Metal işlemenin olduğu bütün endüstri kollarında sıkça kullanılan en verimli ve etkili kesme yöntemi plazma kesme metodu olduğu gerçeğinden hareketle Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak, söz konusu yöntemde kullanılan sarf malzemelerinin ömürlerinin uzatılmasına dair önemli bilgiler verdi.

Firma, işletmelere ve projelere öngörülemeyen ek masraflar çıkaran malzemelerin, ömürlerinin doğru tekniklerle birlikte iki katına kadar çıkarılabilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

NELER YAPILMASI GEREKİYOR?

Firmadan paylaşılan bilgilerde, adı geçen yöntemde sarf malzemelerin ömürlerini uzatmak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı. 

1)    Hava Kurutucu Kullanılması:

Plazma kesme makinasının içerisine pompalanan basınçlı hava kesme işlemini gerçekleştiren iyonize plazmanın oluşumunda görev yapıyor. Havanın nemli olması kesim kalitesini etkilediği gibi elektrod üzerinde oluşturduğu erozyon nedeniyle de elektrodun büyük ölçüde zarar görmesini sağlıyor. Plazma kesme makinalarında hava kurutucular kullanılmalı ve makinaya nemli hava girişinin önüne geçilmeli.

2)    Nozul Teması 

Eğer makina imalatçısı kesim işlemini yapılırken nozulün parçaya temas etmemesi gerektiğini belirtiyorsa, bu talimata istisnasız olarak uyulmalı. Makinayla birlikte tedarik edilen koruyucu kılavuz, nozul ve parça arasında kalması gereken uygun mesafeyi sabit tutacak, nozul ve elektrod kullanım ömrünün artmasını sağlıyor.

3)    Ampere Uygun Sarf Malzeme Seçimi

Kontak, meme seçimi kesim yapılacak ampere göre ayarlanmalı. Çünkü düşük amper için üretilmiş bir nozül ile yüksek amperde kesim yapmak kontak meme ömrünü yarıya kadar düşmesine neden oluyor. Yüksek amper için üretilmiş bir nozül ile düşük amperde kesim yapmak ise, ark odağını olumsuz etkileyecek ve kesim kalitesini düşürecektir.

4)    Delik Açma Uygulamaları

Delik açma uygulaması esnasında torç 45 derecelik bir açı ile tutulmalı, 90 derecelik bir açıyla dik tutularak delik açma uygulaması yapıldığı takdirde, ergiyen metal nozülün içerisine doğru geri püskürerek nozülün ve elektrodun hasara yol açmasına neden olur.

5)    Gereğinden Erken Plazma Kesme Sarf Malzemesi Değişimi

Nozülün ya da elektrodun herhangi bir hasara uğramadan değişiminin yapılması sıkça yaşanan bir durumdur. Kesme işleminde bir uygunsuzluk olduğu durumlarda kesme açısından malzeme temizliğine, doğru parametreden teknik kullanıma kadar pek çok unsurun incelenmesi gerekiyor. Plazma kesme sarf malzemelerinin yıprandığından emin olmadan değişim yapılmamalıdır.