Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED), Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve TOBB Türkiye Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Makina Sektörüne Koronavirüs Etkileri ve Tedbirleri Değerlendirme Anketi” konulu anket raporunun beşinci fazını kamuoyu ile paylaştı.

Makina imalat sektöründe çalışan firmaları temsil eden 20 derneğin çatı kuruluşu MAKFED, her ölçek ve alt sektörden üye firmaların katılımıyla pandeminin ekonomiye ve çalışma hayatına etkileri ve alınan tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği seri anketlerin beşincisini 30 Kasım 2020 tarihinde yayımladı.

Anketlerin 10-18 Kasım 2020 tarihlerinde icra edilen beşincisinde, ilk dört anket sonuçları ile değişimin izlenmesinin amaçlandığı ifade edildi.

KIYASLAMA YAPILDI, YENİ TESPİTLERDE BULUNULDU

MAKFED üye dernekleri ve Türkiye Makine ve Teçhizatı Meclisi aracılığıyla, makina ve aksamları imalatı yapan şirketlere beş günlük katılım süresinde gönderilen soruların neticesinde katılım sayısı ve alt sektörlere dağılım açısından ilk dört anket ile benzer bir profile ulaşıldığı bildirildi.

Önceki dört anket sonuçlarıyla kıyaslama yapılmasının yanı sıra yeni saptamalarda bulunulan son yayımlanan raporda şu sonuçlar öne çıktı.

NORMALLEŞMEYE BAĞLI İYİLEŞME GÖRÜLDÜ

Şirketlerin yüzde 40’ının cirolarının yarısından fazlasının ihracat kaynaklı olduğu, 2020’nin Ocak-Ekim döneminde yılın önceki dönemine göre ihracat/ciro oranındaki nispi artışın, hazirandan sonra AB başta olmak üzere karantinadan normalleşmeye dönüşle bağlantılı olduğu belirtildi.

Yılın ilk beş ayında yaşanan ciro ve ihracat kayıpları sonraki dönemlerde telafi edilerek 2020’nin 10 ayında önemli oranda düşüş gerçekleştiği kaydedildi.

Raporda ayrıca, firmaların yüzde 80’inin elinde üç aya kadar siparişi olmakla birlikte hiç siparişi olmayanların oranının yaklaşık yüzde 6 olduğu yer aldı.

ÖNE ÇIKAN SORUNLAR NELER?

Rapor kapsamında söz konusu dönemde; kur hareketliliği, likidite ve borçluluğa bağlı finansal sorunlar, kapasite kullanım oranlarındaki düşüklük ve seyahat engelleri ile finansmana erişim ve KDV gibi kamu alacaklarının öne çıktığı ifade edildi.

Raporun ilk fazı 6 Nisan’da, ikinci fazı 4 Mayıs’ta, üçüncü fazı 25 Haziran’da ve dördüncü fazı 31 Ağustos’ta paylaşılmıştı.

MAKFED’in 5. faz raporuna buradan ulaşabilirsiniz.