Bu yılki Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre öğrenciler meslek liselerini yoğun olarak tercih etti.  Gençlerin tercihlerinin bu yönde olmasından dolayı oldukça mutlu olduklarını dile getiren Tezmaksan Akademi Başkanı Hakan Aydoğdu, bu sayede Türkiye’de sanayinin en önemli eksikliği olan nitelikli eleman sıkıntısının ortadan kalkacağına inandıklarını söyledi. Tezmaksan Akademi ile 2015 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerine, 62 ilde meslek lisesi öğrencilerine, üniversitelerin ilgili bölümlerine ücretsiz eğitim desteği sunduklarını söyleyen Aydoğdu, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile imzaladıkları yeni protokol ile etki alanlarını genişlettiklerini söyledi.
Sanayi üretiminin gelişimi için nitelikli eleman ihtiyacının yoğun olduğu bugünlerde bu yılki Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre öğrenciler meslek liselerini yoğun olarak tercih etti.  Bu seçimden dolayı oldukça mutlu olduklarını dile getiren Tezmaksan Akademi Başkanı Hakan Aydoğdu, Tezmaksan Akademi’yi sanayi sektörünün ihtiyaçlarını tespit etmek, en doğru projelerle çözmek ve ülke ekonomisine destek sunmak için kurduklarını söyledi. 

YÜKSEK OKULLARI HEDEF ALDIK

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü ile yaptıkları protokol ile sanayinin ihtiyacına cevap verdiklerini söyleyen Aydoğdu, “Okulların yeterli olmadığı alanlarda üniversite öğrencilerinin de eğitimlerini üstlendik. Gruplar halinde ve üniversitede kendi sınıflarında eğitim alacak gençlerin sayısını her yıl yüzde 25 büyüterek 2023 yılında bu rakamları ikiye katlamayı hedefliyoruz. Meslek liselerinde sanayinin ihtiyacı olan Teknisyen yetişmesine katkıda bulunduk. Şimdi bir ileri gidip Meslek Yüksekokullarında Tekniker yetişmesi konusunda elimizi taşın altına koyuyoruz” dedi. 

AMACIMIZ KALİFİYELİ ELEMAN YETİŞTİRMEK 

Türkiye’nin en önemli takım tezgahı üreticisi durumunda bulunan Tezmaksan bünyesinde açılan akademi ile 2015 yılından bu yana önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Aydoğdu, “Bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarladığımız ücretsiz programlarımız kapsamında bu güne kadar 62 ildeki teknik ve mesleki liseler ile lisan programı öğrencilerine eğitimler verdik. Okullarda yeterli makine teçhizatın olmaması, olanların da verimli kullanılmaması, eğitmenlerin eğitimlerinin sektör beklentilerinin altında kalması gibi sebepler dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlenen ilgili bölüm öğretmenlerine de meslek içi eğitimler düzenledik. Sanayi sektöründe yer alan firmalara CNC eğitimleri ve operatörlük eğitimleri de sunuyoruz. Aynı zamanda ücretsiz online eğitim platformu da kurduk ve hali hazırda burada 5075 kayıtlı öğrencimiz bulunuyor. Biz, gençlerin mesleki eğitime yönelmesinin Türkiye’nin sanayileşmesinin önündeki en büyük engeli de ortadan kaldıracağına inanıyoruz ve bu inançla çalışıyoruz.” 

AKADEMİ 135 KEZ SEMİNER VERDİ 

Meslek eğitiminin önündeki engellere ve müfredatın çağın gerisinde kaldığına da değinen Aydoğdu, teknik liselerde okuyan çocukların yüzde 80’inin sanayide çalışmak istemediğini aktardı. Bu algıyı değiştirmek ve alanı sevdirmek için  “Torna ile Şekillenen Hayatlar Semineri” düzenlediklerini aktardı. Aydoğdu, seminer kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerindeki meslek liselerine giderek; “Endüstrinin gelecekteki senaryoları”, “İşiniz hazır. Siz işiniz için hazır mısınız?” “Türkiye Otomotiv Sektörü ve sektörün sizlerden beklentileri”, “Talaşlı imalatta beklenen değişimler” ve “Sıfırdan zirveye yaşanmış hayat hikâyeleri” konularını öğrencilere anlattıklarını söyledi. Akademi kapsamında bugüne kadar 47 farklı ilde, 40 bin katılımcıya 135 kez seminer verildi. Öte yandan Tezmaksan Akademi ile Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, 2019-2020 dönemi için ortak çalışmak üzere bir eğitim işbirliği protokolü imzaladı.