olabilir.

3: AGRESİF TEMİZLEME KİMYASALLARI

Herhangi bir gıda üretim uygulamasında, en yüksek hijyen seviyesini korumak en önemli önceliktir. Temizleme protokolleri, konveyör ve işleme bantları da dahil olmak üzere gıda işlemede kullanılan tüm ekipmanlar için son derece zorludur, bunun başlıca nedeni, nihai ürünün sabit raf ömrünü korumak için sık sık temizlemenin gerekli olmasıdır.

Buhar veya su bazlı temizlik maddelerinin kullanıldığı protokoller, hidroliz nedeniyle kayışın ömrünü etkileyebilir. Ek olarak, buhar durumunda, uygulanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle kayış da daha hızlı yaşlanacaktır. Daha yüksek sıcaklıklar için uygun, hidroliz direnci iyi olan kayışların kullanılması, daha az sıklıkta kayış değişimi ile daha kararlı temizlik sonuçları sağlar. Bazıları kullanılan kimyasal maddeleri işlemede diğerlerinden daha iyi olduğu için TPU malzemesinin türü de önemlidir.

4: GIDA ARTIKLARI

Fırıncılık endüstrisinde kullanılan hammaddeler sıklıkla yağlı ve yapışkan olup, bant yüzeyinde yiyecek kalıntısı birikmesine neden olur. Bu kalıntı, genellikle gıda sıyırıcılar tarafından üretim esnasında kazınır. Bu işlem bandın üst tabakasına zarar verebilir ve gıda uygulamaları için güvensiz hale getirebilir.

Bant yapılandırılmış bir yüzeye sahipse, bant üzerinde daha fazla hamur kaldığından, sıyırıcının gıda kalıntılarını çıkarması daha zor olabilir ve bu da ürünün bant üzerinden kolayca ayrılmasını etkileyerek israfa neden olabilir. Bu, iyi hamur açma özelliklerine sahip kayışlar kullanılarak önlenebilir.

HABASİT’İN YENİ PREMIUM SERİ TPU GIDA BANTLARI

Habasit, müşterilerinin zorluklarla daha da iyi başa çıkmalarına yardımcı olmak için, daha uzun kullanım ömrüne sahip yeni nesil Habasit Premium serisi TPU gıda kayışlarını piyasaya sürdü.

Hidrolize karşı dayanıklı olan bu kayışlar, geliştirilmiş emprenye tabakası sayesinde rutubetin kumaş içerisine emilimine engel oluyor. Örgü yapısına sahip yeni geliştirilen kumaş teknolojisi sayesinde kumaş içerisindeki elyafların kopma ve yırtılma riski azaltılır, bu da bu kayışların en dar transferler için kullanılabilecekleri anlamına gelir.

Habasit Premium TPU gıda bantları, beyaz ve mavi renklerde mat, parlak ve waffle yüzeyli olarak mevcut.

www2.habasit.com/tr/habasit-turkey