TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, "Yeni bir oyuncu olarak biz beş tane model belirledik kendimize ve bunların üzerinde de adım adım uygulamalarımız olacak. Hatta şimdiden C segmentindeki sedanımızın çalışmalarının da başladığından bahsedebilirim." diye konuştu.

"YENİ FİRMALARIN POTANSİYELLERİ YÜKSEK"

Dijital ortamda gerçekleştirilen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı'na (IAEC) konuşmacı olarak katılan Karakaş, mobilite ekosisteminde oyunun kurallarının ve müşteri beklentilerinin değiştiğini, müşteri beklentilerinin değişmesinin temelinde teknolojinin gelişmesinin, teknolojinin gelişmesinin temelinde bağlantılı teknolojilerin, dijital yaklaşımların hızla yayılmasının ve otomobilin, otomotivin bir yaşam alanına dönüşmesinin yattığını ifade etti.

Yola çıktıklarında stratejik danışmanlarıyla birlikte bir araştırma gerçekleştirdiklerini e 20’ye yakın firmayı kıyasladıklarını ve bu doğrultuda büyük olmak yerine hızlı, yaratıcı şirket olmanın, kullanıcı odaklı hareket etmenin, organizasyonu onun etrafında organize edebilmenin ve çevik iş birliğinin ön planda olacağını belirtti. Yeni firmaların potansiyellerine dikkat çeken Karakaş, oyunun kurallarını değiştirmedeki önemine işaret etti.

"27 ARKADAŞIMIZI ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK"

Temelde bir iş birliği modelinde TOGG’un ekosistemini kurguladıklarını ve kurduklarını bildiren Karakaş, projeyi hayata geçirecek ekibin titiz bir şekilde seçildiğinin altını çizdi.

Konunun uzmanı, işini bilen çalışanları bir araya getirdiklerini söyleyen Karakaş, buldukları yetkinlikleri öncelik Türkiye'den bulamadıklarını ise yurt dışından getirdiklerini belirtti.

YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK

Karakaş şöyle devam etti: "Çalışanlarımızın yüzde 24’ü şu an kadınlardan oluşuyor. Buradaki hedefimiz yüzde 30 civarında. Bunun yanında yüzde 44’ün üzerinde master ve doktora derecesi olan arkadaşlarımız var. Övündüğümüz konulardan bir tanesi de yurt dışından 27 çalışanımızı, arkadaşımızı ülkemize geri kazandırabildik. Bunun yanında bizimle beraber, bizim için çalışan ve dışarıdan hizmet olarak aldığımız 250'ye yakın mühendis de projelerimizde bize destek veriyor."

"18 AY KADAR KALIP YURT DIŞINA AÇILMAYI HEDEFLİYORUZ"

Projenin 15 yıllık olduğunu hatırlatan Karakaş, "2018 yılında şirketimizi resmen kurduk ve 2022'nin son çeyreğinde seri imalata hazır vaziyette tesislerimizi kurguluyoruz ve 2023 ilk çeyreğinde de C segmentteki SUV aracımızı piyasaya lanse edeceğiz." dedi.

Yaptıkları araştırmalarda başarılı olabilmek adına orta ve uzun vadede fazla model olmasının önemli olduğunu kaydeden Karakaş, "Yeni bir oyuncu olarak biz beş tane model belirledik kendimize ve bunların üzerinde de adım adım uygulamalarımız olacak. Hatta şimdiden C segmentindeki Sedan'ımızın çalışmalarının da başladığından bahsedebilirim." diye konuştu.

Başarının sürdürülebilirliği açısından ihracat kabiliyetine, rekabet yeteneğinin olması gerektiğini aktaran Karakaş, Türkiye'de 18 ay kaldıktan sonra yurt içindeki başarıyı yurt dışına taşımayı hedeflediklerini söyledi.

"FONKSİYON TESTLERİNE BAŞLADIK"

Mühendislikte geldikleri aşamayla ilgili bilgiler de veren TOGG CEO'su Karakaş, "Biz üç boyutlu modellemelerimizi, simülasyonlarımızı tamamladık, analizlerimizi tamamladık ve yavaş yavaş da fonksiyon testlerine başladık. Bunun için hatta tamamıyla Türkiye'de yaptığımız prototiplerimizi de kullanmaya başladık. Bu, bize pandemi döneminde hız kazandırdı, bilgi transferinin oluşmasında bizi destekledi. Yavaş yavaş bu sürecin içerisinde biz çarpışma testlerimizle, kış testlerimizle ilerleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Üretim tesislerinde gelinen güncel durum hakkında da konuşan Karakaş, gövde, montaj tesislerinin ve boyahanenin üstünün kapandığını ve boyahanenin içerisindeki tesisin kurulmaya başladığını dile getirdi. (AA)