FATEK PLC’lerinin Türkiye distribütörü olan ve 23 yıldır güvenilir ürünleri ile pazarda bulunan Fonksiyonel Akıllı Cihazlar ve Endüstriyel Kontrol, Veichi Electric ile yapılan distribütörlük anlaşmasının ardından Veichi’nin Türkiye’deki tek distribütörü olarak servo motor ve sürücüler ile invertörlerini pazara sundu.

Yerel distribütörlerini desteklemek için Türkiye’de bir merkez kurmayı planladıklarını belirten Çin merkezli Veichi Electric’in Türkiye Sorumlusu Leo Peng, “Müşterilerimizin uygulamalarını/makinalarını geliştirmesi için teknik bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye’de en bilinen, en çok tercih edilen marka olmayı hedefliyoruz.” diyor.

Veichi Electric Türkiye Sorumlusu Leo Peng ve Fonksiyonel Akıllı Cihazlar ve Endüstriyel Kontrol A.Ş. Kurucu Ortaklarından Türker Engin ile bir araya gelerek gerçekleştirdikleri distribütörlük anlaşmasını, Veichi’nin yapılanmasını, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarını, hayata geçirdikleri başarılı uygulamalarını, pazara sundukları yeni ürünlerle ilgili hedeflerini ve Türkiye pazarının potansiyelini konuştuk.

FATEK olarak, VEICHI’nin Türkiye distribütörlüğünü tercih etmenizdeki neden nedir?  

Türker Engin: Biz Fonksiyonel Akıllı Teknolojiler ve Endüstriyel Kontrol A.Ş. olarak yıllardır FATEK PLC’lerin Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Her zaman konusunda uzmanlaşmış firmalar ile çalışmayı amaçladık. Bu kapsamda iş ortaklarımızın talepleri doğrultusunda PLC sistemlerini tamamlayacak servo sistemler arayışına girdik. Birkaç firma ile görüşmeler yaptık, fabrikalarını ziyaret ederek üretim hatlarını gördük. Türkiye pazarına ilişkin beklentilerini, hedeflerini ve desteklerini görüştük, tartıştık. Görüştüğümüz firmalar arasında Veichi, Türkiye pazarına gereken önemi en fazla veren, uzun vadeli planları olan, en iyi fiyat performans oranına sahip firma olarak öne çıktı. İlk numune ürünleri getirip gerekli testleri bir de Türkiye’de yaptık. Bayilerimiz ve makina imalatçılarımız ile fikir alışverişinde bulunduk. Bütün bu aşamalardan sonra Veichi’nin Türkiye’deki tek distribütörü olarak pazara ürünlerimizi sunuyoruz.

VEICHI, dünyada ve Türkiye’de nasıl bir yapılanmaya sahip?

Leo Peng: Satış ağını yerel distribütörler ve kendi şubemize bağlı hale getiriyoruz. Şimdilik Suzhou Veichi Electric ve Shenzhen Veichi Electric olmak üzere Çin’de iki şirketimiz ve Hindistan’da bir şubemiz bulunuyor. Çin’de aralarında 150 Ar-Ge mühendisinin ve 40 uygulama mühendisinin görev aldığı toplam 500 çalışanımız var. Önümüzdeki birkaç yılda ayrı bir ürün hattıyla servo tahriklere, frekans invertörlerine ve entegre frekans invertörlerine odaklanacağız. Yerel distribütörlerimizi desteklemek için Türkiye’de bir ofis merkezi açmayı planlıyoruz. Türkiye’deki distribütörlerimiz, pazarı distribütör sözleşmemize göre yönetiyor. Şimdilik farklı sektörlere yönelik biri solar pompa invertörü, diğeri ise servo tahrik dağıtımından sorumlu olmak üzere iki münhasır distribütörümüz var. Solar pompa sistemi, servo tahrik, hava kompresörü ve vinç gibi belirli bir endüstride deneyimli distribütörler seçmeyi tercih ediyoruz.    

