Pilz Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Departmanı’nın; 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne harmonize Avrupa standartlarını referans alarak; risk değerlendirme, emniyet konsepti hazırlama, uluslararası uygunluk değerlendirme, LOTO Hizmetleri, PAScal analizi, tedbirler sonrası risk değerlendirme, ESPE yani makina duruş performansı ölçümü, topraklama süreklilik ölçümü, gürültü ölçümü, fonksiyonel emniyet doğrulaması, kolaboratif robotlarda kuvvet-basınç ölçümü (TS 15066), makina emniyeti şartnamesi hazırlama, 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında CE İşaretleme süreçlerinde teknik dosya hazırlama desteği ve aynı yönetmelik kapsamında temel sağlık güvenlik gereklilikleri raporunun hazırlanması konularında hizmet verdiklerini söyleyen Ezgi Özkan Konaklı, böylece makina emniyeti konusundaki farkındalığın ülkemizde daha da arttırılmasını hedeflediklerini aktardı.

Pilz Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Müdürü Ezgi Özkan Konaklı’nın “makina emniyeti” konseptinde sorularımıza yanıtları şöyle oldu: 

Ezgi Hanım, öncelikle yeni görevinizde başarılar dileriz. 2022 yılı başından beri Danışmanlık Hizmetleri Müdürü olarak görev yapıyorsunuz. Okuyucularımıza kısaca kendinizden, görev ve sorumluluk alanınızdan bahseder misiniz?

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Kendimden biraz bahsedecek olursam; üniversite hayatıma 2002 yılında Kocaeli Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde başladım. 3. sınıfa geldiğimde, üniversitedeki bir hocamın tavsiyesi ile çift ana dal programına kayıt yaptırdım ve eş zamanlı olarak Makina Mühendisliği bölümüne de başlamış oldum. Böylece, 2006 yılında Endüstri Mühendisliği; 2007 yılında Makina Mühendisliği bölümünden mezun oldum.

Çalışma hayatıma 2006 yılında otomotiv yan sanayii sektöründe planlama mühendisi olarak başladım. Sonrasında, lastik, rüzgar enerjisi, robotik otomasyon sektörlerinde farklı pozisyonlarda görev aldım. 6 yıldır Pilz Türkiye’de, sırası ile bölge satış yöneticisi, makina emniyeti danışmanı, danışmanlık proje yöneticisi pozisyonlarında çalıştım.  2022 yılının başından itibaren, Pilz Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Müdürü olarak, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz makina emniyeti danışmanlık projelerini gerçekleştiren danışmanlık hizmetleri departmanının tüm süreçlerini yönetmekteyim. Tüm bu süreçlerin yanı sıra, 7 yaşında bir kız çocuk annesiyim. 

PILZ Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Departmanı hangi aşamada devreye giriyor? 

Danışmanlık Hizmetleri Departmanı olarak, mevcut makinalarda yapılacak emniyet revizyonları öncesinde, yeni makina alımında, makinaların tasarımı veya üretimi aşamalarında devreye girmekteyiz. Aynı zamanda makinalarda iş kazası veya kayba ramak kala olayı yaşanması durumlarından sonra da paydaşlarımıza destek vermekteyiz. Verdiğimiz hizmetlerin ana hedefi, makina kaynaklı iş kazaları ve yaralanmaların önüne geçmek olduğu için, makinaların tüm yaşam fazlarında hizmet veriyoruz diyebiliriz.

PILZ Türkiye’nin makina emniyeti konusunda sunduğu danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz? 

Pilz Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Departmanı olarak; 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne harmonize Avrupa standartlarını referans alarak; risk değerlendirme, emniyet konsepti hazırlama, uluslararası uygunluk değerlendirme, LOTO Hizmetleri, PAScal analizi, tedbirler sonrası risk değerlendirme, ESPE yani makina duruş performansı ölçümü, topraklama süreklilik ölçümü, gürültü ölçümü, fonksiyonel emniyet doğrulaması, kolaboratif robotlarda kuvvet-basınç ölçümü (TS 15066), makina emniyeti şartnamesi hazırlama, 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında CE İşaretleme süreçlerinde teknik dosya hazırlama desteği ve aynı yönetmelik kapsamında temel sağlık güvenlik gereklilikleri raporunun hazırlanması konularında hizmet vermekteyiz.

Ayrıca bahsettiğim hizmetlerin yanı sıra, danışmanlık departmanı olarak, makina emniyetine yönelik kapsamlı eğitimler vermekteyiz. Bu eğitimler; makina emniyeti eğitimi, risk değerlendirme atölyesi, preslerde emniyet, PAScal analizi (PL Seviyesi Hesaplama), LOTO (Kilitleme-Etiketleme), CMSE® Sertifikalı Makina Emniyeti Uzmanlık Eğitimi, CECE® Sertifikalı CE İşaretleme Uzmanlık Eğitimi gibi genel ve sertifikalı eğitimlerden oluşmaktadır.

