"Yine buluşuyoruz, Yeniden kavuşuyoruz..." sloganıyla bu yıl dördüncü kez sektörü bir araya getiren "Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi", 10 Şubat 2022 tarihinde İstanbul Ataşehir'de yoğun bir ilgi ve katılımla gerçekleştirildi.

ARÜSDER YİNE BİRLEŞTİRDİ

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) ile Araç ve Araç Üstü Ekipman ve İş Makinaları Üreticileri Birliği Derneği’nin (ARÜSDER) organizatörlüğünü yaptığı, Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin de (TAİD) panelle katkı verdiği Zirvede, BPW, Kadesan, Nevpa, Prometeon, Jotun, Saf-Holland’ın altın sponsor, DYO, Gümaş Jost, İntermobil, OMS, Özkoç, Çıvgın, MAİB, Sanel’in gümüş sponsor ve Aspöck, Kozmaksan ile BASF bronz sponsor olarak destek verdi.

Kamu ve özel sektör kuruluşlarından üst düzey yetkililer yer alırken, yurt dışından da sektör temsilcilerinin buluşma noktası olan Zirveye geniş bir katılım olması memnuniyetle karşılandı.

"ZİRVE ÇOK ÖNEMLİ BİR MİSYONU ÜSTLENİYOR"

Organizasyonun ev sahiplerinden olan ARÜSDER adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Musa Ertunç, "Bu özel günde bizlerle birlikte olduğunuz için şükranlarımı sunuyor, hepinize en kalbi duygularımla hoşgeldiniz diyorum. Dördüncüsü gerçekleştirilen ve sektörümüzün buluşma adresi olan zirvemizin hayırlar getirmesini diliyorum. Hepinizin bildiği gibi birbiri ile iç içe olan üç sektörün ortak bir platformda buluşması; problemlerini, iş birliği şartlarını araştırmaları ve topyekun hareket edebilme kabiliyetini geliştirmeleri anlamında bu zirve çok önemli bir misyonu üstlenmektedir. İmalatçı, tedarikçi, kamu, sanayi, üniversite ve ilgili tarafların; birlikten doğan güç mottosuyla bir araya gelerek daha güçlü bir Türkiye için çözümleri araştırmasına vesile olmaktan son derece büyük bir mutluluk duyuyorum. Bizler ülkesine sevdalı, milletine inanmış, bayrağına ve toprağına aşık vatandaşlar olmaktan öte bir misyonu daha üstlenmiş bulunmaktayız. Ülkemizi ekonomik açıdan daha da güçlendirmek için; üretmek, üretmek, üretmek ve ürettiğini de ihraç etmek." ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRLERİMİZİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Her zaman desteğini esirgemeyen ve çalışmalarımızla yakından ilgilenen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, otomotiv sektörünün ihracattaki payını vurgulayarak "Toplam ihracatımızda otomotiv sektörü yüzde 10 gibi önemli bir paya sahiptir. Kamyon üretimimiz de satışımızda bir önceki yıla oranla çok ciddi artış gösteriyor. İhracatta yüzde 67’lik artış gerçekleştirildi. Ağır vasıta araç pazarımız yüzde 52 artarak 35 bin adede çıktı. Üst yapı sektöründe cari açığa ciddi bir pozitif katkı söz konusu. Üst yapı ve ekipman sektörü 65 ülkeye ihracatı ve 700 milyon dolar ihracat fazlası yaptı. Bakanlık olarak Sanayi Odaklı Kalkınma Planlarımızda sektörlerimizi destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. "dedi.

"MAKİNA SEKTÖRÜ KATMA DEĞERİYLE ÖN SIRALARDA" 

Zirvede konuşan MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır, dünya ticaretinin 22 trilyon dolar olduğunu, pandemide 17 trilyon dolara düştüğünü, bunun da 2,2 trilyon dolarlık kısmının makina ticareti olduğunu belirtti.

Bakır, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyada makina ticaretine yön veren ülkeler aynı zamanda ekonomiye de yön veren ülkeler. İtalya’nın makina dış ticaret fazlası 50 milyar dolar. Bu miktar Türkiye’nin tüm dış ticaret açığını kapatabilir. Türkiye’de 18 bin sanayi işletmesi var. Burada bir konsolidasyona ihtiyaç var. İstanbul, Ankara, Konya, İzmir, Bursa makina ihracatında önde gelen illerimiz. Kapasite kullanım oranımız yüzde 65’e kadar düştü. En çok yukarı çıkabildiğimiz oran ise yüzde 80. Ar-Ge harcamalarında en hızlı büyüyen sektörüz. 1,6 milyar TL Ar-Ge harcaması yaptık. 2020 yılında 60 milyar TL ciro yaptık. Makina sektörünün katma değeri diğer sektörlerin önünde. 21 milyar dolar ihracat ile makina sanayi, otomotivin ardından ikinci sırada. İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 66’lara kadar geriledi."