Ürün portföyünüzle 2019’da hangi sektör ve uygulamalara odaklanıyorsunuz?

L.P.: Çin, Vietnam ve Hindistan’da standart servo sistemlerimizi ve isteğe göre uyarlanmış servo tasarımlarımızı kullanan pek çok büyük makina imalatçısı mevcut. Bunların kullanım alanları arasında işleme makinası, ambalajlama makinaları ve baskı makinaları bulunuyor. Türkiye’de servo tahrik sistemlerini pazarlamaya ve servo tahrik sistem teknolojisini daha da yaygınlaştırmaya odaklanacağız. Ayrıca Ar-Ge ekibimiz sayesinde servo tahriklerimize, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda fonksiyon eklentiler de yapabiliriz.

Veichi, ürünlerini nasıl bir Ar-Ge çalışması ile geliştirerek pazara sunuyor?

L.P.: Servo tahrik ürün hattımızda 30 Ar-Ge mühendisi görev alıyor. Kendi teknolojimize uygun en yeni ve yüksek performanslı servo tahrik teknolojisini kullanıyoruz.

•    Akıllı ayar teknolojisi. Farklı mekanik yapılara göre her türlü karmaşık döngü parametresinin akıllı ayarları tamamlanır. Bu işlem mekanik koşullara göre manuel müdahale olmaksızın otomatik olarak gerçekleşir. Bazı uygulama vidaları, triger kayışları, rijit gövdeli mekanik yapılar ve farklı işlemler vs. için pozisyon ayarlama süresi 10 ms’ye ulaşabilir.
•    Dayanıklı kontrol. Parametrelerin ayarlanmasına gerek yoktur. Yük atalet oranı <30’dur (çalıştırma sırasında yük değişikliği olsa bile), parametreleri ayarlamak zorunda olmadan sorunsuz çalışma sağlanabilir. 
•    Pozisyon ayar süresi 100~150ms’dir, pozisyon döngü yanıtı 80 Hz’ye ulaşabilir. Uygulama, çok istasyonlu endeksleme plakası – Yüksek atalet, 6 derece açık manipülatör – yüksek atalet dalgalanmaları vb.
•    Bant Genişliği Ayarı. Eğer 10 ms Pozisyon Ayarı yeterli değilse, bant genişliği ayarlanabilir. Bant genişliğinin arttırılması gerektiğinde rezonans ihtimali dahil olmak üzere PID döngüsünün parametreleri otomatik olarak ayarlanır, böylece rezonansı ortadan kaldırmak kolaylaşır. Bu modu kullanarak parametreler ayarlandıktan sonra pozisyon ayar süresi 1 ms’ye ulaşabilir. Düşük frekansta titreşim ortadan kaldırılabilir. 1 ila 100 Hz arasındaki düşük frekanslarda titreşim (çalkalanma) etkin bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Konsol yapısı uç jiterde “yana açılır kol etkisine” yol açabilir, bu durum sönümleme filtresini otomatik veya manuel olarak ayarlayarak etkin bir şekilde önlenebilir.
•    MACHATROLINK-III tipi baraya sahip L model servo tahrik. En yüksek makina hızına ve en yeni iletişim teknolojisine sahip.

Piyasaya yeni sunacağınız servo inverter ürün grubu ile daha çok hangi uygulamalar odağınızda olacak?

L.P.: Bu uygulamaları şu şekilde özetleyebiliriz:

•    Yüksek güçlü (400V 11kw~55kw) servo tahrik ve servo motor tasarımı. Geçen yıldan beri yüksek güçlü servo uygulama piyasasında satışa sunuluyor. Yüksek güç uygulamaları arasında büyük CNC makinaları, tamamen elektrikli enjeksiyon kalıplama makinaları, rüzgar türbinleri ve diğer iş makinaları yer alıyor.
•    Farklı özel makinalara uygun iki tür 17 bit servo motor. Q model: 17 bit tek bobinli tam manyetik enkoder. R model: 17 bit çok bobinli tam manyetik enkoder.

