Takım tezgahları sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Takım tezgahı kullanımı olarak son 5 yılın en iyi çeyreğini geçirdik. Bu olumlu gelişmelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

SİPARİŞLER YÜZDE 100 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2021 ilk çeyrek büyüme rakamları doğrultusunda Türkiye ekonomisi yüzde 7 oranın büyüme kaydederken, makina ve teçhizat yatırımların artış yüzde 33 olarak gerçekleşti.

Sanayide yatırım malı ve ana imalat aracı olarak değerlendirilen takım tezgahları sektöründe alınan siparişler ise yüzde 100 artış gösterdi. 

Bu çerçevede sektör ile ilgil değerlendirmelerde bulunan Aydoğdu, şöyle konuştu:

"2021'DE 2020'YE GÖRE YÜZDE 35'LİK ARTIŞ OLDU"

Sektördeki artışın, 2020 yılının ilk çeyreğinde ortalamanın altında bir süreç olduğu için yüksek sayılabileceğini belirten Aydoğdu, Covid-19'un başlangıcınden beri gerek Çin'deki fiyat artışları gerekse Hindistan ve Avrupa'da üretime ara verilmesinden ötürü üretim ve tedarik operasyonlarının Türkiye'ye yöneldiğini ifade etti.

Navlun fiyatlarındaki yükselişin de Türkiye'deki sipariş miktarını artırdığına dikkati çeken Aydoğdu, 2020’nin son çeyreğine göre 2021’in ilk çeyreğinde alınan siparişlerde yüzde 35’lik artış olduğunu ve bu durumunda sektör olarak yılın ikinci yarısının iyi geçeceğinin öngörülmesini sağladığını söyledi.

Bilhassa otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinası, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde dikkat çeken artışlar meydana geldiğini kaydeden Aydoğdu, "Yatırımlar ihracata dayalı ve kapasite artışları için gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte takım tezgahları kullanımı noktasında Türkiye’de son 5 yılın en iyi çeyreğini geçirdik." diye konuştu.

"GÜÇLÜ EKONOMİLER GİBİ OTOMASYONA YATIRIM YAPMALIYIZ"

Aydoğdu, 2021'in ikinci yarısında gelişmelerin olumlu olarak seyretmesini öngördüklerini belirterek sektördeki üretimin yüzde 20 arttığını dile getirdi.

Sanayi ve takım tezgahı üretimindeki artışın sürmesini beklediklerini kaydeden Aydoğdu, Türkiye'nin ağırlıklı olarak küçük ölçekli işletmeler aracılığıyla üretim yaparak ihracat gerçekleştirdiğini ve bu nedenle Avrupalı büyük işletmelerle rekabet etmek mecburiyetinde kaldığına dikkat çekti.

Aydoğdu, büyük ölçeklik işletmelerin üretimlerine ara vermelerinin avatanjlarından faydalanıldığını aktararak yılın ikinci yarısından itibaren bu konuya odaklanılması ve ekonomisi güçlü olan ülkeler gibi otomasyona yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

"5 ÜLKE HARİÇ İHRACAT FAZLASI VEREN YOK"

Takım tezgahları üretiminde dünyada sadece 5 ülkenin ihracat fazlası verebildiğinin altını çizen Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Pandeminin başlangıcı ile birlikte Türkiye’de üretim bir şekilde devam ederken, takım tezgahları üreten ülkelerde ciddi kapasite düşüşleri oldu. Bu konuda dünyada bir kıtlık yaşanıyor. Normal şartlarda alınan siparişler ortalama 6 ay sonra teslim edilirken, bu süre 11-12 aylara çıktı. Buna rağmen bir yatırım rekorundan bahsediyoruz; fakat bunun Türkiye’nin jeopolitik avantajından kaynaklanan kısa süreli bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin acilen makinalaşması ve özellikle takım tezgahları üretiminde kullanılan parçaların ithalatı için çeşitli teşviklerin devreye alınması gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlası veren sadece 5 ülke var. İthalat engellendiği takdirde takım tezgahlarının katkıda bulunduğu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor."