Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Türkiye'de kuracağı süper şarj istasyonlarından birinin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı Edirne'de hizmete girecek olmasının kente artı değer katacağını söyledi.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

TÜRKİYE'DEN 10 ŞEHİR LİSTEYE GİRDİ

Elon Musk'un kurucusu olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla, resmi internet sitesindeki süper şarj istasyonlarının konumlarını güncellediği listesine Türkiye'den Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Edirne, İzmir, Konya, Sakarya Hendek olmak üzere 10 ili ekledi.

Türkiye'de kurulması planlanan söz konusu istasyonlar, türüne göre 75-100 kW saat gücüyle çalışıp 25 ya da 34 dakika içerisinde ortalama bir araç bataryasının yüzde 80'ini şarj edebilecek.

"HIZLA YAYGINLAŞIYOR"

Dünyaca ünlü markanın Edirne'ye kuracağı istasyonun kente değer katacağını ifade eden ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, dünya genelinde elektrikli araçların hızlı bir şekilde yaygınlaştığını, konuyla ilgili Türkiye'nin de önemli atılımlar yaptığını belirtti.

Türkiye'de TOBB'un girişimiyle Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili TOGG'un üretilmesinin önemine dikkat çeken Zıpkınkurt, halihazırda montaj aşamasında olan araçları önümüzdeki dönemde yollara çıkacağını söyledi. Zıpkınkurt, elektrikli araçların belirli menzillerinin olduğunu ve şarj istasyonları kurulmadan sistemin sağlıklı ilerlemesinin mümkün olamayacağına söyledi.

"EDİRNE'Yİ SEÇMESİ TESADÜF DEĞİL"

Markanın Edirne'yi tercih etmesinin tesadüf olmadığının altını çizen Zıpkınkurt, Edirne'nin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olması açısından stratejik bir nokta olduğunu, "Tesla'nın Türkiye'deki noktalar arasına Edirne'yi de almasının ana sebebi Avrupa'yla olan köprü bağımız." dedi.  

Kentin, Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki gümrük kapılarıyla Avrupa ve Türkiye'yi birbirine bağladığını hatırlatan ETSO Başkanı, "Markanın halihazırda Avrupa'da ciddi yatırımları bulunuyor. Bu araçlar Avrupa'da yaygınlaşmaya başladı. Araç sayısı arttıkça şarj istasyonları ihtiyacı da bununla beraber artacak. Şarj istasyonu kurulması için Edirne'nin seçilmiş olması, gümrük kapılarımız ve Avrupa'ya açılan kapı olmamızdandır. Edirne her zaman öncü yatırımların geldiği bir konumda olmuştur. Yeniliklere açık bir kentiz. Avrupa'yla olan bağımız sebebiyle büyük şirketlerin ilgisi daha çok oluyor. Bu girişimin Edirne'ye ciddi bir katkısı olacaktır." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)