Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye'nin makine ve seramik sektörlerinin halihazırda gurur verici tablolar çizdiğini belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen Türkiye'nin seramik ihracatının arttığını söyledi.
ÇCSİB, TSF, Makine ve Aksamları İhracatçılar Birliği (MAİB), Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) iş birliğinde düzenlenen "Seramik Sektöründe Yerli Makine ve Teknolojinin Geliştirilmesi" programında ÇCSİB ve TSF Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye'nin makine ve seramik sektörlerinin halihazırda gurur verici tablolar çizdiğine işaret ederek, yeni tip koronavirüs salgınına rağmen Türkiye'nin seramik ihracatının arttığının altını çizdi.
Seramik sektörünün yüzde 82 yerli katma değer oranıyla ihracat yaptığının altını çizen Çenesiz, her 100 dolarlık ihracatın 82'i dolarının ülkeye kalmasına dikkat çekerek bu gelen paranın önemli bir kısmının emek yoğun sektör olduğu için çalışanlara, hammadde tedarikine, nakliyecilere ve Türkiye'nin birçok sektörüne paylaştırıldığına vurgu yaptı. 

MAKİNELERİN YERLİLEŞMESİ CARİ AÇIĞA FAYDA SAĞLAYACAK

Seramik sektörünün yüksek katma değer sağlamasına dikkat çeken Çenesiz, seramik sektöründe ilk yatırım olan makinelerin yerlileştirildiğinde toplamda ülkenin kazandığı cari açık faydasının çok daha büyük olacağının altını çizdi. Hali hazırda birçok makine üreticisinin sektörlere hizmet verdiğini, o firmaların hepsini ayrı ayrı tebrik ettiğini dile getiren Çenesiz, çok başarılı firmaların olduğunu amaçlarının bu firmaları sektörle tanıştırmak olduğunu ifade ederek yerlileştirilen makine ve teknolojilerin sadece Türkiye'deki fabrikalara satılmakla kalmayacağını ve diğer ülkelere daha da fazla ihraç edileceğine vurgu yaptı. 

"İTHALAT, RAKİBİMİZ OLAN ÜLKELERDEKİ GİBİ MUHAKKAK DİZGİNLENMELİ"

Makine ve Aksamları İhracatçılar Birliği (MAİB) Başkanı ve Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED) Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, ilk toplantılarının 2005 yılında İstanbul'da 21 seramikçi ve 10 makinecinin buluştuğunu, o yıl 6 milyar dolar makine ihraç edildiğini, ithalatın ise 18 milyar dolar olduğunu belirtti.
İlk toplantıdan bu yana toplam ithalatın 421 milyar dolar, toplam açığın tam 221 milyar dolar olduğunu belirten Karavelioğlu, Birliklerinin 2019'da TÜİK verilerine göre ihracatlarının 19 milyar dolara ulaştığının, ürün olarak makine 2'nci ihraç malı olduğunun, 30 bine yakın imalatçılarının 33 bine yakın ihracatçılarının olduğunun altını çizdi.  Geçen yılın rakamlarına değinen Karavelioğlu, dünyada makine ithalatının yüzde 12 civarında düşerken bizde yüzde 15 artmasına işaret ederek yıllık açıklarının yine 10 milyar doların üzerine çıkacağını önemli bir zemin kaybettiklerini kaydetti. Öncelikli hedeflerinin dış ticaret fazlası vermek olduğunu ama bunu daha çok makine ihraç ederek yada daha pahalı makineleri ihraç ederek yada makineden tesislere kayarak başarılamayacağını dile getiren Karavelioğlu,ithalatın rakipleri olan ülkelerdeki gibi muhakkak dizginlenmesi gerektiğini söyledi. (AA)