"Sanayinin nitelikli teknik eleman sorunu daha da büyüyecek, 10 yıl içinde CNC torna çalışanlarına talep artacak" diyen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, gençlerin, sanayinin nitelikli teknik eleman ihtiyacına yönlendirecek adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK

"GENÇLERİMİZİ SANAYİYE KAZANDIRMALIYIZ"

ABD İşçi İstatistikleri Bürosu’nun lisans eğitimi gerektirmeyen ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde yoğun talep görmesi beklenen meslekler arasında CNC torna çalışanlarının yer aldığını belirten TİAD Başkanı Varlık, “Araştırmaların da gösterdiği gibi 10 yıl içinde sanayide CNC torna çalışanları gibi nitelikli teknik elemanlara yoğun bir talep yaşanacak. Sanayisi, üretim hacmi ve ihracatı her gün artan ülkemizin nitelikli teknik eleman sorunu daha da büyüyecek. Araştırmalar öncülüğünde sanayinin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını doğru belirleyerek gençlerimizi, sanayinin nitelikli teknik eleman ihtiyacına yönlendirecek adımlar atmalıyız” ifadelerini kullandı. 

Varlık, “Türkiye’de işsizlik her geçen gün artarken; işsizler alanlarında iş, sanayiciler ise nitelikli insan kaynağı bulmakta zorluk çekiyor. Bu sorunun önüne geçmek için yapılan araştırmaları baz alarak sanayinin nitelikli teknik eleman ihtiyacına odaklanmalı, özellikle lise eğitimi sonrası kurs, eğitim programları ile eğitip, mesleki yeterlilik belgesi ile de niteliklerini belgeleyerek gençlerimizi sanayiye kazandırmalıyız." dedi.

"İNSAN KAYNAĞININ YETİŞMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ"

Varlık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörümüzün büyümesine paralel olarak her yıl istihdam sayılarımızda da artış yaşanıyor. Her yıl sanayi sektörlerinde yaklaşık 65 bin tekniker/teknisyen, 95 bin makine operatörü ve montajcısına ihtiyaç duyuluyor. Sadece takım tezgahları ile yapılacak üretim süreçleri için ortalama 6-7 bin yeni CNC operatörü istihdamına ihtiyaç olacak. TİAD olarak; T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında meslek liseleri için imalat sanayine yönelik bazı kitapları yazdık. Gençlerle sanayi arasında iletişim köprüsü olmak için MAKTEK Altın Pergel Tasarım Yarışmasının devamını getireceğiz. Ülkemizin daha çok üreten bir ülke haline gelmesi için kurduğumuz Uygulamalı ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (TİAD Akademi) ile takım tezgahları sektörünün yanı sıra diğer sektörlerin ihtiyacı olan, nitelikli ve kalifiye insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağamaya devam edeceğiz.”  

"NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNDE YURT DIŞINA BAĞLI KALABİLİRİZ"

İnsan kaynağı sorununun ham madde, tedarik sorunu gibi kısa sürede çözülemeyeceğini belirten Varlık, “Gelecekte sanayide nitelikli teknik eleman sorunuyla daha sert bir şekilde yüzleşmeden önce, sektör temsilcileri olarak bu alana daha fazla odaklanmalıyız. Gençler sanayinin teknik uygulama işleri için şimdiden yetiştirilmeli. Sanayimizin mühendise olduğu kadar CNC operatörlerine, mekanik/elektronik bakımcılara, kaynak uzmanlarına ve makine/tesis montajcılarına da ihtiyacı var. Gençlerin ortaöğretim ya da lise sonrası bu alanlara yönlendirilmesi sanayimizin geleceği için kritik önem taşıyor. Aksi halde gelişmiş birçok ülkenin geçmişte yaşadığı ve halen yaşamakta olduğu gibi nitelikli iş gücünde yurt dışına bağımlı olabiliriz. Türkiye genç nüfus açısından son derece zengin bir kaynak, ancak işlenmeyen kaynaklar zenginlikten çok, ülke ekonomisi için bir yük.  Genç insan kaynağımızı doğru adımlar, eğitim anlamında doğru yatırımlarla Türkiye ekonomisi ve sanayisi için gerçek birer cevhere dönüştürmeliyiz” açıklamalarında bulundu.