Ermaksan’ın dünya genelindeki büyüme hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlerken, 2021’i de pandemi koşullarına rağmen yılı hedeflediği şekilde kapattığını açıklayan Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, “Artan döviz kurları ve maliyet baskısı hemen her sektörü etkilediği gibi kuşkusuz makina sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Ülkemizin daha da kalkınıp gelişmesinin en önemli anahtarlarından biri, teknoloji üreten ve geliştiren yerli sanayiye daha fazla önem gösterilmesidir. Çünkü makina sanayisi, ülkelerin gelişmişlik göstergelerinin en başında gelmektedir.” dedi.

Özkayan, sözlerini “Sektör; ülkemizde sanayi üretiminin yüzde 4,3’ünü, ihracatının yüzde 10’unu, istihdamın yüzde 6’sını ve katma değerinin yüzde 5,7’sini sağlamaktadır. Tük makina sanayisinin bugün itibariyle Türkiye’nin genel ihracatındaki payı yüzde 11 seviyesinde. Sektörün öncelikli hedefi, bu payı yüzde 15 seviyesine ulaştırmak.” diyerek sürdürdü.

GELİŞMİŞ BİR ÜLKE STATÜSÜNE ULAŞABİLMENİN YOLU...

Makina üretimi ile birlikte teknolojiye geçiş sürecinin hızlandığını ve savunma sanayisinden tıbba kadar, çok geniş alanda yaygın bir imalat gücünün ortaya çıktığını aktaran Özkayan, “Her alanda gelişmiş bir ülke statüsüne ulaşabilmenin yolu; rekabetçi ve aynı zamanda kendi makinasını üretip, teknolojiyi geliştirebilen bir makina imalat sanayine sahip olmaktan geçiyor” dedi.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE

YÜKSEK TEKNOLOJİK ARA MAMULLERİ ÜLKEMİZE KAZANDIRDI

Şirketin faaliyet alanları arasında; sac işleme makinaları imalatı, yüksek güçlü lazer ışın kaynağı imalatı, 3D metal eklemeli imalat makinaları, titanyum metal tozu imalatı, yarı iletken teknoloji ile lazer çip ve diyot imalatı, CNC kontrolör ve yazılım imalatı ile gömülü sistemler kontrol kartları imalatının yer aldığını aktaran Ahmet Özkayan, “Ermaksan olarak ayrıca savunma sanayinden yenilenebilir enerjiye kadar, pek çok sektöre yönelik özel üretimler de yapabiliyoruz. Şirket olarak, bugüne kadar Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı (rezonatör), ilk 3D eklemeli imalat makinası gibi pek çok yeni teknolojiyi hayata geçirdik.  Yine yüksek teknolojiye yatırım çalışmaları kapsamında yakın zamanda devreye aldığımız FBG sensörlerini de (Fiber Bragg Grating) sanayicilerin kullanımına sunduk” şeklinde konuştu.

“Sektörde Endüstri 4.0’ın öncülerinden biri olmak gibi önemli bir vizyonumuz bulunuyor” diyen Özkayan, “Bu çerçevede sürekli olarak yüksek teknolojiye yatırımlar yapıyoruz. Ar-Ge öncelikli ve ihracat odaklı üretim modeliyle de hem ülkemize, hem de sektöre katma değer sağlama gayretindeyiz. Ar-Ge Merkezimizin katkılarıyla, yarıiletken, elektronik sistemler, lazer rezonatör, SLM metodu ile çalışan metal 3D yazıcı gibi yeni ürünler üretiyoruz.” dedi.