Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), Türkiye’de takım tezgahları sektörünün yükünü Bursa, İstanbul, Konya ve İzmir’in sırtladığını, bu illeri Sakarya, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Kocaeli’nin izlediğini açıkladı.

“KÜMELENME MODELİ OLUŞTURULMALI”

TİAD Başkanı Fatih Varlık, şehir bazında verimliliği artırmak, yerli ve milli üretim hedeflerini yüzde 25’e çıkarmak için sektörü sırtlayan illerde kümelenme modeli oluşturulması önerisinde bulundu.

Takım tezgahları üretimde lider olan Almanya, Tayvan, Japonya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerdeki kümelenme modelinin Türkiye’de de gerçekleştirilmesi gerekliliğinin altını çizen Varlık, sektörde üretim için Almanya’daki Fraunhofer Innovation Clusters, İspanya’daki AFM Cluster gibi örneklerin model alınmasına vurgu yaptı.

“HEDEFİMİZ 2023’ KADAR %25’E ÇIKARMAK”

Kümelenme modeliyle sektörün 2023 yılı hedeflerine ulaşabileceğine inandıklarını kaydeden Varlık, Türkiye takım tezgahları alanındaki ihtiyacının yüzde 15’lik kısmını yerli makinalarla karşılandığına dikkat çekerek hedeflerinin 2023’e kadar bu oranı yüzde 25’e çıkarmak olduğunu ifade etti. 

Öte yandan Varlık, sac şekillendirme ve işleme makinalarının üretiminde otomotiv ve tarım makinaları fabrikalarının ağırlıkla bulunduğu şehirler olan Bursa ve Konya’da öne çıktığını dile getirerek işleme merkezi, torna gibi metal işleme makinalarının üreticilerinin ise İstanbul ve İzmir’de yoğunlaştığını söyledi.