FESTO şirketi, Endüstri 4.0 toplantılarına ev sahipliği yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) birlikte düzenlediği toplantıların üçüncüsü gerçekleştirlidi. FESTO Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, Endüstri 4.0 Uyumlu Fabrikalar başlıklı toplantının panel bölümünde söz alaral bir konuşma yaptı. Osman Türüdü yaptığı konuşmada, Almanya'nın 4.0 ile dört yıldır yakından ilgilendiğini ama orada da tüm işletmelerin bu sisteme henüz geçmediğini belirtti. Türkiye’de 4.0’ın biraz karıştırıldığını söyleyen Türüdü, Andüstri 4.0'ın daha iyi üretim yapmak, daha iyi satış yapmak için bir araç olduğunu vurguladı.

"İNSAN HERŞEYİ BİRAZ BİLECEK AMA BİR KONUYU ÇOK İYİ BİLECEK"

Konuşmasına Türkiye’de endüstri 4.0 konusunda sıkıntılar olduğunu söyleyerek devam eden Osman Türüdü, bu konuya ülke olarak hazır olmak için hukuki ve teknolojik alt yapının hazırlanması gerektiğini ifade ederek, siber güvenliğin ve eğitimin de bu konuda adım atmak için önemli olduğunu kaydetti. Türüdü, Endüstri 4.0’a hazırlanmada insanı değiştirmek yerine ortamı değiştirmekle işe başlanması gerektiğine dikkat çekti. Osman Türüdü, insanın ve organizasyonun gelişmesiyle teknolojik olarak başarının sağlanabileceğini dile getirdi. Sürekli organizasyon ve yapı değişimi yapılması gerektiğini, bunun tek yönlü iletişimle yapılmasının söz konusu olmadığını belirten Türüdü, bilgili ve yetkili kişilerin artması gerektiğini, ayrıca rekabet ve iş birliği bir arada olacak yapıların gerekliliğine vurgu yaptı. Aradıkları insan tipinde T yapısının kendileri için önemli olduğunu kaydeden Türüdü, insanın her şeyi biraz bilmesi ama bir konuyu çok iyi bilmesi gerektiğini, yeni dönemde böyle insanların önünün açık olacağını sözlerine ekledi.

“YENİ İŞ SAHALARI AÇILACAK”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Galip Cansever, televizyoncu Çetin Ünsalan’ın yönettiği panelde de konuşma yaptı. Endüstri 4.0’ın Türkiye için hayati önem taşıdığını belirten Galip Cansever, robotlar çalışacak insanlar işsiz kalacak diye bir şeyin olmadığı söyledi. Cansever, yeni iş sahalarının açılacağını, bunu da üniversite eğitimi görmüş mühendislerin yapabileceğini ifade etti.

“HEDEFE KİLİTLENMELİYİZ”

Panelde konuşan ENOSAD Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı da, Endüstri 4.0’ı kaçırmadığımızı ve Almanya'nın 4.0 dediğine dikkat çekerek, Çin, Hindistan gibi az gelişmiş ülkelerin de Endüstri 4.0’ı takip ettiğine vurgu yaptı. Endüstri 4.0'ın kalkmamış bir tren gibi olduğunu ve henüz standartlarının oluşmadığını belirten Hüseyin Halıcı, hedefe kitlenmemiz gerektiğini, çok konuştuğumuzu ama icraatta tereddütlü olduğumuzu söyledi.

EGD Başkanı Celal Toprak da toplantının açılışında bu toplantının üçüncü beyin fırtınası toplantısı olduğunu belirterek, bu sürecin devam edeceğini kaydetti. Amaçlarının farkındalık yaratmak ve söylemden eyleme geçmek olduğunu ifade eden Celal Toprak, bunun için önümüzdeki dönemde İstanbul dışında da toplantılar düzenlemeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.