TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, meslek lisesi mezunu öğrenciler için kısa dönem askerliğin kapısını araladı. Meslek lisesi mezunlarının sektörde kalmalarını sağlamak adına girişimlerde bulunan TİAD, sanayiyi cazip hale getirmek için çabalıyor. Hükümet tarafında çalışmalarının değer bulduğunu ifade eden Aydoğdu, sonuçları beklediklerini açıkladı.

TİAD’ın ortaya koyduğu meslek lisesi mezunlarına kısa dönem askerlik projesi ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’den açıklama geldi.  Büyükdede yaptığı açıklamada gelişmeleri şu şekilde aktardı: “Milli Savunma Bakanlığı ile çalışmalarımız sürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Savunma Bakan Yardımcılığı olarak meslek lisesi mezunlarının askerlikleri ile ilgili çeşitli alternatifler çıkarttık. Bunların arasında askerliklerin iki yıl ötelenmesi yahut izinli sayılması gibi opsiyonlar mevcut. Bu kısa süreli askerliğin de içerisinde bulunduğu çalışmalarımızın tekliflerini verdik. Hatta bu tekliflerimizden biri de şudur: Meslek lisesi mezunlar üç yıl süreyle işletmelerde sigortalı olarak çalışsın ve sonrada kısa dönem askerlik görevini yerine getirsin. Bu gibi çalışmalarımızın hepsi şu anda Milli Savunma Bakanlığı’ndadır. Bakanlık da bu tekliflerimizi inceliyor, zannediyorum ki yeni bir değerlendirmeye tabii tutulacak.”

Öte yandan TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu da meslek lisesi mezunları için şu değerlendirmede bulundu: “TİAD olarak hazırladığımız ‘meslek lisesi mezunları için kısa dönem veya ücretli askerlik’ önerimiz değerlendiriliyor. Bu oldukça güzel bir gelişme, lakin meslek liselerinin durumu vahim. Zaten müfredat bakımından da çeşitli zorluklar yaşanıyor. Durum böyle olunca askerlik nedeniyle gençler üniversiteye gitmeyi planlıyor ve sonuçta meslek lisesinden mezun olan yalnızca yüzde 10’luk kısım sanayide iş hayatına atılıyor. Bunun da yegane çözümü meslek liselilere kısa dönem askerlik getirilmesinden geçiyor diye düşünüyoruz.”