Tüyap’ta 14-17 Mart tarihleri arasında ‘Geleceğin Parçası Ol’ sloganıyla kapılarını açan WIN Eurasia’da ilk panel Karadeniz Salonu’nda gerçekleşti. Türk Sanayisinin Dijital Dönüşümü Paneli’nin moderatörlüğünü Elimko Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Malik Aviral yaptı. Panelde konuşmacı olarak Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, Yaskawa Europe GmbH Avrupa Pazarlama Direktörü Armin Schlenk, Gedik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Kurt, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı ve Closs Kaynak Türkiye Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu yer aldı.

TÜRKİYE’DE YÜZDE 6,1 MÜHENDİS SANAYİDE ÇALIŞIYOR

İki oturum şeklinde düzenlenen panelde Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan  iş birliklerinin önemine değindi: “Sanayimiz büyüyor ve değişiyor. Üniversite iş birlikleri ya da frma iş birlikleri ciddi öneme sahip. Artık frmalar tek başına yaptığı çalışmalarla bir yere kadar gelebiliyor. Büyümek için firmaların beraber çözümüretmesi çok değerli. Bakın, dünya genelinde mühendislerin sanayideki oranını incelediğinizde Almanya’da yüzde 42,6, Güney Kore’de yüzde 36,6, Japonya’da yüzde 35, Polonya’da yüzde 14,4, Türkiye’de ise yüzde 6,1 oranı görülmektedir. Genç insane kaynağımız var. ancak bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Topyekün herkesin elini taşın altına koyması gerekir.” dedi.

YENİ MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK

Gedik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Kurt kouşmasında teknolojik işsizliğe değindi: “Genç nufüs ülkemiz için çok ciddi bir önem taşıyor. Ülkemiz genelinde işsizlik sorunu yaşanıyor. Bir de buna teknolojik işsizlik eklenince tablo değişiyor. Kısa vadeli olarak teknolojik işsizlik kendisini gösterse de yeni meslekler ortaya çıkacak. Ülke sanayisi olarak yapmamız gereken çok iş var.” dedi.

TÜRKİYE KENDİ TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMELİ

“Endüstri 4,0 çok önemli ve bir çok ayağı, parametresi olan, uyguloanması gereken bir konu.” diyerek konuşmasında dijital dönüşüme değinen Closs Kaynak Türkiye Genel Müdürü İbrahim Halil Eyüpoğlu “2017-2018 yılları arasında dünyada en çok konuşulan konu nun Endüstri 4,0 olduğu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Globalde daha az maliyetle, seri ve kaliteli üretim önemli. Bizim ülkemizde bu farkındalık başladı. Türkiye’ni kendi teknolojisini üreten bir ülke olması gerekiyor.” dedi.