CMSE® Eğitiminin önemi nedir ve sanayide neden bu eğitime ihtiyaç duyulmaktadır?

CMSE®, eğitim içeriği tamamen PILZ GmbH Co. KG tarafından tasarlanan ve 70 ülkede faaliyet gösteren uluslararası onay kuruluşu olan TÜV NORD tarafından sertifikalandırılan, en üst seviyede uzmanlık kazandıran makina emniyet eğitimidir. Söz konusu eğitim, Türk eğitmenler tarafından Türkçe olarak verilmektedir.  

Eğitim; hem son kullanıcılar, hem de makina imalatçılarını ilgilendiren, makina emniyeti konularında tüm detayların aktarıldığı bir kapsama sahip olması nedeni ile, üretim endüstrisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Hem Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında CE’li makina imal etmek ve kullandırmak, hem de İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında çalışanlara emniyetli makinalar temin edebilmek adına, CMSE® eğitimindeki konularda uzmanlık kazanıyor olmak ve makinalara ilişkin tüm faaliyetlerde bu uzmanlığı kullanmak, ihtiyaç ve  zorunluluk haline gelmiştir.

Bu kapsamda 2021 yılında ve 2022 yılı ilk çeyreğinde verdiğiniz CMSE® Eğitimlerini değerlendirir misiniz? 

CMSE® eğitimi anlamında özellikle 2021 yılının bizim için çok başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. 2021 yılının başından bu yana toplam 14 adet CMSE® eğitimi düzenledik. Düzenlediğimiz bu eğitimlerin 8 tanesi firmalara özel, geri kalanı ise genel katılıma açık eğitimlerdi. 

2021 yılının Nisan ayında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda çalışan 40 kişilik bir ekibe, iki ayrı sınıfta eşzamanlı olarak CMSE® eğitimi düzenledik. Bakanlık yetkililerin CMSE® eğitimini tercih etmeleri, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Yine aynı yılın eylül ayında ilk Online CMSE® eğitimini ve sınavını gerçekleştirdik.

Son 1,5 yılı değerlendirecek olursak, CMSE® eğitimine katılan toplam katılımcı sayımız 148, katılımcılarımızın başarı oranı ise yüzde 90’dı.

Sektörler arası bir dağılım vermek gerekirse, yüzde 30 ile en yoğun ilginin otomotiv sektöründen geldiğini söyleyebiliriz. Onu takip eden diğer sektörlerin katılım oranlarını ise;  Hızlı Tüketim yüzde 16, Yiyecek ve İçecek yüzde 15, Beyaz Eşya yüzde 13, Metal İşleme yüzde 10, Ambalaj yüzde 8 ve  diğer sektörler yüzde 8 olarak özetleyebiliriz. 

Aynı zamanda yurt dışına da hizmet ihracatı gerçekleştiriyorsunuz. Bugüne kadar makina emniyeti konusunda globalde gerçekleştirdiğiniz eğitim ve danışmanlık hizmetleriniz ile ilgili bilgi verir misiniz?

Uluslararası standartları referans alarak ve çalışmalarımızın merkezinde tutarak uzmanlaştığımız için, makina emniyeti uzmanları olarak, yurt dışında da danışmanlık projelerimizle hizmet ihracatı gerçekleştiriyoruz. İrlanda, Amerika, Mısır, Sırbistan, Pakistan, Romanya gibi birçok ülkeye, Türk mühendisler olarak danışmanlık ve eğitim hizmeti sunuyoruz. 

DENER MAKİNE’DEN SEKTÖRE BİR YENİLİK DAHA DENER MAKİNE’DEN SEKTÖRE BİR YENİLİK DAHA

Ayrıca, uluslararası uygunluk değerlendirme hizmeti kapsamında; yurt dışındaki makina imalatçılarında gerçekleştirdiğimiz makina kabul (FAT) süreçlerinde, Türkiye’deki son kullanıcılara destek vermekteyiz.

PILZ Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Departmanı olarak gelecek dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

Öncelikli olarak; makina emniyeti konusundaki farkındalığın ülkemizde daha da arttırılması konusunda, gelecekte de, çalışmaya ve paydaşlarımıza destek vermeye devam etmeyi hedefliyoruz. Makina kaynaklı kazaların önlenebilir olduğu günümüz teknoloji çağında, ne kadar çok kişinin hayatına olumlu yönde dokunabilirsek ve ne kadar çok kişi ya da kuruluşa ulaşabilirsek, o kadar iyi olacaktır. 

Pilz Türkiye danışmanlık ekibimizi daha da genişleterek, güncel Avrupa Standartlarına uygun olarak, hem yurt içi hem de yurt dışına verdiğimiz danışmanlık ve eğitim hizmetlerini hacimsel olarak arttırmayı hedefliyoruz. 

Bir yandan da, makina emniyetinde dijitalleşme ve yeni teknolojiler konusunda Türkiye ekibi olarak projeler geliştirmeye devam ediyoruz.