“Türkiye'nin Sıfır Gibi İkinci El Makina Sitesi” Sifirgibimakina.com, ikinci el makinaların satışını yapmak ve almak isteyenlerin ortak bir platformda buluşması hedefiyle hayata geçirildi.

QR kod (karekod), makinam ne eder, ihale/açık artırma gibi özellikleriyle web sitelerinin benzerlerinden ayrıştığını kaydeden Sifirgibimakina.com Operasyon Uzmanı Gizem Bozkurt, sitede satışa sunulan makinaların üzerine yapıştırdık QR kod özelliğiyle her makinanın bir kimliğinin olmasını hedeflediklerini vurguladı.

Makinanın QR kodunu akıllı telefonundan okutarak makinanın menşeinden üretildiği yıla, yapılan bakımlardan arıza kayıtlarına kadar makinanın geçmişine ait birçok bilgiye ulaşabildiğini ve bunun alıcıda güven duygusu oluşturduğunu belirtti.

Gizem Hanım, Sifirgibimakina.com hangi ihtiyaca yönelik hizmete sunuldu? Sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Sifirgibimakina.com, makina satmak isteyenler ile makina almak isteyenleri ortak bir platformda buluşturan bir pazar yeri. Biz ikinci el makinaların hem satışını yapmak hem de almak isteyenlerin buluşması amacıyla sitemizi hayata geçirdik. Sanayide kullanılmış makinaları tekrar, aynı hassasiyetle ve ihtiyacına uygun olarak kullanıcılara ulaştırmak hedefiyle 2020 yılının ilk çeyreğinde yola çıktık. Türkiye’nin her yerinden makina ilanlarını web sitemizde bulabilirsiniz. Bir kişi makinasını satmak istesin ya da ihtiyacına uygun bir makina arasında webten ya da mobilden sitemize girerek kolaylıkla satıştaki ilanları görebilir veya üye olduktan sonra kendi makinasını satmak üzere ilan verebilir. Satışlar, ilan yayınlayarak ya da açık artırma yöntemi olmak üzere iki şekilde yapılabiliyor. Kişiler makinalarını; TL, dolar ya da avro gibi istedikleri para biriminden satışa sunabiliyor. Web sitemizde sunduğumuz hizmetler arasında; eksper desteği, teknik destek ve “makinam ne eder?” gibi hizmetlerimiz bulunuyor. “Beni haberdar et” bölümümüzde, alıcı kişi kriterlerine uygun bir makinayı sitemizde bulamadığı takdirde, istediği özellikleri markasından özelliklerine ve fiyat aralıklarına kadar bütün bilgileri bir form doldurarak bize iletiyor. Aranan kriterlere, özellikle uygun ya da yakın bir makina sistemde satışa sunulmuş olursa, kendilerine mail ya da telefon yoluyla bilgilendirmede bulunuyoruz. “Vitrin” bölümümüze; uygun fiyatlı, durumu daha iyi olan ve satışa daha elverişli makinaları çıkarıyoruz. Ana sayfamızda direkt ilk görülen ürünler oluyor. Satış yapan kişi indirim yaptığında “vitrin”e çıkabiliyor. Ayrıca sitemizde, sanayiyle ilgili, makinaların kullanımı ve bakımları gibi çeşitli konularda bilgilendirici ve sektör temsilcilerinin takip etmesi gereken haberleri haftalık olarak paylaştığımız blog yazılarımız var. 

Sitenizde her türlü makinanın satışa yapılabiliyor mu? Bu konuda herhangi bir kriteriniz var mıdır?

Her türlü makinanın satışı için ilan konulabilir, ancak halihazırda endüstriye yönelik makinalar daha fazla. CNC işleme, abkant pres, CNC tornalar, manuel tornalar, manuel frezelerin satışlarının olduğu ilanlar yoğunlukta. Bunların haricinde kaynak makinaları, endüstriyel robotlar, robot kollar da olabilir. Özetle, ikinci el ve sanayi makinası olması haricinde başka bir kriterimiz bulunmuyor. 

Sitenize üye olma ve satış yapma şartları ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Açık artırma yönetimi nedir? Bu yöntemde teklif nasıl veriliyor?

