GNC MAKİNA 2024 YILINDA HEDEF BÜYÜTTÜ GNC MAKİNA 2024 YILINDA HEDEF BÜYÜTTÜ

Doruk tarafından Antalya’da gerçekleştirilen “6. Doruk’ta Buluşma - Akıllı Fabrikalara Dönüşüm Platformu” etkinliği kapsamında konuşan Aisin Otomotiv Türkiye Başkanı Murat Ayabakan, otomotiv sektörünün geleceği ile ilgili izlenimlerini ve gelecek öngörülerini paylaştı.

“KİMSE TÜNELDE YAKLAŞAN IŞIĞIN NE OLDUĞUNU TAM OLARAK KESTİREMİYOR”

Otomotiv sektöründe yer alan oyuncuların tam olarak neye hazırlanması gerektiğini bilmediğini söyleyen Ayabakan, “2030’dan sonra üretilen bizim alışık olduğumuz otomobilden çok farklı bir şey olacak. Otonom Mobilite kavramının öne çıktığı bir döneme yaklaşıyoruz. 1950’de Henry Ford ile başlayan maceranın sonuna gelmek üzereyiz. Bir yanda yaşanan çip krizine rağmen ABD’deki Tesla gibi markaların başını çektiği elektrikli araçların hızla yayılması, diğer tarafta ise benzinli araçlar ve çevreye etkileri duruyor” dedi.

Bu gelişmeler ışığında Japonya’nın “bekle-gör politikası” uyguladığını ifade eden Ayabakan, Japonya'nın dümenini hibrit ve fuel cell teknolojilere ağırlık veren bir yöne kırdığını dile getirdi. Ayabakan, Toyota’nın geliştirdiği otonom sürüşten mobiliteye, yapay zekâdan robotiğe gelecek planı Woven City ile ilgili de bilgiler verdi.

“YÜZDE 90’I YAZILIM OLACAK”

Otonom araçlarda güvenliğin henüz üçüncü seviyede olduğunu aktaran Aisin Otomotiv Türkiye Başkanı Ayabakan, ancak altıncı seviyede sürücünün ayaklarını uzatarak araba kullanmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Sektörde inovatif olanların, dijitale evrilmeyi başaranların ayakta kalacağını, araçların yüzde 90’ınının yazılımdan oluşacağını vurgulayan Ayabakan, “Tahminimizden çok daha önce tahmin edemediğimiz şeyler olacak” diyerek sözlerini tamamladı.