Optimum Grup bünyesinde bulunan Dizayn Optimum Mühendislik ve Optimum Mekatronik iş birliğiyle hayata geçirilen ve tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Thermoforming Trim hattı devreye alındı.

Beyaz eşya sektörünün önde gelen global firmalarından birinde gerçekleştirilen uygulama, buzdolabı iç gövde plastiğinin termoform ile şekillendirilmesinden sonra ilgili noktaların trimlenerek uygun formdaki kalıplarla boşaltılmasını içeriyor.

Yaklaşık 30 bin adet ve birçoğu da özel tasarlanmış, işlenmiş komponentten oluşan sistemin 45 saniye çevrim süresi bulunuyor.

2 DAKİKADA MODEL DEĞİŞİMİ

Optimum Mekatronik Genel Koordinatörü Harun Dumanlı, benzer sistemlerde manuel olarak operatörlerin kalıp aparat gibi mekanizmaları çıkarıp takması gerekirken, bu sistemle birlikte otomatik model değişiminin yapılabildiğini ifade etti.

Söz konusu işlemlerin işletmelerde hazırlık sürelerinin (setup time) uzamasına ve sonuç olarak üretim kayıplarına neden olduğunu kaydeden Dumanlı, “Muadil sistemlerde model değişimleri ortalama 45 dk. sürerken, bizim devreye aldığımız sistemde tek tuşla 2 dk. içerisinde otomatik model değişimi yapılabiliyor. Bu sistemden toplamda 19 farklı ölçülerde ve formlardaki ürünleri manuel bir sökme takma işlemi yapmaya gerek kalmadan tam otomatik olarak servo eksenler ve özel patentli mekanizmalarımızla model değişimi yapılabiliyor.” dedi.  

“RİSKİ ORTADAN KALDIRDIK”

Projenin detaylarına ilişkin bilgiler paylaşan Dumanlı, 19 adet modelin gerçekleştirilen çalışmalar ile aynı sistemde işlem görmesini sağlamanın projenin en zor kısımlarından olduğunu belirtti.

Dumanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Üründe bir önceki prosesten kaynaklanan ölçüsel hatalarda milimetrik olarak değer vererek ölçülerin yerine gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca sistemin önemli özelliklerinden bir tanesi de muadil sistemlerin trim silindirleri hidrolik ile çalışırken bizim trim sistemlerimiz pnömatik ile çalışıyor. Sistemimizde pnömatik kullanmamızın nedenleri; hidrolik bakım maliyetleri, yağ kaçakları ve bu kaçaklar yüzünden ürüne bulaşan hidrolik yağı ürün satışı yapıldıktan sonra müşterilerinin evlerinde kullanırken bir müddet sonra plastikte çatlamalara yol açıyor. Pnömatik sistemler sayesinde bu riski tamamen bertaraf etmiş bulunuyoruz.” 

“VR VE PROJE SUNUMLARIYLA İKNA ETTİK”

Söz konusu sistemlerin otomasyon altyapısı itibarıyla programlanabilir esnek bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Dumanlı, “Müşterimiz esnek üretim ve setup süresi daha kısa olan ancak yatırım maliyeti çok daha yüksek olan lazer trimleme sistemini düşünürken, kendilerine yaptığımız sanal gerçeklik (VR) ve proje sunumları sayesinde bu sistemin onlar için daha verimli ve daha düşük yatırım maliyetli olduğuna ikna ettik.” dedi.

Dumanlı, sistem tasarımının ve imalatının yaklaşık 7 ay sürdüğünü ve sistemin yerinde kurulup devreye alınmasının da 20 gün civarında olduğunu sözlerine ekledi.