Türkiye’de servo inverter ürün grubu ile ne kadar bir pazar payı hedefiniz var?

L.P.: İlk yıl yerel satış bayilerimize servo sistemlerimiz konusunda destek vereceğiz. Pazardaki teknik gelişmeler ve yüksek verimli yerel hizmetimiz sayesinde çok daha fazla makina imalatçısının çözümlerimizden faydalanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Müşterilerimizin uygulamalarını/makinalarını geliştirmesi için teknik bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bazı Avrupa ve Japon markalarını geride bırakarak Türkiye’de en bilinen, en çok tercih edilen marka olmayı hedefliyoruz.

Ürünlerinizin halihazırda pazarda bulunan oyunculara göre hangi avantajları ile tercih edilmesini bekliyorsunuz?

L.P.: Servo sistem ve hareket kontrolörleri konusunda deneyimli Ar-Ge ekibimiz, yerel ortaklarımızın/partnerlerimizin geri bildirimleri doğrultusunda ihtiyaç ve taleplere göre tasarımları uyarlayacak. İsteğe göre uyarlanmış projeler, rekabet avantajı sağlamak için yeni makinalar satın alan veya mevcut tasarımlarında bazı yenilikler yapan imalatçılar arasında giderek daha fazla yaygınlaşan bir uygulama olarak öne çıkıyor. Biz de müşterilerimizin bilgilerini, makinalarını ve uygulamalarını geliştirmek için deneyimlerimizi onlarla paylaşmaya hazırız.

Ürün grubunuzda yer alan PLC, HMI ve güç kaynakları ile gerçekleştirilmiş başarılı uygulamalardan ve elde edilen çıktılarından bahseder misiniz?

L.P.: Bazı başarılı uygulamalarımızdan örnekler verebilirim: İşleme Makinası (750 W,3 eksen), ambalajlama makinası (Gıda Ambalajlama, 750 W,3~6 eksen), dokuma makinası, baskı makinası (Lazer kodu yazıcı, tork modu, 3 eksen 1000 W), zımbalı kutu makinası (tipik kayış yapısı), ağaç işleme oyma makinası, çok eksenli işleme makinaları (genellikle mekanik işleme için, 6 eksen), CNC punch makinası (genellikle metal kesme için kullanılır), daldırma makinası (750w, 4 eksenli), torba üretme makinası (ağırlıklı olarak plastik torbaların üretilmesinde kullanılır, 400 W~1000 W servo motor), ambalaj kağıdı makinası (kablo yalıtım kağıdı, 750 W 4 eksenli), uç kaynağı (çelik plaka kaynağı, 400 W, 2 eksenli) vb. İnvertörler, genel invertörleri (AC10, AC300), özel invertörleri (kaldırma ve vinç için AC70T, gerilim ve tork kontrolüyle sarma işlemi için AC200T, tel çekme makinası için AC310X, hava kompresörü için AC70K, solar pompa sistemleri için SI serisi vb.), entegre invertör sistemini (hava kompresörü için AP100, şantiye asansörü için S200, kule vinci için QT serisi, hidrolik sistem için SD650 ve ESH100 vb.) kapsıyor. Entegre invertör sistemlerinde rakiplerimizden avantajlı konumdayız. Örneğin inşaat asansörü invertörlerimiz, Çin pazarının yüzde 80’ini karşılıyor.

Türkiye pazarını globalden nasıl görüyorsunuz? Orta vadeli hedefleriniz nelerdir?

L.P.: Türkiye’de iyi eğitim almış, uzman ve alanında deneyimli pek çok mühendis çalışıyor. Türkiye pazarında çoğu Türk makina üreticisi Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve ABD’ye ihraç ettikleri esnek makinalar üretiyor. Türkiye pazarının gelecek için büyük bir potansiyel barındırdığını düşünüyorum. Orta vadeli hedeflerimiz ise, yerel üreticilerin teknolojimizi tanımasını sağlamak ve entegratör uygulamaları için isteğe göre uyarlanmış çözümler sunmak.