Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) için yerli ve milli imkanlarla kokpit tasarımı ve üretimi yapan otomotiv yan sanayi firmalarından Farplas Otomotiv’i ziyaret etti.

RENAULT MEGANE'IN SAC MONTAJINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kocaeli'de konumlanan Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) incelemelerde bulunan ve Farplas Otomotiv'i ziyaret eden Bakan Varank, Fark Holding Üst Yöneticisi Ömer Burhanoğlu’ndan yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.  

Bakan Varank, ziyaretinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam eşlik ederken, firmanın üretim tesisinde çalışanlarla sohbet edip Renault Megane modelinde kullanılan fan taşıyıcısının metal sac montajını gerçekleştirdi.

Ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulunan Varank, otomotiv endüstrisinde kullanılan plastik parçaları tasarlayıp üreten firma ile ilgili "Farplas deyince aklımda plastik parçalar üreten bir fabrika vardı ama bugün gördüm ki özellikle dünya devi otomotiv firmalarıyla oturup otomobilin içinin dışının tasarımını yapan bir firmadan bahsediyoruz.” dedi.

"TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİN ÖNDE GELEN PAYDAŞLARINDAN..."

Sektörün büyük bir dönüşüm içerisinde olduğunu ve söz konusu dönüşüm yerli tedarikçilerin daha fazla katma değer sağlamasının önemine değinen Bakan Varank, otomobili tasarlayan, mühendisliğine katkı sağlayan ardından da üretimini yapan bir firma olarak Farplas Otomotiv'i örnek gösterdi.

Firmanın aynı zamanda TOGG projesenin önemli paydaşları arasında olduğunu belirten Varank, Türkiye'nin otomobiline yaptıkları katkıları kendilerinden dinlediğini ve sektörü çok daha iyi yerlerde görmek istediklerini dile getirdi.

"OTOMASYON VE DİJİTALLEŞMEDEN FAYDALANILIYOR" 

Firmanın gerek ciro gerek ihracat anlamında gerekse dünyanın farklı bölgelerindeki mühendislik ofisleri ve üretim tesisleriyle otomotiv endüstrisinin önemli paydaşlarından olduğuna dikkat çeken Varank, "Üretim süreçlerinde gördüğüm otomasyon ve dijitalleşme anlamında Türkiye'ye örnek olabilecek çalışmalarından etkilendim. Burada dijitalleşmeden, otomasyondan sonuna kadar faydalanılıyor." diye konuştu.

"BİZİM İÇİN BİR DÖNÜŞÜM PLATFORMUDUR"

Sürücünün etrafında olan tüm kapı panelleri, kontrol paneli, orta konsol, üstteki aydınlatma ve havalandırma üniteleri gibi parçaların tasarım ve üretimini gerçekleştirdiklerini dile getiren Fark Holding Üst Yöneticisi Burhanoğlu ise, TOGG için yepyeni bir model kokpit tasarladıklarını söyledi.

Kokpit haricinde şarj noktası, spoiler, üstte bulunan anten üniteleri gibi çeşitli parçalarda da Türkiye'nin otomobili ile çalıştıklarını anlatan Burhanoğlu, onların kendileri için araç projesinden ziyade bir dönüşüm platformu olduğunu vurguladı.