Gelişmiş bağlantı teknolojileri ve ekran bağlantıları, ekranlı kabloların bağlantısını basitleştirir ve güvenilir bağlantılar sağlar. Sayısız teknik avantajları sayesinde, montaj için M12 konnektörleri -doğru kullanıldığında- yüksek ekonomik potansiyele sahiptir. Konnektör seçiminden önce, sistem tasarımcıları ve uygulayıcıları aşağıdaki önemli hususları dikkate almalıdır:

-    Elektriksel gereksinimler
-    Mekanik ve termik etkiler
-    Bağlı kablonun tipi
-    Konnektörün konumu ve mevcut montaj alanı
-    Personelin niteliği
Bu yönlerin kapsamlı bir şekilde aydınlatılmasından sonra doğru konnektörün seçimi daha kolay hale gelir. Her ne kadar birçok konnektör ilk bakışta benzer gözükse de ayrıntılardaki farklılıkları bir hayli fazla olup, bu yüzden daha yakından incelenmelidir. Ancak o zaman uzun vadede teknik ve ekonomik anlamda avantaj getiren bir karar verilmesi mümkün olur.
M12 konnektörünün montajı için yıllardır farklı bağlantı teknolojileri kullanmaktadır. İzolasyon kaydırmalı bağlantı (IDC) ve yaylı bağlantı yöntemleri son yıllarda büyük bir gelişim göstermiş ve montaj için M12 konnektörlerinin standardı haline gelmiştir. Piyasalara da bu gelişimi yansıtmaktadır. Phoenix Contact'ın Piercecon® bağlantı teknolojisi ve geleneksel vidalı bağlantı teknolojisi de pazardaki büyümeyi işaret etmektedir. Krimp bağlantı yöntemi de kendisini kanıtlamış ve M12 kablolamada montaj için konnektörlerin sık kullanımını kolaylaştırmaktadır.

GELİŞMİŞ YAYLI BAĞLANTI

Yaylı bağlantı, klemenslerin, dairesel konnektörlerin ve PCB konnektörlerinin bağlantısını kolaylaştırır. Önceden yardımcı bir alete ihtiyaç duyulsa da, artık kumanda kolu vs. gibi basit çözümler vardır. Konnektör PCB veya ray üzerine montajla sabitlenirken, M12 konnektörler bağlanırken elle tutulmalıdır. Son zamanlarda bunun için bir kol çözümü de vardır. Kolun avantajı, sıkma bölmesinin açık kalması ve kullanıcının iletkeni yerleştirmek için her iki elinin serbest kalmasıdır. Bu bağlantı önemli ölçüde kolaylık sağlar.

Yaylı bağlantı çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir ve M12 kablolamada genellikle sinyal ve veri kabloları için tercih edilir. Ekranlı konnektörler kabloların ekran örgüsünü geniş bir alana temas ettirme ve güvenli bir ekran örgüsü oluşturma olanağı sunar. Basit sinyal uygulamalarına ek olarak zorlu PROFINET uygulamalarında da kullanılabilir.

İZOLASYON KAYDIRMALI BAĞLANTI

IDC (İzolasyon Kaydırmalı Bağlantı) bağlantıları genellikle endüstriyel kablolama için kullanılır. Bu bağlantı teknolojisi lehim, vidalama veya soyma olmadan yapılır: izoleli iletken doğrudan iki kesme kenarı arasına yönlendirilir. Kesme kenarları izolasyonu keserek iletkenle gaz geçirmez bir temas oluşturur. M12 konnektörler söz konusu olduğunda, bıçaklar çoğunlukla yay enerjilidir ve iletken üzerinde düzenli bir temas kuvveti uygulayarak bağlantıyı uzun vadede güvenilir kılar.

Önemli bir kriter, iletkenlerin izolasyonu ve çok telli iletkenlerin simetrik yapısı olup endüstriyel ortamda kullanılan kabloların büyük kısmı bu gereksinimleri karşılamaktadır. İlgili bilgiler konnektörün veri sayfasında bulunmalı, aksi halde üreticiden talep edilmelidir. İzolasyon kaydırmalı bağlantıların sürekli gelişimi sadece basit sensör kablolarının değil aynı zamanda yüksek akımların veya hızlı ağların da bağlantısını mümkün kılar.

Özellikle ağ kablolaması alanında, izolasyon kaydırmalı bağlantı ağı sahada hızlı ve esnek şekilde kablolama fırsatı sağlar. Örneğin, ekranlı 8 telli ağ kablosu 2 dakika içerisinde konnektörle birleştirilebilir. Basit bir montajlı kablo montaj aşaması için oldukça fazla zaman tasarrufu sağlar. Kablonun dış kılıfı uygun bir uzunlukta soyulur. Kablo ekranı ayarlanır ve bağlantı sağlanır. İletkenler, montaj sırasında sadece ekleme gövdesiyle ayrılır, böylece kesin boyutlar gerekli değildir.