Sitemize üye olmak için; her web sitesinde olduğu gibi reşit olmak, makinasını satmak ya da makina almak gibi bir amaca sahip olmak gibi temel şartlarımız var. Halihazırda web sitemize üye olup ilan yayınlamak ücretsiz. Dileyenler ücretsiz olarak üye olup makinalarının satışı için ilan yayınlayabilirler. Açık artırma (ihale) yöntemi ise, sitemize üye olup makina satmak isteyen bir kişi minimum bir fiyat belirleyerek açık artırmayı başlatıyor. Aslında ticarette kullanılan ihale yöntemini makinalara uyarladık diyebiliriz. Bu yöntemde teklif veriliyor, ancak satıcının istediği rakama ulaşmazsa o makinanın satışı gerçekleşmeyebiliyor. Web sitemizde duyuruyoruz, açık artırma online olarak yapılıyor. Öncelikle makina için belirlenen bir katılım bedeli var ve açık artırmaya katılmak isteyenler bize ödemesini yapıyorlar. Makinanın alınması ya da teklifin iptal olması durumunda ise katılım bedelinin iadesini gerçekleştiriyoruz. Katılım bedeli ödendikten sonra online olarak yapılan açık artırma gününde, belirlenen mevcut bedelin üzerinde teklifler veriliyor ve sonunda en fazla teklifi veren makinayı satın alıyor. Açık artırma süresini kullanıcılar belirliyor. Günlük ya da haftalık olarak değil ama saatlik olarak süresini belirleyebiliyor. Dileyen herkes bu yönteme katılarak tercihine göre açık artırma ile makinasını satabilir ya da direkt sitemize ilan vererek bilgilerinin görülmesini ve kendisine ulaşılması sağlayabilir. Makina üzerine olan hiçbir web sitesinde olmayan bir özellik, biz bunu makinalara uyguladık.  

Sizi benzer sitelerden ayrıştıran QR kod seçeneği bulunuyor. Bu özellik nedir, alıcıya ya da satıcıya ne gibi faydalar sağlıyor?

Sektörde dönem dönem insanlar makinalarını yenilemek, değiştirmek ya da satmak istiyorlar. Satışa sunduklarında makinayı alacak kişi makinanın geçmiş bilgilerine dair pek bilgi sahibi olamıyor. Biz bu noktada QR kod özelliğini devreye aldık. Sifirgibimakina.com olarak, bütün makinalara kimlik kazandırmayı hedefliyoruz. Sistemimize giren her makina için otomatik olarak bir QR kod oluşturuyoruz. Bu kod makinanın kimliği oluyor. Aynı vatandaşlara verilen T.C kimlik numarası gibi. Bu kodu makinanın üzerine yapıştırıyoruz. Makinayı almak isteyen kişi üzerindeki QR kodunu telefonundan okuttuğunda, makina ile ilgili bütün geçmiş bilgileri telefonundan görebiliyor. Alıcı, alındığı yerden geçirdiği bakımlara, verdiği arızalardan menşeine ve üretildiği yıla kadar makinaya ait birçok bilgiye ulaşabiliyor. Bu da makina alacak kişilerde bir güven duygusu oluşturuyor ve alacak kişinin daha güvenilir bir şekilde alım yapmasına sebep oluyor.   

Sitenizde “Makinam ne eder?” diye bir hizmetiniz de bulunuyor. Bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

“Makinam ne eder?”, makinası ile ilgili fikri olmayan, piyasa değerini bilmeyen kullanıcılara yönelik bir hizmetimiz. Kullanıcılarımız bu bölüme tıkladıklarında, bir form doldurmalarını istiyoruz. Makinanın fotoğrafları, markası, modeli, arızalar gibi bilgileri yazıyorlar. Bu bilgileri girip formu ilettikten sonra yaklaşık 30 dakikada makinanın değeri mail yoluyla kullanıcıya bildiriliyor. Bu noktada doldurulan formlardaki makina özelliklerine bağlı olarak, makinanın değerini ortaya çıkarması amacıyla yazılımcılarımızın geliştirdiği yapay zeka teknolojisinden yararlanıyoruz. Bu nedenle de kısa sürede dönüş yapabiliyoruz ve değeriyle ilgili kullanıcımızı bilgilendirebiliyoruz. 

Makinası sıfırgibimakina.com aracılığıyla satıldıktan sonra ödeme süreçleri nasıl ilerliyor?

Açık artırma yöntemiyle satış işleminin gerçekleştirilmesinin ardından ürünün satış bedelinin ödemesi, alıcı tarafından tarafımıza yapılıyor. Zaten ürünün bedelini, 2-3 gün içerisinde makinasını satan üyenin banka hesabına gönderiyoruz. Bizim aracılığımızın haricinde ise, diğer sitelerde olduğu gibi ilanveren ile alıcı arasında yapılıyor. Almak isteyen kişi, doğrudan sitemiz üzerinden ilan sahibiyle iletişime geçebiliyor.

