İstanbul’da 40 yılı aşkın işleme tecrübesiyle üretim yapan Akım Metal; otomotiv, beyaz eşya, havacılık ve savunma sanayi gibi sektörlere metal işleme, metal enjeksiyon ve parça imalatı gerçekleştiriyor. 2011 itibariyle Ar-Ge faaliyetlerini artıran firma Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sunduğu teşvikle kurduğu Ar-Ge merkezinde birçok proje imza atıyor. Son dönemde ise makina parkurunda kapasitesini Tezmaksan çözümleriyle artırdıklarını ifade eden Akım Metal A Grubu Genel Müdürü Ali Fazıl Böyet şunları söyledi: “Tezmaksan’nın mühendislik desteği sayesinde robotlu otomasyon sistemleriyle beraber Endüstri 4.0’e geçiş zeminimizi başlattık... Robotlu otomasyon, yeni sanayi devriminin önemli bir adımıdır. Bir gün fabrikaların ışıkları kapanacak ve sanayiciler karanlık fabrikada katma değerli üretim gerçekleştirecek!”

Yüksek kapasiteli bir parça üreticisisiniz. Robotlu otomasyon uygulaması fikri nasıl ortaya çıktı?

Akım Metal Genel Müdürü Ali Fazıl Böyet: Akım Metal olarak uzun süredir otomasyon önem veriyoruz zira işin kişiden bağımsız, yüksek kalitede devam etmesi ve sürekliliğinin sağlanması için bu husus mühim. Bu noktadan hareketle biz yıllar evvel bu konunun önemini görerek otomasyona yatırım yaptık, hatta bunu Akım Metal A Grubu olarak, sanayide otomasyona geçişin yoğun olarak yaşanmadığı yıllarda gerçekleştirdik. Bununla birlikte kendi ihtiyacımızın belli bir kısmını karşılayan bir otomasyon birimimiz de bulunmaktadır.

Tezmaksan, robotlu otomasyon konusunda Akım Metal’e nasıl destek verdi?

Tezmaksan Teknik Servis Elektrik Elektronik Bölüm Şefi Serkan Buran: Akım Metal bizden tezgahı proje bazlı aldı. Bu nedenle tezgahın satışından ilk parçanın imalatına kadar işin içerisinde yer aldık. PLC yazılımları ve ara yüzlerin tamamını biz gerçekleştirdik. İki adet Brother R650X1’i robotla entegre ettik.

Bu çalışmanın sonrasında ne gibi avantajlar elde ettiniz?

Ali Fazıl Böyet: Biz bu sistemle Endüstri 4.0’alt yapısını hazırlamış olduk. Ancak bu konuda Tezmaksan’ın ciddi katkısı oldu. Tezmaksan’ın mühendislik desteği sunduğu robotlu otomasyon çalışması ile iki kat kapasite artışı yaşadık. İnsan hataları ve verimsizliğinden bağımsız yüksek OEE, standart kalitede bir üretim; projeyi başından itibaren avantaja dönüştürdü. Tezmaksan, makina tedariğinin yanı sıra mühendislik birikimiyle destek olduğu için çok memnunuz. Hatta robotlu otomasyon projesi için “anahtar teslim oldu” da diyebiliriz. 26 yıl önce ilk CNC tezgahımızı aldığımız Tezmaksan’la uzun yıllardır süregelen iş birliğimizi, bu ve benzeri projelerle devam ettirmekten memnuniyet duyacağız.