Makine İhracatçıları Birliği (MAİB),  2020 yılında Türkiye'nin 17,1 milyar dolar makina ihraç ettiğini açıkladı. İhracatta başı çeken ülkeler Almanya, ABD ve İngiltere olurken, toplamda 200'ün üzerindeki ülkeye 3,1 tonluk mal ihraç edildiği belirtildi.

Sektör, ana pazarlarındaki uzun süren Noel tatiline rağmen aralıkta yüzde 17,5'lik bir artış sağladı.

"RAKİPLERİMİZE GÖRE YILI VERİMLİ GEÇİRDİK"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2020'yi güçlü rakiplerinden daha verimli geçirdiklerini söyledi.

Küresel makine ticaretinin yaklaşık yüzde 12 düştüğü yılda, ihracat düşüşünü yüzde 4 seviyesinde tutabilmesinin Türkiye'nin küresel rekabet gücünü bir kez daha kanıtladığını kaydeden MAİB Başkanı  Karavelioğlu, şöyle konuştu:

“Dünya makina ihracatının arttığı yıllarda tüm rakiplerimizden daha hızlı artış sağladığımız gibi, küresel ticaretin daraldığı bu yıl da ihracat düşüşünü daha sınırlı tutmayı başardık. Giderek yükselen teknoloji seviyemiz ve rekabetçi fiyatlarımızın da desteğiyle düşüşü yüzde 4 seviyesinde durdurabildik. Pandemi döneminde makine ithalatı milyarlarca dolar azalan Almanya, ABD ve İngiltere gibi en güçlü olduğumuz pazarlarda ciddi bir kayıp yaşamayarak vazgeçilmez bir imalatçı olduğumuzu da kanıtladık. Karantina dönemindeki bağlantılarımızın neticesinde söz konusu üç ülkeye ihracatımız son çeyrekte yüzde 21 arttı. Tüm dünyada KOBİ'lerin krizler karşındaki esnekliklerini ve çevikliklerini test eden bir süreç yaşandı. AB’deki makina imalatçısı KOBİ’ler felç olurken biz birçok büyük ekonomide pazar payımızı artırdık.”

"EN HIZLI TOPARLANAN BİRKAÇ ÜLKE ARASINDAYIZ"

Koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmalarında beklenen başarının sağlandığı takdirde, dünya mal ticaretinin baz etkisi ve hızlı artan emtia fiyatları sayesinde yüzde 10 kadar büyüyebileceğini dile getiren Karavelioğlu, buna karşılık dış ticarette tonaj olarak önceki yıl seviyesine ulaşmanın mümkün görünmediğini belirtti.

Karavelioğlu, “Küresel likidite bolluğu ve dünyadaki düşük faiz oranları, bu yıl başta verimlilik artırıcı modernizasyon projeleri olmak üzere yeni makine yatırımlarına katkı sağlayacaktır. ABD’de korumacı politikaların sınırlanması ve yeşil ekonomiye geçiş yönündeki beklentiler de mevcut makine parklarının yenilenmesini hızlandıracaktır. Küresel beklentilerin, sektörümüzün 2021 yılı performansını destekleyici nitelikte olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK BİR ALKIŞI HAK EDİYORLAR"

Sektörde üretimin dünya çapında yüzde daraldığı 2020'de Türk makina sanayisinin yüzde 7 üretim artışı sağlamasının büyük bir ivme yakalandığının işareti olduğunun altını çizen Karavelioğlu, “Küresel makina ve teçhizat yatırımlarının salgın öncesi seviyesine gelecek yıl ortasında ulaşacağı tahminleri henüz iyileştirilmedi. Fakat ne olursa olsun, biz belirsizliklerin hakim olacağı bu süreci de önemli kazanımlarla geçireceğiz ve ihracat performansımızla rakiplerimizden ayrışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Karavelioğlu ayrıca, en zor şartlarda bile sektörün Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payını artırarak yüzde 11’e yaklaştırdıklarını vurgulayarak, makina imalatçılarının büyük bir alkışı hak ettiğini sözlerine ekledi.