PAGEV tarafından yayınlanan "Plastik İşleme Makinaları Sektörü Ocak-Eylül 2020 İzleme Raporu" verilerine göre, 2020 yılının dokuz aylık döneminde plastik işleme makinaları sektörü 2019'un aynı dönemi ile mukayese edildiğinde üretim yüzde 5, ihracat yüzde 7 azalırken yatırımlar yüzde 19, ithalat ise yüzde 38 oranında arttı.

EN YÜKSEK PAYI, PRESLER VE DİĞER MAKİNALAR ALDI

Pandemi, hijyen ve medikal ürünlere, paket servislerde plastik amabalaj olan talebi artırırken, 2020 Ocak-Eylül döneminde makina yatırımları 622 milyon dolara ulaştı. 

Covid-19'un etkisinde geçen 2020'nin 9 aylık döneminde üretim 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 5 azalarak 358 milyon dolar olarak kaydedilirken, üretimin yılsonunda 2019 yılına göre yüzde 10'luk azalışla 454 milyon dolara düşmesi öngörülüyor.

Söz konusu dönemde plastik işleme makinaları üretiminden; en yüksek payı yüzde 43 ile presler ve diğer makinalar alırken, onu yüzde 28 ile aksam ve parçalar, yüzde 14 ile ekstrüzyon makinaları, yüzde 7 ile termoform makinaları, yüzde 6 ile enjeksiyon makinaları ve yüzde 2 ile şişirme makinaları takip etti.

İHRACAT DÜŞTÜ, İTHALAT YÜKSELDİ

Koronavirüs etkisini Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada da gösterirken, 2020 yılının 9 aylık döneminde plastik işleme makinaları ihracatına yansıması 2019 yılının benzer dönemine kıyasla yüzde 7 gerileme ile 135 milyon dolar olarak kaydedildi.

Söz konusu dönemde ihracatta Almanya, Cezayir, Hindistan, Rusya ve Romanya ilk beş ülke olarak öne çıktı. Sektörde yılsonu ihracat rakamlarının, 2019 yılına göre yüzde 13 azalarak 172 milyon dolara düşeceği tahmin ediliyor.

İthalat artış trendinin devam ettiği sektörde, ithalat 2019'un aynı dönemine oranla yüzde 38'lik bir artış yaşandı ve 399 milyon dolara yükseldi. Almanya, Avusturya, Çin ve Tayvan en fazla ithalat yapılan ülkeler arasında yer aldı. 

Yılsonunda ise sektörün ithalatının 2019’a göre yüzde 14 artış ile 479 milyon dolara çıkması bekleniyor.

MAKİNA PARKINDA YERLİ ÜRETİM YÜZDE 43 OLDU

Türkiye plastik sektörünün makina parkı, 2020 yılının dokuz aylık döneminde 442 bin adedi geçti.  

Türkiye plastik sektörü toplam makina parkının adet bazında yüzde 43’ü yerli üretim, yüzde 57’si de ithal makinalardan meydana geliyor. Plastik işleme makinaları yatırımlarının yılsonunda 2019 yılına kıyasla yüzde 4 artarak 762 milyon dolara yükselmesi öngörülüyor.

"YATIRIM VE FAALİYET ORTAMI İYİLEŞTİRİLMELİ"

Sektörün Ocak-Eylül 2020 dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, pandeminin etkilerinin tüm sektörlerde hissedildiğini, sanayicilerin temkinli olsalar bile üretim ve yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti.

Plastik işleme makinaları sektöründe hijyen ve medikal ürün üretimi gerçekleştiren şirketlerin yatırımlarının arttığını söyleyen Eroğlu, ambalaj sektöründeki ivmenin sektördeki yatırımlara yansımalarının da olumlu olduğuna dikkat çekti.

Paket servislerin artmasının yanı sıra yasal zorunlulukların sektörü yeni makina yatırımlarına yönelttiğini kaydeden Eroğlu, "Sektörümüzün, hedeflerimiz doğrultusunda büyümesi adına istikrarlı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme kilit öneme sahip. Pandemiden etkilenen sektörleri teşvik etmek ve ölçekleri büyütmek üzere, yatırım ve faaliyet ortamının iyileştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.