Tezmaksan tarafından geliştirilen uzaktan üretim takip verimlilik yazılımı Kapasitematik'in kullanımı pandemi döneminde yüzde 40 artış gösterdi.

MAKİNA VERİMLİLİĞİNİ YÜZDE 81'E ULAŞTIRDI

Fabrikaları ve üretim tesislerinin verimlilik yönetimini “cep ve tablet”e sığdıran yazılım, makina verimliliğini analiz ediyor, sorunları anlık olarak geri bildirimde bulunarak kullanıcısına raporluyor ve hatasız üretim çözümleri sunuyor.

Makinaların günlük çalışma sürelerinin yanında özellikle duruş sürelerinin; arıza, hazırlık, yükleme/boşaltma, mola gibi alt kategorilerde de raporlamasını gerçekleştiren yazılım, dünyanın diğer ucunda olunsa bile internet üzerinden bütün verileri almaya ve müdaha etmeye imkan veriyor.

Talaşlı imalat tarafında büyük ilgi gören yazılım, kullanıldığı alanlarda ciddi verimlilik artışları sağladı.

Raporlar, yazılımın alüminyum imalatında makina verimliliğini yüzde 81’e, iş makinaları üretiminde ise yüzde 66’ya çıkardığını ortaya koydu. 

ÜRETİM ADEDİNİ İKİ KATINA ÇIKARTTI

Söz konusu yazılımı üç ay önce işletmesinde kullanan PİMSUN Makine, bu sayede üretim verimliliğinde yüzde 66,13’lük, kalitede ise yüzde 43,73’lük artış yakaladı.

Gürsan Alüminyum da üretim adedinin 3 binden 6 bin 142’ye çıktığını, operasyon süresindeki verimliliğin ise 55 dakikadan 85 dakikaya ulaştığını raporladı. Firmanın makina verimliliği de yüzde 81,55’e çıktığı bildirildi.

Yakın zamanda 5G teknolojisi altyapısına uyumlu hale getirilen yazılım, artık 10 GB’lık veriyi saniyenin 0.001 (binde biri) hızında iletiyor, bu da kullanıcıların işini kolaylaştırıyor.

"YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİ GETİRİYOR"

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Kapasitematik’in, özellikle otomotiv, savunma, havacılık, medikal gibi kritik sektörler başta olmak üzere sanayi ürünleri ve imalat sanayinde yüksek katma değerli üretimi beraberinde getirdiğini belirtti.  

Aydoğdu, "CNC takım tezgahı kullanıcıları ve işletmeleri, mevcut makinalarını ölçerek tarihsel trend analizlerini görebiliyor. Buna göre iyileştirilmesi gereken çalışmalar verilere bağlı olarak yapılabiliyor. Bu sayede üretim aksamadan kesintisiz üretim sağlanırken, maddi kayıpların da önüne geçiliyor." dedi.

"HER ZAMAN KOBİ'LERİN YANINDAYIZ"

KOBİ maliyetlerinde yazılım kaynaklı azalışın yüzde 30 olduğunu söyleyen Aydoğdu, ani duruşların ise yüzde 50 oranında azaldığını çünkü erken uyarı sistemi sayesinde makinaya arızalanmadan müdahale edildiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de imalat sanayi firmalarının yüzde 95’inin KOBİ’lerden oluştuğuna dikkat çeken Aydoğdu, "Ağırlıkla hizmet verdiğimiz KOBİ’lerin yazılım ile birlikte yakaladıkları verimlilik düzeyi bizleri mutlu ediyor. Yazılımın daha da geliştirilmesi üzerindeki çalışmalarımız devam etmekle beraber, makinaların birbiriyle iletişimde olmasına, veri alışverişinde bulunmasını olanaklı hale getiren yazılımların büyük firmalara özgü olduğu şeklinde yanlış bir algı bulunuyor. KOBİ’ler esnek yapıları nedeniyle aslında bütün değişimlere en çabuk adapte olan yapılardır. loT sadece üretimin değil, hayatımızın her alanında artık ciddi ve önemli bir yer kaplıyor. Şöyle bakmak lazım; arabanın anahtar düğmesine basarken aslında iki makinanın birbiriyle iletişime geçmesini sağlıyoruz ve bunun sonucunda da araç hareket ediyor. Dolayısıyla KOBİ’lerin araba örneğinde de olduğu gibi kendilerini daha ileri götürecek bu dönüşümde daha cesur olmaları gerekir. Biz her zaman onların yanındayız." ifadelerini kullandı.