Kompresör çözümlerinizin enerji verimliliğine katkısı nedir?

Kompresör genel yapısı itibari ile verimli bir makine değil, havayı basınçlandırmak için tükettiği 100 birim enerjinin yaklaşık 93 birimi ısıya, 7’si de işe dönüşüyor. Burada ne kadar verimli bir kompresör üretme imkanınız var ise son kullanıcı daha az enerji tüketerek bundan çok büyük fayda sağlıyor. Özellikle enerjiyi yoğun tüketen tesislerde ne kadar çok verimlilik sağlanırsa enerji maliyetleri o kadar azalmış oluyor. Kaeser’i de rakiplerinden ayıran en temel farklılık burada başlıyor. Zaten bu konudaki farkındalığı da arttırmak adına en başından beri sloganı “daha az enerji ile daha çok basınçlı hava”.  Bu verimliliğin ilk sağlandığı nokta elektrik motoru ile vida bloğunun direk akuple olarak 1:1 tahrik ile çalışması. Arada devri arttıran bir aktarma organı olmadan çalışan bu sistem ile vidanın düşük devirlerde dönmesi sağlanıyor. Redüktörlü sistemlerde olduğu gibi aktarmadan kaynaklanan ilave bir kayıp olmuyor ve hatta düşük devir sebebi ile aşırı ısınmadan kaynaklanan ilave kayıpları da önlemiş oluyoruz. Kompresörlerimizde Siemens’in IE4 yüksek verimlilik sınıfı elektrik motorlarını ve invertör gruplarını kullanıyoruz. Kompresörlerimizde standart olarak kullandığımız ETM “Elektro Termo Management” sistemi ile ortam sıcaklığı ve basınçlı hava sıcaklığını ölçerek soğutmak üzere radyatöre gidecek yağ miktarını ayarlıyoruz ve fanların daha düşük seviyelerde çalışmasına imkan sağlıyoruz. Bu ve benzeri faydalar ilk etapta kompresörün imalat maliyetini arttırırken tüketim maliyetini yani son kullanıcının esas canını yakan maliyeti azaltıyoruz. Zaten bir kompresör yatırımını 10 yıllık bir süreç içinde değerlendirdiğinizde enerjiye harcadığınız maliyet toplamın yüzde 65-70’i yaparken, ilk yatırım yüzde 10-15’ine denk geliyor. 
Kompresörler ile birlikte kullanılan kurutucuların enerji tüketimleri de çok önem arz ediyor. Bunların sarfiyatları da kesinlikle göz önünde bulundurulmalı. Basınçlı hava hattında bulunan tüm ekipmanların basınç fark ölçümleri takip edilmeli ve asgari düzeyde tutulması sağlanmalı. Bu konuda yine Kaeser ürünlerimiz fark yaratan tasarruflar sağlamakta.

Çimento tesislerine hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz? 

Basınçlı hava çimento, tekstil, ambalaj, demir-çelik, otomotiv, ağaç, gıda, makine imalat sanayi, arıtma tesisleri gibi farklı endüstri tesislerinin yanı sıra tersanelerde, inşaatta, hastanelerde bile kullanılıyor. 
Çimento sektörüne iki ürün grubumuz ile çözüm sunuyoruz. Bunlardan biri düşük basınç kompresörü dediğimiz +/- 1000 milibar seviyesinde basınç üreten blowerlar. Çimento tesislerinde genellikle hammaddenin sevkinde kullanılıyor. Bir diğeri de vidalı kompresörlerimiz. Ağır sanayi sektörü içerisinde yer alan çimento tesisleri üretimin devamlılık göstermesi gereken bir çalışma sahası. Bu tesislerde herhangi bir aksamanın yaşanmaması için kompresör istasyonunun daha işin başında en doğru bir şekilde dizayn edilmesi gerekir.  Dıştan gelebilecek olumsuz etkileri en aza indirmek önemli. Bu tesislere kullanıcıların ihtiyacına uygun son derece verimli ve güvenilir basınçlı hava istasyonları projelendiriyor ve kuruyoruz. Bu sektörde birçok çimento fabrikasında ürünlerimiz bulunmakta. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahip kıymetli müşterimizde üç ayrı basınçlı hava istasyonumuz bulunmakta. Tüm istasyonların dizaynı Kaeser mühendisleri tarafından yapıldı. Ekipmanların konumlandırılmasından, tesisat çap ve ölçülerine ve pencere açıklıklarından özel tasarım toz kapanlarına kadar örnek istasyonlar yaptık. Beş yıldır düzenli ve verimli şekilde çalışmamız devam ediyor. Basınçlı hava istasyonundaki verim ürettiğiniz ürün ister çimento ister başka bir şey olsun, üretim maliyetini azaltmanıza ve dolayısıyla kendi pazarınızda daha rekabetçi olmanıza yol açacaktır. 

Gıda sektörüne yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Sektöre göre kullanılması gereken hava kalitesi değişiyor. Tekstil sektöründe hassasiyet gösterilen şartlandırma kriterleri farklı iken gıda sektöründe daha farklı oluyor. 
Gıda veya ilaç tesislerinde kullanılacağınız basınçlı hava ürün ile temas halindeyse, ürün kalitesinin bozulmaması, bakteri vs. oluşmaması için çeşitli filtrasyonlar kullanarak hava içerisindeki yağ, nem, su gibi partiküllerin belirli seviyelere kadar arındırılması gerekir. Bu tür tesislerde genellikle yağsız hava üreten vidalı kompresörler de tercih edilmekte. 

Servis çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Basınçlı hava fabrikalarda üretim devamlılığının sağlanması için elektrik gibi, iş gücü gibi olmazsa olmaz girdilerden. Bu nedenle kompresör istasyonun hem devamlılık sağlaması hem de verimliliğin sürdürülebilmesi için yetkin servis ekiplerince kontrol altında tutulması ve bakımlarının düzenli olarak yapılması önem arz ediyor. 
Servis çalışmalarımızda tamamen dijital sisteme geçtik, tüm işleyişimizi kontrol altında tutuyoruz ve ölçüyoruz. Biz tüm teknik ekibimize ve hatta Kaeser kullanıcısı müşterilerimize hem basınçlı hava dinamiği hem de kompresör servis hizmetleri ile ilgili eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimleri düzenli olarak her sene İstanbul şirket merkezimizde ve Almanya fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. 
Türkiye’nin hemen hemen tüm sanayi bölgelerini kapsayan geniş bir servis ağımız bulunmakta. Doğru ekipman seçimi, doğru basınçlı hava istasyon dizaynı ile birlikte yetkili servislerimizden alacağınız bakım hizmetleri Kaeser Kompresörlerini uzun yıllar problemsiz kullanmanız için yeterli olacaktır.