TİAD, TÜYAP ve Marketing Türkiye iş birliğiyle MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı kapsamında düzenlenen “Sanayide Üreten Kadınlar Buluşması” paneli, “Endüstri şirketlerinde kadının rolü”, “Türkiye’de kadın meselesi” ve “Bir sanayi şirketinde üst düzey yönetici olmak” başlıklı konularıyla sanayi sektöründe kadının varlığını masaya yatırdı. Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen’in moderatörlüğündeki panel kapsamında; GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Elif Ergu Demiral, Seger Korna Genel Müdürü Tülin Tezer, Nestlé Professional Türkiye Genel Müdürü Arzu Alibaz ve Dirinler Sanayi Makinaları Endüstri ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin panelist olarak yer aldı.

“ARTIK YENİ YAKALILAR VAR”

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, endüstri şirketlerinde kadının rolünü değerlendirdi. Bilim ve teknoloji alanında cinsiyetin önemsiz olduğunu aktaran Özsoy, 21. yüzyılda bile karşımıza çıkan ön yargıların yıkılmaya başladığını söyledi. Günümüzde bilim adamı kelimesinin bilim insanı olarak yer değiştirmesinin bile önemli olduğunun altını çizen Özsoy, yapılan araştırmalara göre enerji sektöründe kadın çalışan oranın az olduğunu belirtti. Özsoy, “Aslına bakarsanız Türkiye’de var olan 30 milyon kadının 10 milyonu iş gücünde yer alıyor. 8,5 milyon kadını daha iş gücüne dahil edersek, 250 milyar dolar kazanç elde etmiş oluruz. Ve fotoğrafın tamamına odaklanarak kadın iş gücünü yüzde 63’e çıkarırsak 2025 yılında İtalya’yı ve bahsettiğimiz rakamları yakalarız. Çünkü Türkiye’de her alanda olduğu gibi mühendislik alanında çok iyi eğitim almış kadınlar var.  Öte yandan yeni dünya düzeninde beyaz ve mavi yakalı çalışanların yanına yeni bir yaka daha geldi. Bunu yeni yaka olarak nitelendirebiliriz. Dijitalleşme ile ortaya çıkan yeni yakalar, önemli bir yer tutuyor. Kadınların bu dalgaya entegre olmaları gerekiyor.” dedi.

“İŞ HAYATIMA KAPORTACI ÇIRAĞI OLARAK BAŞLADIM “

Nestlé Professional Türkiye Genel Müdürü Arzu Alibaz ise iş hayatına kaportacı çırağı olarak başladığını belirtti. Babasının öğütleri sayesinde bugünlere geldiğinin altını çizen Alibaz “Küçüklüğümden bugüne hep kendime ‘Arzu ne yaparsan yap, en iyisini yap’ diye öğüt verdim. Bu da benim en önemli mottomdur. Öte yandan insanların sosyal sermaye edinmeleri gerektiğine inanıyorum. Üniversite zamanımdan bugüne çok farklı ortamlarda yer aldım ve bunu bana bir kadın olarak değer kattığına inanıyorum. İş hayatında da bir kadın olarak ve yönetici olarak yer almanın zorluklarını da yaşamadım değil. Ama motivasyonlu ve en iyisini yapma arzusu ile bugünlere geldiğime inanıyorum.”

“KADINLAR İSTEDİĞİNDE HER ŞEYİN ÜSTESİNDEN GELEBİLİR”

Dirinler Sanayi Makinaları Endüstri ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Nihan Dirin ise şirketlerinde çalışan kadın oranının yüzde 30 olduğunu söyledi. Dirinler’in kadın egemen erkek yoğunlukta bir firma olduğunun altını çizen Dirin, dürüst olan ve çok çalışan insanların hep bir adım önde olduğuna inandığını belirtti. Takım tezgahları sektöründe kadın çalışanların yoğunlaşması gerektiğine inandığını söyleyen Dirin, kadınların istedikleri zaman her işi rahatlıkla yapabileceğini belirtti.

“ÇOCUKLARA HAYAL KURMAYI ÖĞRETİN”

Çocukluğundan beri kadın haklarını savunduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Elif Ergu Demiral, üniversite 2’nci sınıfta çalışmaya başladığını ve üretim içinde olmayı çok sevdiğini söyledi. Türkiye’nin kadın karnesinin zayıf ve eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığını düşündüğünü söyleyen Ergu, medya da bunun geçerli olduğun belirtti. Ergu “Hep söylediğimiz gibi üretmek ve çalışmak çok önemli. Yeni dünya düzeninde ve 2020 yılına geldiğimizde 6 milyon insanın işsiz kalacağı söyleniyor. Bu tabloyu yaşamamak için hepimizin kendini geliştirmesi ve dijitalleşmeye kendimizi adapte etmemiz gerekiyor. Kadınların iş dünyasına katılmasıyla önemli ölçüde kazanç sağlanabileceğini artık hepimiz biliyoruz. Kız ya da erkek, çocuklara ne verirseniz onun karşılığını alırız. Onlara nasıl hayal kuracaklarını öğretmemiz gerekiyor. Kadınların, emin oldukları ve başaracaklarını bildikleri işe yoğunlaşarak, başardıklarını herkese göstermeleri gerektiğine inanıyorum.” diye açıkladı.

“ÖN YARGILARI YIKMAK İÇİN KADINLAR DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR”

“Sanayide Üreten Kadınlar Buluşması” panelinin son konuşmacısı olan Seger Korna Genel Müdürü Tülin Tezer’de iş hayatındaki en önemli zorluğu bir kadın makina mühendisi olarak iş ararken yaşadığını belirtti. O dönemde Bursa’da iki farklı otomotiv devinin olduğunu ve yan sanayiye çok ihtiyacın olduğu bildiğini söyleyen Tezer, uzun bir süre iş bulamadığını belirti. Akabinde girdiği şirkette 10 sene boyunca kalite departmanında çalıştığını ve sonrasında mühendislik departmanına geçtiğini belirten Tezer, işinin gerekli olduğu her alanda çalıştığının altını çizdi.  Aynı şirkette 18 yıl çalıştıktan sonra genel müdür olarak atandığını söyleyen Tezer, çok çalıştığını ve ön yargıları yıkmak için kadınların daha çok çalışmak zorunda olduğunu aktardı.