T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Dünyanın en önemli ilk 10 ekonomisine baktığımız zaman takım tezgahları sektörünün oldukça geliştiğini görüyoruz. Çünkü takım tazgahı üretimi güçlü ülkeler için iyi bir rekabet ve makine imalat sanayisinde özel bir öneme sahiptir. Bu bağlamda genel kalıp ve makina imalatının yanında savunma sanayimiz, uçak sanayimiz, gemi sanayimiz, otomotiv, raylı sistemler, demir çelik, tarım ve gıda makinaları, medikal cihazlar üretimi, beyaz eşya üretimi, gıda sanayi üretimi her üretimi sağlayan makine üretimi takım tezgahları ile gerçekleşmektedir. Ülkemiz yaşadığı bunca zorluklara rağmen 2017 yılında yüzde 7,4 büyümüştür. Hatta imalat sanayimizin büyüme hızı ortalamanın üzerinde yüzde 8,8 olabilmiştir.

Bu yıl da belli bir düşmeler olacak ama yine de bu sektörler ayakta kalmaya ve büyümeye devam edecektir. Gittikçe gelişen Türkiye, yabancı üreticiler için de iyi ve nitelikli bir pazar konumundadır. Ancak ülkemiz takım tezgahları üreticilerinin dünya pazarında yer edinebilmeleri için kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

Devlet olarak da sektörün daha büyük üretim hedeflerine kavuşması ve dünyaya açılması için yanlarında olduklarımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Örneğin, metal işleme makinalarında firmalarımız dünya pazarında iyi bir noktaya geldiler.

Metal işleme makinalarının gelmiş olduğu bu çizgiye takım tezgahları sektörünün de hızla getirilmesi konusunda Savunma Sanayi Başkanlığımızla bir hedef içindeyiz. Çünkü özellikle Savunma sanayisinde takım tezgahlarının ithal edilmesinde ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bunların mutlaka kendi bünyemizde üretilmesi zorunluluğu artık son hadde gelmiş durumdadır.

Savunma Sanayi Başkanımız, Sanayi Bakanlığımızla ortak bir girişim ve çalışma içinde bulunmaktadır. Fuara katılan yabancı firmalara tavsiyemiz; ülkemizde üretim yapmaları ya da yerli firmalarımızla iş birliği yaparak hem Türkiye’de hem dünya pazarında rekabet edilebilir üstünlüklere kavuşmalarıdır.