Satışın ardından kullanıcılarınıza lojistik, kurulum, devreye alma ve eğitim konularında destek veriyor musunuz? 

Tüm makina satışlarının yüklemesi, nakliyesinin yapılması gibi tüm işlemlerin sorumlulukları ve ücretleri alıcı firmaya ait oluyor. Ancak alıcı firma bizden destek talep ederse, iş birliği yaptığımız partner firmalarımıza yönlendirebiliyoruz. Eğitim konusunda destek talepleriyle ilgili olarak da uzman teknisyen ekibimizden fiyat teklifi alabiliyorlar. Dolayısıyla belli bir ücret karşılığında destek olabiliyoruz.

Teknik destek konusunda verdiğiniz hizmetler neleri kapsıyor? Bünyenizdeki “SIFIRGİBİ” ikinci el makinaların planlı ve plansız her türlü bakım işlemini bünyenizde mi gerçekleştiriyorsunuz?

Türkiye’nin her bölgesi ve şehrine servis ağımız bulunuyor. Teknik destek ve periyodik bakımlarını kendi bünyemizdeki ekibimiz ile gerçekleştiriyoruz. Deneyimli, alanında uzman ekibimiz, yüksek teknolojiye sahip ekipmanları ile Türkiye’nin her yerinde kesintisiz hizmet sunuyor. Bünyemizdeki “Sıfırgibi ikinci el makinalar”ın gerekli tüm bakımlarını bünyemizde yaptıktan sonra müşterilerimize sunuyoruz.

Makina eksper nedir ve nasıl yapılır? Müşterileriniz/kullanıcılarınız, makinayla ilgili hasar ya da arıza kayıt bilgilerine nasıl ulaşabiliyor? 

Bu; incelenmiş ya da incelenecek makinaların ayrıntılı olarak alıcı ya da talepte bulunan firmaya mevcutta bulunan ya da oluşabilecek arızaların uzman servis personellerimiz tarafından sunulan bir hizmetimiz. Eğer böyle bir ihtiyacı var ise makina eksper bölümümüzden talepte bulunuyor. Servis personellerimiz gelen talebi inceleyip fiyat teklifi gönderiyor. Teklifin onaylanmasını takiben de personellerimiz, makinanın ekspertizini yapıyor ve onlara bir rapor oluşturarak sunuyor.

İade koşulları ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Satın alınan sıfırgibi ikinci el makinaların garantisi var mıdır?

Sifirgibimakina.com, müşterilerine makinaları yerinde çalışır durumda bırakmayı, test etmeyi, parça işleme ve gerekli hassasiyet kontrollerini yapma imkanları sunuyor. Müşteri makinayı satın aldıktan sonra tüm kontrolleri yapılmış ve onaylanmış bir şekilde aldığını kabul ediyor. Ancak “Sıfırgibi 2.el Makinanın” herhangi bir garantisi bulunmuyor.

Aldığınız talep ve geribildirimleri değerlendirebilir misiniz?

Geçtiğimiz yılın sonu ve bu yılın başından itibaren iyi bir ivme yakaladık. Üye sayımız da artarak devam ediyor. Her hafta sitemiz aracılığıyla en az 1 ya da 2 makinanın satışı gerçekleştiriliyor. Satılanlar oluyor zaten onlar da rakamlara yansıyor. Müşterilerimizin geribildirimleri de gelen talepler de son derece olumlu. Alışılmışın dışında bir web sitesi olması, kullanım kolaylığı, iletişime geçildiğinde geri dönüş hızı ve ilgilenilmesi açısından olumlu geribildirimler alıyoruz. Çünkü biz müşteri memnuniyetine önem veriyoruz.  Bu da bize sitemizi ve verdiğimiz hizmetleri geliştirmemiz için daha fazla cesaret veriyor. Sitemizin mobil sürümü gayet iyi çalışıyor. Sitemizin ayrıca mobil uygulamasını da geliştirmeyi planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Sifirgibimakina.com olarak, öncelikle Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Aslında bizim amacımız makina satmak değil, kişileri ihtiyacı olan en uygun makina ile buluşturmak. Makinasını satmak isteyen müşterilerimizin makinalarını ilk günkü haline getirerek, makinayı kullanılabilir bir şekilde yeni kullanıcısına teslim etmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda ihale satışlarımızın yaygınlaşmasıyla birlikte, en uygun fiyatlarla sanayicileri makina sahibi yaparak sanayimizin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. “Hep birlikte güçlü Türkiye” sloganına layık işler başarmak istiyoruz. Uzun vadeli hedeflerimiz arasında; makina satışıyla ilgili olarak dünyaya açılmak da bulunuyor.