Traktör grubunda 200’e yakın model üreten TÜMOSAN’ın Genel Müdürü Halim Tosun, yılsonuna kadar yüzde 55-60 oranında bir büyüme beklediğini belirtti.

TÜMOSAN’ın AR-Ge çalışmalarıyla tarım sektöründen savunma sanayisinin yerlileşmesinde de Türkiye’de ilk sıralara yükselen marka olduğunu belirten Tosun, savunma sanayisindeki projelerinin hızla devam etiğini aktardı. Motor, transmisyon, aktarma organları ve görev donanımlarına kadar yüzde 100’e yakın yerli ve milli zırhlı bir araç olan Pusat’ın standardizasyon testlerine başladıklarını belirten Tosun, yakın bir zamanda da Türk savunma sanayisinin kullanımına sunacak hale geleceklerini söyledi.

Hava ve deniz savunma sistemlerinde de çalışmaları olduğuna değinen Tosun, itici çekici vasıtaların motorlarından, uçak durdurma sistemlerinin geri sarma motorlarına kadar birçok alanda geliştirdikleri ürün olduğunu belirtti.

Konya’daki üretim tesislerinde yıllık 75 bin motor ve 45 bin traktör üretim kapasitesine sahip olduklarını söyleyen Tosun, 4 ana ürün grubunda 280’in üzerinde farklı tarım makinesinin üretim ve satışını gerçekleştirdiklerini aktardı.

YÜZDE 100’E YAKIN YERLİ VE MİLLİ

Mayın patlatma testini başarıyla geçen Pusat hakkında konuşan Tosun, Pusat’ın en önemli özelliğinin yüzde 100’e yakın yerli ve milli üretim olması olduğunu söyledi.

Motor üretiminin TÜMOSAN için önemine değinen Tosun, yerli üretimlerle beraber yurtdışı bağımlılığının azalmasına katkı sağlayacaklarını belirtti. Türkiye’de 530 tedarikçi firmayla çalıştıklarını ifade eden Tosun, bu durumun Türkiye’nin kaynaklarının Türkiye’de kalması demek olduğunu vurguladı.

48 beygir gücünden 500 beygir gücüne kadar motor üreten TÜMOSAN’ın ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Tosun, diğer yerli üretici firmaların da yerlilik oranlarının artmasına vesile olduklarını söyledi.