VERİMLİLİK, YEŞİL MUTABAKAT, İŞ BİRLİĞİ KONUŞULDU

Zirvenin "Pandemi Sonrası Sürdürülebilirlik" konulu panelinde şehiriçi taşımacılık, lojistik ve toplu ulaşım gibi farklı sektörlerde ortaya çıkacak riskler ve fırsatların değerlendirildiğini panelin moderatörlüğünü TAİD Başkanı Ömer Bursalıoğlu gerçekleştirdi.

Zirvenin "Üstyapı" panelinde; verimlilik, kamu-sanayi-üniversite iş birliği ve yeşil mutabakatın etkileri konuşuldu. Moderatörlüğünü ARÜSDER ve TREDER Genel Sekreteri Göktan Güçlü’nün üstlendiği panele; Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mesut Düzgün, ASO Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya ve MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır katıldı.

"ULUSLARARASI AKREDİTASYON ÇALIŞMALARIMIZI GENİŞLETİYORUZ" 

TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş, TSE olarak ülkenin tek yetkili standardizasyon kuruluşu olduklarını söyleyerek, uygunluk değerlendirme faaliyetinin önemini vurguladı.

Kırbaş, “Biz sanayici için varız, toplum için ve tüketiciler için varız. Biz arz eden ile talep eden arasındaki akitleşmenin belgesini üretiyoruz. TSE, ülkemizin tek yetkili standardizasyon kuruluşu. Biz elimizden gelen bütün iyileştirme çalışmalarını hızlandırmaya çalışıyoruz. Uluslararası akreditasyon için çalışmalarımızı genişletiyoruz. Sizlerden gelecek taleplere en kısa sürede cevap vermeye çalışıyoruz. Ayna komiteler sayesinde sanayicilerimizin katılımlarını ve değerlendirmelerini sürece katmalarını amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

"YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİMİZDEN OLACAK"

ASO Başkanı Nurettin Özdebir yaptığı değerlendirmede içinde bulunulan dönemin yıkıcı bir rekabet ortamında sürdüğünü belirterek verimlilik ve etkinliğin en önemli kavramlar olarak öne çıktığını kaydetti.

Özdebir, “Şu an içinde bulunduğumuz Dördüncü Sanayi Devrimini yaşıyoruz. Bu dönemde bilgi çok kıymetli. Yeni teknolojiler geliştirmek ve dünya ile entegrasyonu sağlamak zorundayız. Bunun için Ankara’da bir model fabrika kurduk, tüm sanayicilerin istifadesine sunduk. Gelip yerinde inceleyen firmalarımız son derece memnun kaldılar. Halihazırda yüzde 130'a kadar varan verimlilik kazançları söz konusu. Bu değişen dünyada verimlilik ve etkinlik öne çıkacak. Türkiye olarak verimliliğimizi artırmamız lazım. Üniversite-sanayi iş birliği bu anlamda çok önemli. Teknoloji ve Ar-Ge merkezlerimiz sayesinde bilgiyi üretmeyi ve genişletmeyi sağlamalı, sanayiye aktarmalıyız. Bu kadar yoğun dönüşümün yaşandığı süreçte yeşil dönüşüm önümüzdeki günlerde önemli gündem maddelerimizden biri olacak” dedi.

Türkiye’nin pandemide gücünü gösterdiğine dikkat çeken Özdebir, “Türkiye 225 milyar dolarlık ihracatın yüzde 95’i sanayi ürünü. İhracat konusunda rekorlar kırıyoruz. Başarı sizin bu başarı sanayicilerimizin. Ülkem adına tüm sanayicilere teşekkür ediyorum” dedi.

"BALIK VERMİYORUZ, BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ"

ASO Ankara Model Fabrika Direktörü Ufuk Kaya, Zirve'de yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: “Toplam 8 bin 700 metrekare kapalı alan, 30 kişilik 6 kursiyer dersliği, 250’şer metrekarelik 9 atölye, 250 kişilik konferans salonu, toplantı salonları, 150 kişilik yemekhane, 4 fuaye ve 1 VIP dinlenme alanı 48 odalı oteli ile katılımcıların konaklamalı eğitim alabildiği ASO 1. OSB ‘ye ait ASOSEM Yerleşkesi bulunuyor.”

Kaya, balık yerine balık tutmayı öğrettiklerini aktararak, bunları nasıl yaptıklarını örneklerle anlattı. Kaya, rekabetçi olmanın en önemli yolunun maliyetleri düşürmek olduğunu belirterek, bunun için yaptıkları süreç planlamalarının detaylarını paylaştı. Kaya, "Yalın üretim kurallarını her bir aşamaya göre gerçekleştiriyoruz. Maliyetleri düşürürseniz malınızı dünyanın her yerine satabilirsiniz.” dedi.

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Düzgün ise, Türk mühendislerinin yurt dışında çok fazla kabul ve rağbet gördüğünü ifade ederek, "Kamu ve üniversiteler arasında iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yapılıyor. Geliştirilecek en küçük bir know-how, firmaları çok yukarılara taşıyabiliyor. Bilgili çalışanlar en büyük kaynaktır. Endüstrilerin, insan kaynağı için üniversitelerle iş birliği içinde bulunması önemli. Geliştirilecek yeni projeler için endüstri-üniversite iş birliğinin geliştirilmesi gerekiyor." diye konuştu.