ST Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programının canlı yayınına konuk olan ENOSAD Başkanı ve EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, üniversitelerin sanayiye güç kattığını belirterek önemli konulara değindi.

Sektörde 41 yıllık tecrübeye sahip Kayakıran, programda, Almanya’daki akademik kariyerinden ve iş deneyiminden Türkiye ve Almanya’daki üretime ve topluma bakış açılarının farklılığına, Ar-Ge merkezlerinden mesleki eğitime, sürdürülebilir üretimden Endüstri 4.0’a önemli değerlendirmelerde bulundu.

“GENÇLERİ, GELECEK İHTİYAÇLARIMIZA GÖRE EĞİTMELİYİZ”

Gençlere endüstrinin gelecek ihtiyaçları doğrultusunda eğitim verilmesi gerektiğini kaydeden Kayakıran, “1989 yılında şirketimi kurduğumda, hareket otomasyonu alanında çalışacağım demiştim. Herkes tahrik otomasyonu denildiğinde, ilk başta irrite oluyordu. Ancak benim haklı olduğum 10 yıl sonra, mekatronik fakülteleri açıldığında ortaya çıktı. Bir toplantıda şöyle bir öngörü duymuştum, ‘Bugün ABD’de dünyaya gelen çocukların yüzde 50’si bugün bizim bilmediğimiz mesleklerde çalışacak.’ Demek ki biz bugünkü ihtiyaçlarımızı değil, yarınkileri düşünerek ve öngörerek gençleri eğitmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

“GEMİSİNİ KURTARAN MÜRETTEBAT OLMALI”

Almanya’da yaşadığı yıllarda özellikle Almanların olaylara bakış açısını ve kendilerini eleştirmelerinin kendisini etkilediğini söyleyen Kayakıran, Türkiye’de ise Devrim Arabaları örneğinde olduğu gibi iyi ve başarılı işlerin yapıldığını ancak bunların görmezden gelinmemesi aksine iyi örnekleri hatırlatmak, anlatmak ve takdir etmek gerektiğini vurguladı.

‘Gemisini kurtaran kaptan’ değil, ‘Gemisini kurtaran mürettebat’ olmalı diyerek ortak çalışmanın ve iş birliğinin önemine değinen Kayakıran, endüstride güven eksikliğinin bir kenara bırakılıp güven ortamının sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.  

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Meslek liselerinin öneminden bahseden, mesleki eğitime ağırlık verilmesi gerekliliğini dile getiren Kayakıran, ‘Meslek okulunda okuyarak kariyer yapıp çalışmak mı, yoksa üniversite mezunu olup da o dalda çalışamamak mı?’ sorusunu sordu ve Bursa’daki büyük şirketlerin çoğunun sahiplerinin ağırlıklı mesleki eğitim aldıklarına dikkat çekti.

Kayakıran, üniversite-sanayi iş birliğinin altını çizerek, “Üniversiteleri, KOBİ’lerin Ar-Ge merkezleri haline dönüştürebiliriz” dedi.